GÜNDEM

“ZEYNEL BEY TÜRBESİNİ YERİNDE KORUYALIM”

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Batman Ekoloji Meclisi, yeni yerleşkeye taşınacağı için restore edilen ve taşıma işlemi başlatılın Zeynel Bey Türbesi ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

“ZEYNEL BEY TÜRBESİNİ YERİNDE KORUYALIM”
14-02-2017 21:42
Google News

Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması esnasında tarihi yapıtın zarar görme ihtimali karşısında endişe duyduklarını yazılı olarak açıklayan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Batman Ekoloji Meclisi, türbenin yerinde korunması gerektiği belirtildi. Açıklamada,  554 yıllık Türbenin taşınmasını üstlenen firmaların şimdiye kadar hiçbir tarihi yapıtın taşınmasını üstlenmedikleri ileri sürüldü.

“TARİHİ YAPIT ZARAR GÖRÜR”

Açıklamanın devamında “ER-BU firması ile işlemini gerçekleştirecek olan Hollandalı Bresser firmasının daha önce yakın dönemlerde yapılmış yapıları yerinden taşımış olsa da, eski ve tarihi anıtsal bir yapıyı taşıdığına dair bir bilgiye ulaşılmamıştır. ER-BU ve Bresser firmasının ilk kez giriştikleri ve Türkiye’de bir ilk olacak böylesi bir taşıma işlemi bizleri daha da endişelendirmektedir. Ilısu Baraj Projesi birçok doğal ve kültürel varlığı tümüyle yok etme tehdidi barındırmaktadır. Zeynel Bey Türbesi ile beraber taşınması planlanan yapıların geçmişten gelen doğal ortamında korunması gerekir” denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete