GÜNDEM

“İDARECİ ATAMALARINDA HAK EDEN KAZANDI”

“CUMARTESİ SOHBETLERİMİZ”İN KONUĞU MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ÇELİK’Tİ

“İDARECİ ATAMALARINDA HAK EDEN KAZANDI”
15-03-2015 20:34

Batman’da fark yarattığımız “Cumartesi Sohbetlerimiz”de Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik’i ağırladık bu hafta.

Sohbetimize yine başarılı yazar kadromuz ve çalışkan personellerimizle katılım sağladık.

14 Mart’ta yaptığımız buluşma, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik’in göreve gelişinin 1. yılına denk geldi. Güzel bir tesadüfle başladığımız sohbetimizde, Batman’ın eğitim sistemini, okulları, öğrencileri, öğretmenleri, TEOG’u, YGS’yi, okullardaki aktiviteleri, dershaneleri, kısacası Batman’ın eğitimine dair her şeyi bir bir masaya yatırdık.

Anlayacağınız bu Cumartesi de buluşmamız pek bir keyifli ve pek bir verimli geçti...

***

Mizanpajcımız Mehmet Fatih Efe’nin izniyle giriş yazımı bu defa biraz uzatıp, sohbette öne çıkan bir konu hakkında değerlendirme yapmak isterim... (nihayetinde içimde tutmak yerine yazıya aktarıp rahatlamak benim de hakkım değil mi?)

Efendim, gündeme almak istediğim mesele uyuşturucu bağımlılığı üzerine...

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik ile bu konu üzerine detaylıca bir konuştuk.

“Bir meseleyi çok fazla konuşmak, o meseleyi bitirmez, aksine meşrulaştırır” diyerek can alıcı bir noktaya değindi kendileri. Bu konuda hak verdim Sayın Çelik’e. Rehberlik Araştırma Merkezleri ile bir olup veli ve öğrencilerle görüştüklerini, bilgilendirme çalışması yürüttüklerini, okullarda kullanıma uygun kuytu alanları şeffaflaştırdıklarını vurguladı ayrıca. Bunlar elbette güzel denilecek türden çalışmalar. “Lakin yeterli mi?” diye soracak olsanız başımı sağa ve sola çevirip koca bir de “HAYIR” yanıtını veririm size.

Elbette yeterli değil sevgili okur...

Hızla büyüyen bir soruna karşı karınca hızında bir çalışma yürütülüyor kentte.

Asıl iş bana göre Emniyet Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nde...

Tez zamanda bir araya gelip okullarda görev yapan toplum destekli polislerin ne kadar çalışıp çalışmadığı, çocukların uyuşturucuyu nereden temin ettikleri, uyuşturucu kullanan çocukların tedavi süreci ciddi bir şekilde işlenmeli...

***

Bu haftaki Cumartesi Sohbetlerimiz’in de diğerleri gibi gündem oluşturacağından şüphemiz yok.

İyisi mi siz, sohbetimizde öne çıkan konuları detaylıca bir okuyun ve haftaya yine sürpriz konuk veya konuklarla gerçekleştireceğimiz buluşma için gün saymayı başlayın...

MEHMET ÇELİK KİMDİR?

1975 yılında Van’ın Muradiye İlçesine Uluşar Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyde, Ortaokulu Muradiye ilçesi ve Liseyi Van Merkez Atatürk Lisesinde okudu. 1996 yılında Giresun Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun olan Çelik aynı yıl Öğretmenlik görevine atandı. 2004–2005 Eğitim-Öğretim yılında “Ölçme-Değerlendirme ve Performans Geliştirme”  projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda aktif görev aldı.

2005–2006 Eğitim-Öğretim yılında, yöneticilik yapan Çelik 2006 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Eğitim Bilimleri Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması, Ekonomisi ve Teftişi Bölümünde Yüksek lisansı (Tezli) bitirdi, aynı yıl Batman İline İlköğretim Müfettiş Yardımcısı olarak atandı. 2009 yılında İlköğretim Müfettişi, 2012 yılında Batman İl Denetmenleri Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Çelik, 14 Mart 2014 tarihinde ise Batman İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapmaya başladı. Çelik, evli ve 3 çocuk babasıdır.

TÜRKİYE’NİN EN GENÇ MÜDÜRÜYÜM

Milli Eğitim Müdürü ile gerçekleştirdiğimiz görüşme, 14 Mart tarihine denk geldi. Tesadüf o ki, Çelik tam da bundan 1 yıl önce yani 14 Mart’ta Batman Milli Eğitim Müdürü olarak göreve gelmiş. 1 yılın muhasebesini yapan 40 yaşındaki Çelik, ülkenin en genç müdürü olduğunu belirterek “Hâlihazırda ülkenin en genç Milli Eğitim Müdürüyüm. 1 yılımız oldu. 1 yılın muhasebesini yapıyoruz. Camia çok büyük. Sorunlar çok fazla. Göreve geldik, masada çok çarpık bir öğrenci hareketi ile karşı karşıyaydık. Okulların bir kısmı boş kalmış, bazı yerlerde ise çok büyük sıkışmışlıklar var. Mesela Hasankeyf yolu üzerinde 75. Yatılı Bölge Okulu var. Burada 250 öğrenci kalıyordu. Ancak bu öğrencilerin geldikleri yerlerde zaten boş kontenjanlar vardı. Mesela öğrenci Sason’dan geliyor, Sason’da zaten boş kapasite var. Öğrenci Beşiri’den geliyor, Beşiri’de zaten boş kapasite var. Bu okulu kapatmak için Bakanlığa iki yazı gönderdik. İkisine de olumsuz yanıt geldi. 3. defa yine yazı yazdım. Kapatılması onayını aldım. Buraya Gazi Sağlık Meslek Lisesini taşıdık. Bugün Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki 1 yılım doldu. Haliyle bu 1 yılın muhasebesini yapıyoruz ve bu süre zarfında çok şey yaptığımıza inanıyorum” diyor.

1440 DERSLİĞE İHTİYACIMIZ VAR

Batman’da derslik sayısına ilişkin bilgi veriyor Milli Eğitim Müdürü Çelik. Derslik sayısının hızla arttığını ancak buna rağmen 1440 dersliğe daha ihtiyaç duyulduğunu aktaran Sayın Çelik “170 bin örgün eğitim, 16 bin açık öğretim öğrencimiz var. Şu son 2 ayda 150 dersliği devreye koyduk. Ama şu anda net bir şekilde söylemek gerekirse 1440 dersliğe ihtiyacımız var. Şehirler canlı varlık gibidir. Bazı yerlere bakıyorsunuz nüfus artış hızı azalıyor, ya da artıyor. Batman, nüfusu çok hareketli, dinamik bir şehir. Mesela bakıyorsunuz köylerde okullar yapılmış. Zamanında göç hareketleri olmuş, o okullar devre dışı kalmış. Batman gibi hızla gelişen yerlerde bazen patlamalar oluyor.   Bu bölgede bir okul yeter diyorsunuz, iki sene sonra bu bölgede patlama yaşanıyor. Eğitim planlaması için 5–6 yıl geriye gitmek, yeni doğmuş çocuğu bile hesaba katmak lazım” ifadelerini kullanıyor.

Ayrıca Batman’a Güzel Sanatlar Lisesini kazandırmak istediklerini, Bilim Sanat Lisesi için de çalışmaların devam ettiğini vurguluyor Çelik.

OKULLARIN YÜZDE 20’SİNDE NORMAL EĞİTİM VERİLİYOR

Yazı İşleri Müdürümüz Übeydullah Baş, ikili eğitime ilişkin soru yöneltiyor Sayın Çelik’e. Okullarda normal eğitime geçme çalışmalarının hızla devam ettiğini açıklayan Çelik “Batman başarıda çok kötü bir noktada değil. Bölgede yüzde 40’ın altına düştük. Hedefimiz yüzde 35’in altına düşmek. Yeni okulların açılması ile eğitimdeki başarımızı yükseltmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca Batman’da okulların yüzde 20’sinde normal eğitime geçtik. Karatay, İMKB Belde İlkokulu, Milli Eğitim Vakfı Ortaokulunda normal eğitim veriliyor. Normal eğitim, öğrenci sabah gelmesi, aynı öğrencinin gün içinde aynı okulu kullanmasıdır. Çocuk sabah sekizde okula gelir. 12.00’de mola verilir. 13.00’den 15.00’e kadar yine aynı okulda eğitim görmesi demektir. Normal eğitimde asıl amaç okullara zaman sağlamaktır. Sosyal etkinlikler anlamında okulların boş olduğu vakitler çoğalacak. Almanya’ya gittim geçenlerde. Öğleden önce ders işliyorlar, öğleden sonra tamamen sosyal etkinlik yapıyorlar. Bütün okullarda henüz normal eğitime geçilmedi. Yüzde 80’inde halen ikili eğitim devam ediyor.  Bu yönde çalışmalarımız hızla devam ediyor” diyor.

MİLLİ EĞİTİMİN RAKİBİ YOK

“Milli Eğitim mi en yaygın kurum, yoksa Müftülük mü?” diye soru yöneltiyoruz sayın Çelik’e. Sorumuzu “Ülkede en yaygın kurum Milli Eğitim’dir. En ücra köşelere bile okul kurmuşuz. 10 öğrencinin olduğu yerde okul açıyoruz” ifadeleriyle yanıtlıyor Çelik.

750 ÖĞRETMEN AÇIĞIMIZ VAR

Batman’da öğretmen kadrosuna ilişkin bilgi alıyoruz Milli Eğitim Müdürü Çelik’ten. Öğretmen kadrosuna ilişkin açıklama yapan Çelik “Şu anda 7 bin 150 kadrolu öğretmen var. Öte yandan Batman genelinde 750 öğretmen açığı var” diyor.

Okullarda görev yapan hizmetli kadrosuna ilişkin ise “Batman merkezde 800 hizmetli kadromuz var. İlçelerle birlikte 1300 hizmetli kadromuz var” bilgisini veriyor.

TEOG’DA BAŞARISIZ OLMADIK. SONUÇLAR SPEKÜLATİF

Yazarımız Eymen Eren, Temel Eğitim’den Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı’nda, Batman’ın Türkiye sıralamasında son sıralarda yer alıp almadığı ile ilgili tartışmaları soruyor konuğumuza. Çelik, yazarımızın sorusunu “TEOG’da sonuncu olmadık. Bakanlık bu yıl sonuçları açıklamadı. Piyasada dolaşan sonuçlar spekülatif. Bilgilendirme toplantısına çağrıldık. Doğu ve Güneydoğu’da en iyi iller arasındasınız dediler ama bu bizi tatmin etmiyor. Biz Batman’ın şartlarının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Batman nüfusunun yüzde 80’i merkezde. Öğrencilerimizin tamamı merkezde ve yanı başımızda. Tunceli ve diğer illerde öğrenci sayısı çok az ve sınıf mevcudu düşük durumda. Oturmuş kadroları ve ilgili veli olunca bu da başarıyı getiriyor. Özellikle İç Anadolu’da okul fazlalığı var. Biz burada açmak için uğraşıyoruz oralarda da kapanmaması için uğraşıyorlar. Tüm bunlar başarıyı etkiliyor. Batman’da birinci dönem biraz boş geçti bu da idareci atamalarından kaynaklandı. Biz de çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Kıska sürede çok şey yaptık. Vali Şanal İlkokulunu gezenler, kenardaki bir okulun ne kadar iyileştirilebileceğini çok iyi görecektir” ifadeleriyle yanıtlıyor.

HAYALLERİMDEN BİRİ, OKULLARI CEZAEVİ GÖRÜNÜMÜNDEN KURTARMAK

Yazarımız Şehmuz Temiz’in sorusuna yönelik okul binaları kadar, bahçe ve peyzaj çalışmalarına da önem verdiklerini dile getiriyor sayın Çelik. Konuya ilişkin “Gittiğimiz her yerde aşırı betonlaşma var. Yeni yaptığımız okullarda bahçe düzenlemesi, projenin içindedir. Doğal hayatı bahçeye aksettirecek çalışmalar yapıyoruz. TPAO ile görüştük. Sitede bulunan Atatürk Ortaokulu var orada. Oraya bir organik bahçe yapacağız. İzcilik kamplarını faal hale getireceğiz. Ayrıca en büyük hayallerimden biri Batman’daki okulları hapishane görünümlü duvarlardan kurtarmak” ifadelerini kullanıyor.

OKULLARIN BODRUM KATLARINI SPOR SALONLARINA DÖNÜŞTÜRDÜK

Yazarlarımızdan Nihat İpekyüz, okullarda dersler kadar sosyal aktivitelerin de önemli olduğuna vurgu yapıyor. Konuğumuz Milli Eğitim Müdürü Çelik, konuya ilişkin “Okulların alt katları malzeme deposuydu. Bu sene en güzel açılımlardan biri, okulların bodrum katlarını spor alanlarına çevirmek oldu. Fatih İlkokulunu görmenizi tavsiye ederim. İşe yaramayan malzemeler depoya doldurulmuştu. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile işbirliği yapıyoruz. Okulların alt katları spor salonlarına dönüşüyor. Badminton, masa tenisi, saz kursları, satranç, resim, okçuluk kursları var. Güneydoğu’da bu sene Antalya’ya satranç ekibi gönderen iki ilden biriyiz. Diğeri Bitlis’ti. Benim eğitim anlayışımda bu çok güçlü bir şekilde yer alıyor. Sosyal hayatı güçlü olmayan bir insandan biz verim alamayız. Çocukların, becerisini arttırma, topluma uyumunu kolaylaştırma, yeteneklerinin farkında olma, kendini ifade edebilme yeteneğini dışarı çıkarmaya çalışıyoruz. Satranç, teniste çocuklar dünyayı dolaşıyor. Birçok öğrencimiz artık milli oldu. Milli sporcu demek, baraja takılmadan üniversiteyi garantilemek demek, mesleğe sınavsız atanmak demektir. Bu tür etkinliklerimiz devam ediyor. Okul, hayatın bütün alanlarının yansıtıldığı bir yer olmalıdır. Hep ders hep ders değil, spor olmalı, sanat olmalı. Aktiviteler olmalı. Biz şu anda bunun için çalışıyoruz. Belki çok büyük değişimler yapamadık ama zihniyetleri değiştirdik. Öğretmenlerde test çözdürmediysem bugün bir şey yapmamışımdır algısını yıktık” diyor.

SATRANÇTA SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ

Hafta sonu okullarda açılan destekleme ve yetiştirme kursları hakkında bilgi veriyor konuğumuz. Kurslarda sadece ders değil, etkinliklere de yer verdiklerini belirterek “Velilerin isteğiyle, başvuruda bulunurlarsa biz kulüpler şeklinde kurslar açıyoruz. Bu kurslarda sadece Matematiği ve Fiziği değil, gitarı, saz çalmayı, satranç oynamayı da öğretiyoruz. Çocuklarımız bu kurslardan büyük başarılar elde ediyor. Özel okullarda okuyup da bizim kurslarımıza gelen öğrenciler var. Bireysel sporlarda iyiyiz. Koşuda, Judo, karate, hentbol, masa tenisinde başarılar elde ediyoruz. Birincilikler alıyoruz. Turnuvalara ekip gönderiyoruz. Mesela satrançta söz sahibi olacağız. Demiryolu Mahallesinde bir okul var. Orayı satranç merkezi yapıyoruz” diyor.

HAYAT HER ZAMAN MEVZUATIN ÖNÜNDEDİR

Yazı İşleri Müdürümüz Übeydullah Baş, atölyesi olmayan Cumhuriyet Meslek Lisesinden söz ediyor sohbetimiz sırasında.  Açıklamasına Batman’daki okulların geçmişini çok iyi bildiğini belirterek başlayan Sayın Çelik “Cumhuriyet Lisesinin geçmişini çok iyi biliyorum. Benim en büyük avantajım bu. Batman’daki okulların geçmişini çok iyi biliyorum. Ben müfettişlik yaparken de teftişe gittiğimde mutlaka öğretmenlerle ve çocuklarla sohbet ederdim. Sadece kâğıtlara bakıp çıkmazdım. Kâğıt ve mevzuatın ruhunu görmek istiyorsanız hayatın kendisine bakmanız lazım. Her şeyi mevzuata sığdırırsanız, siz bir atılım gerçekleştiremezsiniz. Bakın, yapılan araştırmalara göre kurumlardaki verimliliğe müdürlerin etkisi yüzde 80’dir. Bu yüzden müdürlük çok kritik bir makamdır. Ne yazık ki Cumhuriyet Lisesi geçmişten beri hem sorunlarla boğuşuyor hem de yalnız bırakılmış. Geldiğimiz günden beri enerjimizi harcıyoruz. İnanılmaz mesafe kat ettik. Yeni idareciler atandı. Geçtiğimiz gün okulu ziyaret ettim. Öğretmen arkadaşlarımın umutları kırılmıştı, yalnız bırakıldıklarını düşünüyorlardı. Bu düşünceyi kırdık. İstediğimiz akademik seviyeyi ve donatımı sağlayabilmiş değiliz ama orda bir düzen tutturduk. Şu anda orda öğrenci derse girmesi gerektiğini biliyor. Artık birilerinin onlarla ilgilendiğini biliyorlar” ifadelerini kullanıyor.

OKULLARA HABERSİZ GİDİYORUM

Göreve geldiği günden bu yana okul ziyaretlerini hiç aksatmadan sürdürüyor sayın Çelik. Gazetemiz Sahibi Ercan Atay “okulları ziyaret ederken haber veriyor musunuz?” diye soru yöneltiyor konuğumuza. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik, soruya karşılık “Hiçbir yere haberli gitmem. Okulları haber vermeden ziyaret ediyorum. Bu, açığı yakalamak değildir. Hayatı doğal akışı ile yakalamak isterim. Tabloyu olduğu gibi görmek istiyorum” yanıtını veriyor.

İDARECİ ATAMALARINDA HAK EDEN KAZANDI              

Okullarda idareci atamaları, uzun süre Batman gündemini işgal etmişti. “Atamalar sağlıklı mı yapıldı?” diye soruyoruz sayın Çelik’e. Konuğumuz Sayın Çelik “Okullarda idareci atamaları gayet sağlıklı yapıldı. Hak eden kazandı. Bu sınava dayalı olan arkadaşlarımızın atanmaması bir insan olarak beni üzdü. Ben geçen sene ayın 14’ünde göreve atandım. Ayın 14’ünde kanun çıktı. Bir de eski yönetmelik önümde duruyordu. Kanun diyor ki müdür yardımcısını müdür teklif edecek. Yönetmelikte ise böyle bir şey yok. Şimdi böyle bir şeyle karşı karşıyayken önünüzde bir kanun var, bir de yönetmelik var. Kanun dururken yönetmelikten bahsetmek abesle iştigaldir. İlgili arkadaşları çağırdım. Onları atayabilseydim en çok ben rahatlardım. Göreve geldim, önüme böyle bir ateş tutuşturdular. Bakanlıkla sözlü görüşmeler yaptım. Meslek olarak zaten müfettişlikten gelmeyim. Olayın hukuki boyutunu tespit edecek düzeydeyim. Bunları atamanın bir sürü sıkıntısı vardı. Arkadaşlarımız sınava alınırken bile maaş kesimi cezası olanları almamışlardı. Hata yapılmıştı. Mahkeme onu iptal etti. Her şeyi bir kenara bırakın, sadece o yönden bile sakat bir işlemdi. Ancak atamalar o tarihe kadar geciktirilmeyebilirdi. Türkiye’de bütün iller yapmış. Kanun ve taslak ortada duruyor. O takvim biraz daha hızlandırılıp bitirilebilirdi. Ben gelince bitirilmemiş bir işlemle karşılaştım. İşlem havadayken kanun çıkıyor. Psikolojik olarak üzülmekle birlikte hukuki olarak yapabileceğimiz hiçbir şey yok” yanıtını veriyor bize.

EN YÜKSEK PUAN ALANLARDAN İKİSİ EĞİTİM SEN’Lİ...

İdareci atamalarının usulsüz yapıldığına yönelik eylem ve etkinlikler düzenleyen Eğitim Sen’den açılıyor konu. Çelik, konuya ilişkin “Araştırma yaptım. 2011’deki sınava dayalı atamayı hak eden arkadaşlarımızın yüzde 80’i bu sistemin içindedir, müdür, müdür yardımcısı olmuşlar. Kanuni olarak yapamayacağımız şeyi kimsenin bizden bekleme hakkı yoktur. Puanlamada haksızlık yapıldığı söylendi. Sınavdan en yüksek puan alan arkadaşlarımızdan 2’si Eğitim Sen’lidir. Hangi sendikadan olursa olsun, iyi olan arkadaşlarımı gidip davet etmişimdir. Yüzde 80’i tek bir sendikadan atandı diyorlar. Kesinlikle bu doğru değil. Eğitim Bir Sen’de idareciliğe üst düzeyde motive olmuş bir kitle var. Sınav açıyoruz. Onlardan 260 kişi başvuruyor. Eğitim Sen’den 110, Özgür Eğitim Sen’den 19 kişi giriyor. Bu rakamlar bizde net var. Bir baksınlar, çalışmayan hangi arkadaşımız olursa olsun görevlerine son verildiğini herkes görecektir. Yine hangi sendikadan olursa olsun çok iyi olan arkadaşlarımızın sistemde tutulduğunu herkes görecektir. Bizim Rehberlik Araştırma Merkezimiz var. Milli Eğitimin en önemli kurumlarından biri. Oradaki arkadaşımız Eğitim Sen’lidir. Ama işini iyi yaptığı için orda tutuyoruz. Bu ortamda iyi bir denge sağladığımıza inanıyorum. Batman’ın eğitim yönetimi çok büyük sorunlarla iç içeydi. Böyle bir değişim yüz yılda bir olur. Böyle bir düzeyde değişiklik yaparsanız, idarecilerin yüzde 60’ını değiştirirseniz tabi ki bir tepkiyle karşılaşacaksınız. Bu çok normaldir. Yeter ki tepkiler ahlaki sınırlar içinde olsun” açıklamasını yapıyor.

BATMAN’A YENİ BİR MİLLİ EĞİTİM BİNASI ŞART…

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik, Batman’da yeni bir Milli Eğitim Müdürlüğü binasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Mevcut binanın, ilçe konseptiyle yapıldığını açıklayan Çelik “Yeni bir bina, yatırım programımızda var. Milli Eğitim’in en önemli ihtiyaçlarından biridir. Verimli olmak istiyoruz. Şu anki bina ilçe konseptiyle yapılmış, ihtiyaca yetmiyor. Okullardaki enerji tüketimini azaltmak için ekipler oluşturduk. Okulların aylık enerji tüketimini izliyorlar. Nerelerde artmış, nerelerde azalmış, bunu sorguluyoruz. Ama bu birimin oturacak bir yeri yok. Yeni binada bu ekibe yer vermek istiyoruz. 10 odalık bir yer düşünüyoruz. Yeni bina için ya Gültepe Mahallesini ya da Öğretmen Evi arkasını düşünüyoruz. Mevcut düğün salonunu yıkıp yerine Milli Eğitim’i taşımayı düşünüyoruz” dedi.

ÖZEL OKULLARDA TEOG’A YÖNELİK SIKI DENETİM YÜRÜTECEĞİZ

Başyazarımız Recep Kavuş, Devlet okullarında okuyan öğrenciler ile özel okullarda okuyan öğrencilere verilen puanların, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı’ndaki yerleştirmelere etki edip etmediğini soruyor konuğumuza. Konuyla ilgili denetim yapacaklarını belirten Çelik “Özel okulların öğrencilere verdikleri puanlar daha yüksek. Devlet okullarında verilen notlar ise daha düşük. Bu da öğrencilerin sınavı kazanma oranını etkiliyor. Hafta sonu Ankara’daydım. Bu konu için müfettiş isteyeceğim. Bu alanda sıkı bir denetime girilecek. Verilen notların gerçeğe tekabül etmesi gerekiyor. Özel okulların varlığına karşı değiliz. Bütün destekleri veriyoruz. Ancak mevcut rekabetin yasal sınırlar içinde olması gerekiyor. Bunun sağlıksız zeminde ilerlememesi adına önümüzdeki dönemde bu çalışmalara ağırlık verilecek” açıklamasını yapıyor.

1 SENEDE DAĞITTIĞIMIZ MALZEME, SON 5 YILDAN DAHA FAZLA

Başyazarımızın Recep Kavuş’un sorusu üzerine okullardaki hijyen sorununu da gündeme getiriyor sayın Çelik. Bu konuda büyük ilerleme kaydedildiğini savunan Sayın Çelik “İş Kur, Batman merkezde bu işlerle uğraşan 700 eleman aldı. Onun dışında 150 eleman daha var. Personel sıkıntısı ve temizlik malzemesi eksiği kesinlikle yok. Okulları dolaşırken ilk baktığım yer lavabolardır. Medeniyetin temel göstergesi lavabolarının temiz olmasıdır. Hassasiyetle üzerinde duruyoruz. Artık temiz şekilde kullanılan lavabo sayısı artıyor.  Ama yüzde yüzü böyledir demek zor. Sene başından beri hiçbir okulda temizlik malzemesi eksiği yok. Hiçbir okul, temizlik malzememiz verilmedi ya da bitti diyemez. Sene başından beri dağıttığımız donatı malzemesi son 5 yıldan daha fazladır” diyor.

OKUL SIRALARIMIZI KENDİMİZ ÜRETİYORUZ, SİPARİŞ ALIYORUZ

Yeni yapılan okulların sıralarının Batman’da üretildiğine vurgu yapıyor sayın Çelik. Okullarda iyileştirmeler yapıldığını belirterek “Öğretmenler odası ve öğrenci sıraları, özel okul standartlarında yapılıyor. Artık sınıflardaki sıralar daha renkli, canlı ve özel okul standartlarındadır. Öğretmen masaları, sıralar, dolaplar Batman’daki meslek liselerinde üretiliyor. Bir hafta içinde bir okulu donatacak düzeydeyiz. Meslek okullarından mezun olan öğrencilerimiz her türlü modeli tasarlayacak düzeydedir. Şanlıurfa’ya 6 takım gönderdik, Mardin Milli Eğitim’den talep geldi. Öğrencilerimiz hem okuyorlar, hem para kazanıyorlar. Yakı zamanda mesleki eğitim çalıştayı yapacağız. Meslek Lisesi öğretmenleri ile sektörün temsilcilerini buluşturacağız. Mobilya, metal, tekstil gibi alanlarda öğrencilerimizin Batman’daki fabrikalarda iş bulabilmelerini sağlayacağız. Ayrıca Cumhuriyet Lisesinin yanında atıl durumda iki bina var. Onu yıkıp atölye yapacağız. Mobilya üreten öğrencilerimiz burada üretim yapıp para kazanabilecekler” diyor.

KANTİNLERDE KALİTEDEN ÖDÜN VERMEYİZ, SERVİSLERİ NAVİGASYONLA İZLEYECEĞİZ

Okul kantinlerinde denetim yaptıklarının altını çiziyor sayın Çelik. Kantinlerin yeniden ihale edildiğini ve kaliteden asla ödün vermeyeceklerinin altını çizerek “velilerin en memnuniyetsiz olduğu alan kantinlerdi. El attık. Hijyenik ortamlar sağlandı. Birçoğu yeniden ihale ediliyor. Hatta bir iki yerde Okul Aile Birliğine devrettik. Kira fiyatları ne olursa olsun kaliteden asla ödün vermeyeceğiz. Denetlemelerimizi sürdüreceğiz” diyor.

 Okul servislerinde de yeni düzenlemeye gittiklerini belirten Çelik “Navigasyon sistemi ile okul servislerinin izlenecek ve kameralarla denetlenecek. Çocuklarımızın muhatabı kimse biz onlarla ilgiliyiz. Servis şoförlerine ve derneklerine eğitim veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullanıyor.

DERSHANELER, OKULLARIN BAŞARISI ÜZERİNDEN TOPLUMA MESAJ VEREMEYECEK

Dershanelerin okullara dönüştürülmesi konusunda görüş alıyoruz Milli Eğitim Müdürü’nden. Dershanelerin okula dönüştürülmesi ile birlikte okulların yükünün azalacağını vurgulayan sayın Çelik “dershaneler artık öğrenciyi en baştan alarak eğitmeye başlayacak. 6 yıl 7 yıl okulda öğrenci yetiştiriyorsunuz. Öğrenci zaten başarılıdır. Sonra bir dersene geliyor, bir kaç ay kendi dershanesinde sorular çözdürüyor. Bu öğrenci benim sayemde üniversiteyi kazandı diyordu. Dolayısıyla yıllardır okullardaki öğretmenlerimizin emeği görünmüyordu. İkincisi, dershaneye giden öğrenciler enerjisini okula yönlendirmiyordu. Dershanelerin kapanması ile birlikte öğrenciler okula daha fazla yoğunlaşıyor. Artık dershaneler, okulların başarısı üzerinden topluma mesaj veremeyecek. Veli şunu bilecek, öğrencisi okula düzenli gelip giderse başarılı olacak Her şey okulda olup bitecek. Okulların da bu konudaki sorumluluğu artmış olacak” şeklinde konuşuyor.

MÜFETTİŞ SAYISININ ARTMASI İÇİN BAKANLIKLA GÖRÜŞÜYORUZ

Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli müfettişlere ilişkin bilgi veriyor konuğumuz. Müfettiş sayısının artması için Bakanlıkla irtibata geçtiklerini belirten Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik “Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şu anda müfettiş sayısı 8’dir. Bu sayının artması için zaman zaman Bakanlıkla görüşüyoruz. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü zaten denetleyici bir mekanizmadır. Okulların denetimi sadece müfettişlere bırakılmamalıdır” diyor.

HAYALLERİMDEN BİRİ, OKULLARA GÜNEŞ PANELLERİ KURMAK

Yazarımız Şehmuz Temiz’in soru üzerine alternatif enerjiyle ilgili açıklama yapıyor konuğumuz Çelik. Okullarda güneş panelleri kurmak istediklerini belirten Çelik “Batman ile ilgili hayalini kurduğum bir konu da budur. Yurtdışında okulların çatısında güneş panelleri vardı. Biz de bunu Batman için düşünüyoruz. Alternatif enerji ile hem doğayı korumak, hem tasarrufun önüne geçmiş olacağız” diyor.

99 PROJEDEN 23’Ü BATMAN’DAN

Batman’ın Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmalarında TÜBİTAK’a sunduğu 315 proje ile bu yıl bölge illerinde en çok proje sunan ikinci il olduğunu açıklayan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik “Kabul edilen proje sayısı ile bu yıl bölge birincisi olduk. Van bölge finallerinde bu yıl sergilenecek olan 99 projenin 23’ünün ilimizden seçilmiş olması, bizi sevindirdi. Ayrıca TÜBİTAK ile ortaklaşa Robot-Bilim Projeleri çalışmasını başlattık. Bu proje kapsamında Proje Koordinatörleri ilimizdeki okullarda ilgili 2 öğretmeni eğiterek, öğretmenlerin kendi okullarında öğrencileri, TÜBİTAK tarafından sağlanacak materyallerle proje yapacak seviyeye gelmeleri noktasında eğitecekler. Batman bu çalışmayla önümüzdeki yıllarda bilimsel projelerle Türkiye’nin belli başlı illeri arasında yerini hızla alacak” dedi. 

2 AYLIK ÇALIŞMAMIZIN MEYVESİNİ GELECEK SENE ALACAĞIZ

Dün, Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) Sınavı yapıldı. “YGS’de nasıl bir başarı yakalarız?” diye tahminde bulunmasını istiyoruz Sayın Çelik’ten. Konuğumuz “başarı oranımız, tahminimce gecen yıllara oranla aynı, paralel bir sonuç çıkacaktır. Sistemimizi yeni kurduk. İki aylık bir geçmişimiz var. 2 aylık çalışmanın verimini bu sene beklemek çok hayali olur. Bu çalışmanın verimini gelecek sene alacağız. Mesela TEOG’da önümüzdeki iki yıl içerisinde Türkiye ortalamasını geçebileceğimize inanıyorum. Bu, hayal değildir, bizim gerçekliğimizdir.  Bu enerjiye sahibiz. Hem imkânlarımız var hem de gerçekliğimiz buna uygundur. Okullarımız bu imkânlara sahip, öğretmenlerimiz velilerle diyalog içinde. Verilen bir emek ve çaba var” ifadeleriyle yanıtlıyor sorumuzu.

OKULLARDAKİ DEĞİŞİM, FARKLI KANALLAR AÇTI

Okul idarecilerinin istekli, genç, dinamik isimlerden oluştuğunu ve başarının kaçınılmaz olduğunu açıklayan Çelik “yaklaşık 4 aydır göreve başlayan yeni idarecilerin performansından memnunuz. Yeni sistemden bahsederken, eski eğitimcilerin emeğini göz ardı edemem. Elbette önceki idarece arkadaşlarımızın emeği çok büyüktür. Ancak bu değişim, farklı kanallar açtı, bunu net bir şekilde görüyorum. Sizin aracılığınızla eğitim camiasının önceki yöneticilerine emeklerine saygı duyduğumu, teşekkür ettiğimi söylemek isterim. Ülkede cumhurbaşkanı değişir, başbakan değişir, milli eğitim müdürü değişir, okul müdürleri de değişir. Hayatın doğal akısı içerisinde zaman zaman olması gereken işlemlerdir. Bu değişikliği kamuoyunun beklentileri yaptı” diyor.

OKULLARDAKİ KUYTU ALANLARI ŞEFFAFLAŞTIRIYORUZ

Kentte kullanımı hızla artan uyuşturucu sorununa yönelik soru geliyor yazarlarımızdan. Rehberlik Araştırma Merkezi öncülüğünde yapılan çalışmalardan bahseden Milli Eğitim Müdürü Çelik “Bir sorunu çok fazla dillendirmek, o sorunu ortadan kaldırmaz, meşrulaştırır. Haberdar olmayan öğrencilerimiz, uyuşturucudan haberdar oluyorlar. Biz, uyuşturucu sorununa yönelik ciddi çalışmalar yapıyoruz.  Okullarda kullanıma uygun kuytu alanları ortadan kaldırıyoruz, şeffaflaştırıyoruz. Okullardaki sarmaşıkları indiriyoruz, ağaçları açıyoruz. Harabe salonları bürolara dönüştürüyoruz. Velilerle öğrencilerle görüşüyoruz. Rehberlik Araştırma Merkezlerinde mücadele ekipleri kurduk.  Bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Araştırmalar da yapıyoruz. Sistematik çalışmalar yapılıyor. Kayıt altına alınıyor. Ayrıca 4 bin 500 denek üzerinden başarısızlık nedenlerini araştırdık. Yakında kamuoyuna açıklayacağız. Biz kolluk kuvveti değiliz. Erişim yolları, satış mekanizmaları ilgili kurumlar tarafından incelenir, önlem alınır. Öte yandan bağımlılık derecesinde olan vatandaşlarımız için de tedavi merkezleri kurulması lazım. Halk Sağlığı Merkezi bu konuda çalışma yapıyor” şeklinde konuşuyor.

BİZ ZATEN OKULLARDA İSİM DEĞİŞİKLİĞİ YAPIYORUZ

Özgür Eğitim Sen, geçtiğimiz günlerde okullara Kürt edebiyatçılarının ve âlimlerinin isimlerinin verilmesi için dilekçe ile başvuru yaptı Milli Eğitim Müdürlüğüne. Bundan bir sonuç alınıp alınmayacağını sorduk sayın Çelik’e. Okullarda zaman zaman isim değişikliği yaptıklarını söyleyen Çelik “halka mal olmuş şahsiyetler, coğrafi isimler, toplumsal anlamı olan kavramlarla okulların isimlerini zaten değiştiriyoruz. Kuyubaşı Anadolu Lisesinin ismini Selahaddin Eyyubi Anadolu Lisesine çevirdik. İluh Mahallesinde bulunan Ticaret Meslek Lisesini Mezopotamya Ticaret Meslek Lisesine çevirdik. Bir okulumuzda Pir’i Reis ismini kullandık. Gercüş Anadolu Lisesine Dicle ismini kullandık. Bu çalışmalar zaten devam ediyor. Kendi doğal akışı içinde gidiyor. Her şey bir dilekçeyle olmuyor” diyor.

TAŞIMALI EĞİTİM, OKULA İLGİNİN ARTTIĞINI GÖSTERİYOR

Taşımalı eğitim konusu açılıyor sohbetimiz sırasında. Çelik, taşımalı eğitim artmasını okula ilginin artmasına bağlayarak “15 kilometreyi geçtiğinde çocukları hırpalıyor. Yurtları ve okulları arttırıyoruz. Taşımalı eğitimin artması, okula yönelik ilginin arttığını gösteriyor. Önceki dönemlerde kırsalda okuldan uzak duran insanlar şimdi okula yakınlaşmak istiyor. Biz de bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Taşıma ise taşıma, yurt ise yurt yapıyoruz. Bu yıl

Batman’da 6 yurdu faaliyete geçireceğiz. Ayrıca her ilçede ortaokullarına yönelik YİBO’lar da var” şeklinde konuşuyor.

EĞİTİMDE ŞİDDETE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Eğitimde şiddet olaylarını konuşuyoruz sohbetimiz sırasında.  Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik “Eğitimde şiddet artmadı. Arttık en ufak şey artık basına yansıyor. Şiddete asla tahammülümüz yok. Hele ki öğrenciye karşı asla tahammül etmeyiz. Velilerin öğretmenlerimize yönelik yaptığı şiddeti de asla kabul etmiyoruz. Şiddet olaylarında detaylı soruşturma yapıyoruz. Her tarafı dinliyoruz, basına o şekilde açıklama yapıyoruz. Her türlü haksızlığın karşısındayız” diyor.

BASIN, HABERİ YAPARKEN MAKUL YAZMALI

“Batman basınını nasıl buluyorsunuz?” diye soru geliyor yazarlarımızdan. Çelik “Basın, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Ancak yapılan haberler daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Haberi yaparken makul yazmak lazım. Kurgu haber yapmamak lazım. Maalesef vatandaşlarımız bazı hesaplarını gazeteler üzerinden halletmeye çalışıyor. Ona dikkat etmek lazım. Tabi her şeye rağmen basın, olması gereken bir mekanizmadır” ifadeleriyle yanıtlıyor sorumuzu.


Editor : YUSUF KAVAK
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA