EĞİT VE DONAT DÖNEMİ

15-03-2015

Cumartesi sohbetinin bu kez konuğu kendi alanı da Türkiye’nin en genç ismi ile gerçekleştirdik. 

Genç denince genelde o kişi ile ilgili insanlarda oluşan algı deneyim sahibi olmadığıdır.

Görüşme esnasında konuğumun bizde bıraktığı izlenim ise son derece alanına hâkim, istekli plan ve programlı çalışan bir yönetici.

Ne tesadüftür ki görevde birinci yılını tamamladığı güne denk gelmişti görüşmemiz.

Bize ayrılan süre dolduğunda onun anlatmak istediği bizimse sormak istediğimiz sözleri henüz tamamlamıştık.

Ancak hafta sonu olmasına rağmen bizi de kendisini de bekleyen daha birçok önemli iş olduğu için görüşmemizi 2.5 saatle sınırlıyoruz.

Görüşme yaptığımız kişi Batmanın genç Milli Eğitim Müdür Mehmet Çelik’ti.

Cumartesi sohbetlerinin 5. sinde ağırladığımız Mille Eğitim Müdürü ile Batmanda eğitimin durumunu masaya yatırıyoruz.

Her sohbette olduğu gibi hem sorular soruyor hem de daha iyi bir eğitim için öneri ve görüşlerimizi sıralıyoruz.

Okullaşmanın hızla sürdüğü Batmanda daha 1400 dersliğe ihtiyaç olduğunu, Sınıflarda hala ortalama kırk kişinin eğitim gördüğü, 16 bin kişilik açık okullarda olmak üzere 186 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü, Bu öğrencilerin hala %80 nin tek öğün eğitim gördüğünü geriye kalan yarım günü sokakta geçirdiğini, 7.150 öğretmenin görev yaptığı Batmanda 750 öğretmenin görev yaptığını, Basında çıkan haberlerin aksine Batmanın TEOK sınavlarında sonuncu olmadığını öğrendiğimiz görüşme bizim açımızdan çok faydalı geçti.

Diğer bir yandan da Müdür görüşmenin satır aralarında hedef ve hayallerinden söz ediyor.

Hayal ve hedeflere bakıldığında Avrupa daki eğitim sisteminden daha ileri bir düzeyde eğitimin Batman şartlarında verilmesinin öngörülmektedir.

Devlet okullarının özel Okulları geride bıraktığı, Eğitimli donanımlı , beceri sahibi bir eğitim sistemi hedefleniyor Batmanda.

Ancak her meselede olduğu gibi sürekli büyüyen göç alan, genç ve dinamik nüfus yapısı içerisinde bunun birçok zorluğunun da farkında olan Milli Eğitim Müdürü Çelik “Planlamaların sık sık sosyal gerçekliklerden dolayı değiştirilmek zorunda kalındığından dert yanıyor.

Kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yol açacak bazı noktalarda bize de güvenerek yazılmamak koşulu ile birçok konuya değiniyor.

Tabi bizde güvenini boşa çıkarmamak amacı ile bunları yazmıyoruz.

Ancak gerek bizim gerekse kendisinin üzerinde durduğu en önemli konulardan birisi yargıyada taşınan idareci atamalarıdır.

İdareci atamaları ile ilgili kendileri hakkında yapılan eleştirilerin haksız yere ve yapıldığını söylüyor.

Atamaların son derece adil yapıldığını atamaları da hak eden şekilde yapıldığını söylüyor.

Bir arkadaşımızın “son atamalarda ataması yapılan idarecilerin %80 nin bir sendikaya üye olmasını nasıl değerlen diriyorsunuz” sorusuna ise ; “ demek ki söz konusu sendikaya üye kişiler sınavlara daha iyi organize olup çalışarak hak etmişlerdir ve sınavı kazanmışlardır” diye cevap veriyor.

 Tabi Milli Eğitimdeki sorunlar, yatırımlar ve planlarla ilgili konuşulanlar sadece bu yazılanlardan ibaret değildi.

Özelikle dersanelerin kapatılması konusu, Özel okullarda okuyan öğrencilere verilen puanlar, seçmeli ders olarak okullarda verilmeye başlanan Kürtçe ders hocasının kaç kişi olduğu, Okul etrafında öğrencileri bekleyen tehlikeler,Hafta sonu okullarda verilen kursların amacı, Okul kantinleri ve okuldaki temizlik konularıda gündeme geldi.

Sohbet esnasında neler konuşuldu ,Müdür bey neler anlattı , gazetemizin diğer sayfalarında hepsini bulacaksınız , çok çarpıcı açıklamalar var. Okumanızı tavsiye ederiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?