HASANKEYF

ZEYNEL BEY TÜRBESİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Hasankeyf’te bulunan 650 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi’nin, özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması için hazırlanan sözleşmeler imzalandı.

ZEYNEL BEY TÜRBESİ İÇİN İMZALAR ATILDI
03-11-2015 19:51
Google News

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "Anıt Eserlerin Yerinde Korunması veya Taşınması" çalışmaları kapsamında yeni Hasankeyf yerleşkesine nakledilmesi planlanan Zeynel Bey Türbesi için gerekli sözleşmeler imzalandı. Yapılan sözleşme kapsamında türbenin güvenli bir şekilde Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınacağı belirtildi. Yüklenici firma tarafından hazırlanan ve 3 yöntemden oluşan proje, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile DSİ Genel Müdürlüğü'ne sunuldu. Yer teslim tarihinden itibaren 500 gün içinde taşıma işlemlerinin tamamlanması planlanıyor.

Tarihi türbe çevresinde gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra taşıma çalışmalarına başlanacak.

ZEYNEL BEY, BU TÜRBEDE YATIYOR

Akkoyunlular’ın ilk eseri olan bu türbede yatan kişinin, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın Oğlu Zeynel Bey olduğu ifade ediliyor. Dicle Nehri’nin Kuzey yakasında yer alan bu eser, dıştan silindirik, içten ise sekizgen bir özelliğe sahip. Hem kapı hem de Güneydeki pencere aynı renkteki sırlı tuğlalar kullanılarak süslenmiş durumda. Yapının birçok yerinde, bu sırlı tuğlaların söküldüğü, kasıtlı bir tahribatın yapıldığı göze çarpıyor. Üst kubbesinde aynı tarzda süslerin izleri hala mevcuttur. Üst kubbedeki çatlakların gittikçe açıldığı ve yıkılma tehlikesinin arz ettiği görülüyor. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
9 Mayıs 2024 e-gazete