HER OKUL 24-25 PARAMETRE ÃœZERÄ°NDEN ONLÄ°NE TAKÄ°P EDÄ°LECEK

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, her okulu şimdiye kadar belirledikleri 24-25 kadar parametre üzerinden online izleyeceklerini söyledi.

HER OKUL 24-25 PARAMETRE ÃœZERÄ°NDEN ONLÄ°NE TAKÄ°P EDÄ°LECEK
22-11-2018 11:58

SETA Ankara Ofisi'nde düzenlenen "2023 EÄŸitim Vizyonu" konulu söyleÅŸiye katılan Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye'nin yeni bir atılımın içinde olduÄŸunu, CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın öngördüÄŸü ÅŸekilde farklı bir sistematik yaklaşımdan söz edildiÄŸini, bundan sonra söylenecek herÅŸeyin de bu zemin üzerinde yer alacağını ifade etti.

Milli eÄŸitimde son 16 yılda nicel konularda çok ciddi mesafeler alındığını aktaran Selçuk, Talim ve Terbiye Kurulunda görevli iken "KeÅŸke Türkiye'nin ÅŸu kadar öÄŸretmeni, ÅŸu kadar dersliÄŸi, dijital altyapısı olsa" dediÄŸini ve çok heveslendiÄŸi hayallerinin bulunduÄŸunu anlattı. Selçuk, ÅŸimdi bu hayallerin fazlasıyla gerçekleÅŸtiÄŸini görmenin mutluluk verici olduÄŸunu dile getirdi.

Vizyon Belgesi ile ÅŸu ana kadar yapılanların üzerine yeni bir ÅŸey koymaktan söz ettiklerini belirten Selçuk, "Yeniden kırıp dökmekten, bozmaktan ya da eskiyi bırakıp yeni bir ÅŸey yapmaktan söz etmiyoruz. GeçmiÅŸte yapılan her ÅŸey için hizmeti geçen arkadaÅŸlarımıza ÅŸükran borçluyuz." diye konuÅŸtu.

"BÄ°LGÄ° Ä°LE Ä°LÄ°ÅžKÄ°NÄ°N YENÄ°DEN Ä°NÅžASINA Ä°HTÄ°YAÇ VAR"

EÄŸitimde bilgi ile iliÅŸkinin yeniden inÅŸasına ihtiyaç bulunduÄŸunun altını çizen Selçuk, "Biz enformasyon sistemi üzerinden eÄŸitim sistemi yürütürsek bu sadece bilginin tekrarı üzerinden iÅŸlenen bir konuya dönüÅŸür ve çocuklar sadece hatırlamakla mükellef olurlar, en iyi öÄŸrenci, sınav sonuna kadar unutmayan öÄŸrenciye dönüÅŸür. EÄŸer biz bilgi ile münasebetimizi deÄŸiÅŸtirmezsek tarihsel olarak birkaç yüzyıldır eÄŸitimle olan problemimizi çözemeyiz." diye konuÅŸtu.

"VERÄ°LERÄ° KULLANMIYORUZ"

Bakan Selçuk, Vizyon 2023'ün bir baÅŸka argümanın da "veriye dayalı yönetim" olduÄŸunu belirterek, "Örnek olarak TEOG'dan ya da LGS'den kalma milyonlarca verimiz var. Bu verileri nasıl kulanıyoruz? Kullanmıyoruz. Bizim bu verilerden politika üretmemiz lazım. Veriye dayalı yönetim, bir kültür biçimi, yaÅŸama biçimi, hayata bakış biçimidir. Veriye dayalı yönetimde tüm politikalar veriler ışığında üretilir. Bu yaklaşım bunu getiriyor. Veriye dayalı yönetim olursa politikalar birbirinden bağımsız olmaz, tümüyle birbirini tamamlayan karakterde olur." ÅŸeklinde diye konuÅŸtu.

"OKULLAR ARASINDAKÄ° FARK AZALMAZSA TALEP AZALMAZ"

Bakan Ziya Selçuk, okulun önemine iÅŸaret ederken, bu konuda Vizyon Belgesi'nde yer alan konuları hatırlattı.

Selçuk, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Her okulu yaklaşık 24-25 kadar, ÅŸu ana kadar ki çalışmalar bunu gösteriyor, belli sayıdaki parametreler üzerinden izleme imkanımız olacak, online, anlık olarak. Böylece her okul bilecek ki 'Bizim ÅŸu ÅŸu parametrelerde ilerlememiz gerekiyor ve ÅŸu parametrelerde ÅŸuralardayız, geliÅŸmemiz için de bir yıllık ÅŸöyle bir politika önerisi geliÅŸtirdik.' Her okul bunu yapacak. Her okulun ihtiyacı neyse yine bir matris düzeni içinde, okulların altyapı imkanlarının derecesine baÄŸlı olarak o okulun finansal olarak desteklenme oranı deÄŸiÅŸecek. Her bir okulun belli yıllar içindeki hedef raporları ile ne kadar ilerleyip ilerlemediÄŸi ortaya konulacak. Böylece bizim okul düzeyinde takip etme ihtiyacımız karşılanmış olacak."

Türkiye'de sınav sisteminin varlığının ana gerekçelerinden birisinin okullar arasındaki imkanların farklılığı olduÄŸunu kaydeden Selçuk, "Bu oran yüzde 60'ların üzerinde. Bu oran, kıta Avrupasına baktığımızda yüzde 10'ların altında." bilgisini verdi.

"Bir okulun ücretli öÄŸretmeni çoksa imkanı azdır, dijital altyapısında eksiklik varsa imkanı azdır." diyen Selçuk, ÅŸöyle devam etti:

"Bütün bu parametrelere baktığımızda imkanı iyi okullar ve imkanı daha zayıf olan okullar arasındaki fark azalmazsa toplumun belirli okullara olan talebi azalmaz. EÄŸer okullar birbirine çok yakın olursa velilerin 'Åžu okul da olabilir, bu okul da olabilir' diye farklı bir deÄŸerlendirmesi olabilir. Bu nedenle okul biriminin iyileÅŸtirilmesi son derece kritik ve okulun yetki ve sorumluluÄŸunun artırılması bu anlamda ön planda."

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran da toplumun geleceÄŸinin kurulması meselesi denildiÄŸinde eÄŸitimden bahsedildiÄŸine iÅŸaret etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA