GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN NÜKLEER ENERJİ

Nihat İpekyüz
Nihat İpekyüz
GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN NÜKLEER ENERJİ
09-04-2018

Dünya’da gün geçtikçe enerji ihtiyacı artmakta ve genelde bu ihtiyaç petrol, kömür gibi yeraltı kaynakları kullanılarak sağlanmaktadır.

Petrol ve kömür gibi yeraltı kaynakları ciddi anlamda çevre kirliliği yaratmaktadır. Enerji üretimine alternatif olarak sunulan güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları ise hava koşullarına bağlı oldukları için enerji ihtiyacını yeteri kadar karşılayamamaktadırlar.

Nükleer enerji ise ülkelerin büyümelerini devam ettirebilmeleri için önemlidir.

Bugün Dünya üzerinde pek çok gelişmiş ülke nükleer enerji üretmektedir . Elektrik üretiminin yanı sıra, uzay teknolojisi başta olmak üzere uçak sanayii, deniz altı sanayi ve buzkıran gemilerinde bu enerji kullanılabilmektedir.

Teknolojik ortamlarda yapılan bir nükleer santralin hiçbir olumsuz etkisi bulunmamakla birlikte birçok yararı da vardır. Nükleer santraller, sera gazı salınımı yapmadığı için hiçbir çevre kirliliği yaratmaz. Ayrıca nükleer enerji kesintisiz 24 saat enerji üretebilir. Kömür, petrol gibi herhangi bir yakıta ihtiyaç duymaz. Hava koşullarından etkilenmez. Adeta yılın her günü enerji üretir.

Genel kanının aksine nükleer enerji, kullanılan en güvenli enerji kaynaklarından biridir. Ayrıca nükleere duyulan bu ihtiyacı görmezden gelenlerin ve nükleer enerji santrallerine karşı çıkanların dünyadaki benzer örnekleri göz önünde bulundurması gerekir. Gelişmiş ülkelerin ve dünyanın nükleere bakışı ortadadır. Şöyle ki; dünya'da 441 adet Nükleer Santral var. Birinci sırada 104 adetle ABD, İkinci sırada ise Fransa yer almaktadır. Fransa enerji ihtiyacının %76’sını nükleer enerjiden sağlamaktadır. Fransa ve ABD’nin yanı sıra Almanya, İtalya, İngiltere, bazı İskandinav ülkeleri ve Türkiye’ye komşu olan Bulgaristan, Rusya, Ermenistan ve daha birçok ülkenin vazgeçilmez enerji kaynağı nükleer enerjidir.

***

Türkiye'de 1976'dan beri Akkuyu'da nükleer santral kurulması gündeme gelmesine rağmen bir türlü hayata geçememiştir. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Akkuyu Nükleer Santralin temeli atıldı. 2023’te bitirilmesi planlanan santral, Türkiye’deki enerji ihtiyacının %10’unu tek başına karşılayacak. Bu vesileyle çok büyük projelerden biri daha hayata geçmiş olacak.

Bu proje önemsenmesi gereken bir projedir ve alınacak başarılı sonuçlar herkesin faydasına olacaktır. Ülkenin gelişmesi ve ilerlemesi için ucuz ve sürekli enerjinin ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Pahalı enerji girdilerinden dolayı birçok alanda başka ülkeler ile rekabet edemiyoruz. Bu santrallerimizin sayısı arttıkça hem enerji fiyatlarımız düşecek hem de cari açığımız azalacaktır. Kabul edelim, biz enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz.

Devletler ve ülkeler enerji ve silah sanayi alanında dışa bağlı olmaktan kurtuldukları zaman özgür olurlar. Bu anlamda baktığımızda nükleer enerjinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. Gerçi biz bu projeyi Ruslarla ortak yaptık ama olsun. İlk insansız hava aracımızı İsrail’den almıştık. Sonra ne oldu? Türk bilim adamları ilk yerli ve milli insansız hava aracı ANKA’yı üretti. Buna inanıyorum ki yine bilim insanlarımız yakın zamanda yerli ve milli nükleer santrallerimizi kurmaya başlayacaktır. Şüphesiz onlarca yeni nükleer santral kurabilecek insan kaynağı ve irade ülkemizde mevcuttur.

İyi haftalar...

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Osman K A Y A 2 yıl önce
İpekyüz , dünyayı iyi tanıyorsun. Tespitler çok doğru. Tebrikler.