ILO ile kayıtlı istihdama dair ortak toplantı

ILO ile kayıtlı istihdama dair ortak toplantı

Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ILO ortaklığıyla kayıtlı istihdama dair yapılan toplantıda konuşan Eşbaşkan Doğan Hatun, Türkiye genelinde kayıt dışı çalışma oranının yüzde 20, Diyarbakır’da ise yüzde 40’ın üzerinde olduğunu belirterek, söz konusu durumun düzeltilmeden insana yaraşır bir işten söz edilemeyeceğine dikkat çekti. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ortaklığıyla kayıtlı istihdam konusunda önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun'un katılımıyla Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan, ILO Türkiye Ofisinden İstihdam Politikaları Uzmanı Nuran Torun, İstihdam Hizmetleri Uzmanı Batuhan Arslan ve Kıdemli Proje Yöneticisi Suna Kılıç Anıl yer aldı. Toplantıda, Diyarbakır'da insan onuruna yakışır işler bağlamında çalışma hayatının durumu ele alınırken, kayıtlı istihdamın önündeki yapısal engeller ve çözüm yolları tartışıldı.

Eşbaşkan Hatun: Gururlu ve memnunuz 

Toplantıda konuşan Eşbaşkan Hatun, göreve seçildikleri günden bu yana uluslararası kurumlarla ilişkileri güçlendirmek, kenti uluslararası arenada temsil etmek için bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, söz konusu görüşmelerden ilkini ILO ile gerçekleştirdiklerini ve ILO temsilcilerini, birlikte çalışma noktasında kente davet ettiklerini söyledi. Teknik aksaklıklar nedeniyle söz konusu buluşmanın bugüne ertelendiğini aktaran Eşbaşkan Hatun, “Çalışma hayatının adil, erişebilir, kapsayıcı bir yapıya kavuşturulması amacıyla ILO ile birlikte düzenlediğimiz toplantı nedeniyle gururlu, onurlu ve memnunuz” dedi. 

‘Genç nüfus, potansiyeline denk düşen bir yerde değil’

Kentin tüm bileşenlerinin ve kamu kurumlarının bu sürece dahil olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Eşbaşkan Hatun, “Toplantıda birçok başlığımız var. İstihdam, hak temelli çalışma, sosyal güvence, sosyal diyalog ve insana yakışır iş. Bu konularla yalnızca büyümenin değil; sosyal adaletin, kapsayıcılığın gündemde olması en önemli temellerden biridir. Bugün, bu durumun ne kadar hayata geçirilebildiğini Diyarbakır örneği üzerinden vereceğiz. 2024 TÜİK verilerine göre, Diyarbakır’ın nüfusu 1 milyon 833 bin, nüfusun yüzde 60’ı 35 yaş altı. Ciddi bir genç nüfus potansiyeli var ama ne yazık ki kayıtlı istihdamdaki yeri bu orana denk düşen bir yerde değil” ifadelerini kullandı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ