ROPÖRTAJ

Batman’ın geçmişini arayan eğitimci: Ekrem Günaydın

Ekrem Günaydın, doğup büyüdüğü Batman’ın geçmişini aramak ve belleğini oluşturmak için araştırmalar yapan bir eğitimci.

Batman’ın geçmişini arayan eğitimci: Ekrem Günaydın
16-08-2024 00:01
15-08-2024 16:59
BATMAN

Batman isminin tarihçesi, ilk yerleşim yerleri, ilk insanları; onun araştırma konuları arasında. 7 kuşak insanla görüşerek Batman’ın hafızasını oluşturmayı kendine dert edinen eğitimci Günaydın, edindiği bilgileri ve nostaljik  fotoğrafları, facebook ve instagram sayfasında (ekremgünaydın72) hesaplarında ayrıca Batman Sonsöz Gazetesi’nde kendisine ayrılan köşede paylaşarak tarihe not düşüyor. Günaydın’ın en büyük hedefi ise, Batman’ın belleğini oluşturan bu çalışmaları kitaba dönüştürebilmek.

GEÇMİŞ İLE BUGÜN ARASINDA YOLCULUK EDİYORUM

Ailesi 1948 yılında Batman’ın Gercüş ilçesinden Batman Merkeze taşınan Ekrem Günaydın, 1973 yılında Batman’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Batman’da tamamladı. Özel bir şirkette uzun yıllar satın alma, satış ve muhasebe departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Siirt Eğitim Fakültesinden mezun oldu. Daha sonra Şırnak Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. Uluslararası dergilerde makaleleri yayınlanan Günaydın, 22 yıldır Batman’daki devlet okullarında öğretmenlik ve idarecilik yapıyor.

Bugüne kadar Batman’ın geçmişine dair hazırladığı 7 bin adet içeriği hemşerileriyle paylaşan Günaydın; “Temmuz 2014 yılından bu yana sosyal medya hesaplarımda Batman’ın geçmişi, eski yerleşim yerlerinden çekilmiş fotoğraf kareleri, unutulmuş ya da hiç unutulmayan insanlarına dair yaklaşık 7 bin adet içerik paylaştım. Birbirinin izini kaybetmiş arkadaşların tekrar bir araya gelmelerine aracı oldum. Elimdeki fotoğraf ve belgeler, birçok akademisyen ve araştırmacıya tez konusu ve makale oldu. Çalışmalarım Batman Lisesi Eğitim Müzesinde sergilenirken, geçmişten günümüze gönül bağı köprüsünün güçlenmesine aracılık ediyor. Çalışmalarımda adı geçen ve bugün aramızda olmayan insanların Batman’a emeklerini anlatarak rahmet ve dualarla anılmasını sağlıyorum. İleri yaş takipçilerimle Batman’ın geçmişini konuşarak hem hafıza tazelemelerine yardımcı oluyorum hem geçmiş ile bu gün arasında yolculuk yapmış oluyorum” dedi.

BATMAN’IN TARİHİNİ ANLATAR BİR KİTABA İMZA ATMAK İSTİYORUM

Çalışmalarının amacı hakkında bilgi veren Günaydın, “Yaklaşık 80 yıl gibi kısa bir zaman zarfında oluşan ve gelişen Batman’ın ismi ile ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırmak, süregelen isminin kaynağını hikâye ve rivayet kısımlarından arındırarak kabul gören bir tanım ortaya koymak, özellikle Batman’ın 1960–1980 yıllarını kapsayan kültür ve yaşantısını yeni nesillere aktarmak için köprü olmayı hedefliyorum. Batman’ın gelişmesine hizmet etmiş insanlarımızın biyografilerini araştırıp yeni kuşağa aktarmayı kendime görev biliyorum. Çalışmalarım istenen olgunluğa ulaştıktan sonra Batman’ın hafızasını oluşturacak bir kitap ortaya çıkarmak istiyorum. Bunu yaparken Batman Valiliği, Batman İl Kültür Müdürlüğü, Batman Belediyesi ve Batman Üniversitesinden destek almam gerektiğini düşünüyorum. Elimdeki dokümanlar kitaba dönüşürse Batman’ın kültür envanterine de bir eser kazandırılmış olacaktır. Elimdeki belge ve fotoğrafları yayınevine baskıya göndererek kendi adıma bir kitap çıkarmam elbette mümkün. Ancak bu şekilde yayınlanmış bir kitap, Ekrem Günaydın’ın kitabı olacaktır. Ancak ben, Batman’a mal olmuş, her dönem kabul görecek, Batman’ın tarihiyle ilgili resmi bir kaynak kitaba imza atma arzusundayım” dedi.

İKİ BİNLİ YILLARDA 100 YIL YAŞASAYDIM, BUGÜN 10 YILDA EDİNDİĞİM BİLGİLERE ULAŞAMAZDIM

Geçmişe dair çalışmalar yaparken, yaşadığı zorlukları anlatan Günaydın “Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay hale geldi. İnternet; zaman, mekân ve mesafeyi ortadan kaldırdı. İki binli yıllar öncesi yüzyıl yaşamış olsaydım ve geceli gündüzlü zamanımı sadece elimdeki mevcut araştırmaya harcamış olsaydım, son on yılda elde etmiş olduğum bilgilerin belki yüzde 10’unu dahi elde edemeyecektim. Elbette karşılaştığım birçok zorluk var. 2019–2022 yılları arası dünya genelinde salgına dönüşen ve ülkemizde de kapanmaya sebebiyet veren pandemi süreci benim için büyük bir kayıp ve yıkım oldu. Tanıdığım ve tanıştığım birçok akraba, dost ve takipçimi bu süreçte kaybettim. Ulaşabileceğim çok değerli bilgilere ulaşamamanın derin üzüntüsünü yaşadım.” dedi. (Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA