Pandemi bitti demekle bitmiyor

Dr. Rezan Gergin
Dr. Rezan Gergin
Pandemi bitti demekle bitmiyor
02-05-2022

Pandeminin bitmesine virüsün karar vereceğini biliyoruz. Bilim Kurulu toplantısının ardından birtakım rahatlamalar olacak bazı yasaklar bitecek maske kullanımı kaldırıldı Ramazan Bayramı'nda insan hareketliliğinin fazla olacağını bu nedenle alınacak kararların bayramdan sonra uygulanması gerekiyordu.

Tüm dünya ve Türkiye korona virüsün Omicron varyantından çok etkilendi , "Tepe noktası 110 binlere çıkan bir Omicron dalgası yaşadık ama Omicron varyantının hem kendisinin özelinde hem de aşılı kişilerin sayısının artmasına bağlı olarak hastalık çok hafif seyretti. Şu anda Türkiye olarak çok önemli bir başarı elde etmiş durumdayız.

Vaka sayımız ve hayatını kaybedenlerin sayısı önemli oranda düştü.

Avrupa'da özellikle Fransa, Almanya, İtalya ve Yunanistan'da vaka artışlarının söz konusu

Omicron'un alt varyantı nedeniyle vakalarda önemli bir artış var. Vakalarda en çok tedirgin eden şey ise Çin, Güney Kore, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ortaya çıkan artışlardır. Şanghay'da yaklaşık bir aydır tam kapanmaya rağmen vaka sayıları gittikçe artıyor. Buna rağmen Çin'den gelen bilgiler çok net değil. Bu hastaların hastalığı hafif geçirdiği ve ölüm görülmediği ifade ediliyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün de bildirdiği üzere BA.2'nin bir Omicron'dan bile daha bulaşıcı olduğunu ve birçok ülkeyi etkisi altına aldığını vurgulayarak, bunları göz önüne aldığımızda ülkemizin durumu çok iyi bir noktada. Ancak bunu devam ettirebilmemiz için kişisel önlemlere yine dikkat etmemiz gerekecek. Maske, mesafe ve hijyene çok dikkat etmeliyiz ve kesinlikle hatırlatma dozumuzu olmalıyız.

Uçağa binerken, şehir içi veya şehir dışı ulaşımda, hastanelerde yine maske takılmalı. Havalar ısınıyor, çocuklar çoğunlukla dışarıda olacak. Okullarda bir miktar gevşeme yapılabilir ancak bu konuda da çok aceleci olmamak gerektiğini düşünüyorum

Pandemi bitti demekle bitmiyor "Pandeminin bitmesine biz değil virüs karar verecek. Dünya genelinde günlük vaka sayıları 300 binden fazla. Bazı günler bir milyona yakın yeni vaka oluyor. Her gün 2 bine yakın kişi hayatını kaybediyor. Pandeminin bittiğini söyleyemeyiz. Bizim ülkemizde pandeminin yükü azaldı ama Japonya, Çin gibi ülkelerde vaka sayılarında artış var. Bütün dünyada azalma olmadan 'pandemi bitti' diyemeyiz. Bu nedenle özellikle maskeye çok dikkat etmemiz lazım; çünkü maske tüm varyantlara karşı koruyor. Kişiyi en fazla koruyacak şey; maske ve aşıdır. Maske, aşıdan önce aşıdan sonra, tüm varyantlara karşı, aşıların daha az etkili olduğu varyantlara karşı ve bundan sonra çıkması olası olan varyantlara karşı da bizleri koruyacak basit ama çok etkili bir koruyucudur."

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?