HASANKEYF

TÜRBE ARTIK YENİ YERİNDE…

Batman'ın Hasankeyf İlçesinde bulunan 540 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi, 2 kilometre uzaklıkta bulunan Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na yerleştirildi.

TÜRBE ARTIK YENİ YERİNDE…
16-05-2017 18:53

Türbe, Ilısu Baraj Suları altında kalmaması amacıyla 12 Mayıs Cuma günü Türkiye’de ilk kez kullanılan bir yöntemle Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşındı. Taşıma işlemi, 4 saat sürdü. Türbenin 150 tekerlekli platformun üzerinden indirilmesi işlemi ise 6 dakika sürdü.

TÖRENE CANLI BAĞLANTI İLE İKİ BAKAN KATILDI

Türbenin platformdan indirilmesi için yeni yerleşkede tören düzenlendi. Törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ankara'dan telekonferans yöntemi ile katılarak konuşma yaptı. Tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından konuşan Bakan Veysel Eroğlu “Çok büyük heyecan duydum. Acaba bir sıkıntı olur mu taşırken diye düşünüyordum? Çünkü onun sıkıntısı bize yansır. Gerçekten taşınırken yüreğim kıpır kıpırdı. Ilısu Barajı’nın yapılmaması için Avrupa’dan çok karşı çıkanlar oldu. Bizi çok meşgul ettiler. Dedim ki biz bunu gerekirse kendi öz kaynağımızla, kendi mühendisimiz ve mimarımızla yaparız. Sular altında kalacak olan eserleri taşıyacağız. Hasankeyf, belki o bölgenin en muhteşem kültür hazinesinin sergilendiği bir mekan haline gelecek. Yüzde 80’i sular altında kalmıyor ama yüzde 20’si sular altında kalıyor. El-Rızk Camii, Süleyman Han Camii’nin mimari unsurlarını, Koç Camii’nin mimari unsurlarını da taşıyacağız, Kızlar Camii, Orta Kapı, Artuklu Hamamı ve İmam Abdullah Zaviyesi olmak üzere onları taşıyacağız. Hepsinin taşınacağı yerler belirlendi. Türbeyi tek parça taşıdık. Dünya tarihine geçecek örnek bir çalışma. Hasankeyf’i dünyanın en muhteşem tarihi eserlerinin sergileneceği ve şehircilik açısından muhteşem bir ilçe haline getiriyoruz” dedi.

“DÜNYADA HER GÜN BÖYLE ŞEYLER OLMUYOR”
Bakan Nabi Avcı ise konuşmasında “Dünyada her gün böyle şeyler olmuyor. Bu dünyada bir ilk. Mühendislik harikası, Türkiye’nin ve Türk milletinin tarihi eserlerine verdiği değeri gösteriyor. Bu sıradan bir hikaye değil. Zeynel Bey Türbesi artık sadece bizim tarihimizdeki işgal ettiği yer itibariyle değil aynı zamanda bu taşınma sürecine konu olması itibariyle de ayrı bir değer kazandı” ifadelerini kullandı. Türbenin, kamera yöntemi ile görevli personeller tarafından 7-24 izleneceği açıklandı. Türbenin restorasyon çalışmalarının en kısa sürede tamamlanacağı ve aynı bölgedeki 8 eserin daha aynı yöntemle taşınacağı belirtildi. (İHA)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA