Kadir Gecesi

Kadir Gecesi
16-04-2023

Tarihler 2023 yılı, 17 nisan'ı 18 nisan'a bağlayan geceyi gösterdiğinde inşaAllah Kadir gecesini kutlayacağız.

365 gün içerisinde Allah katında en fazla değer verilen ve adına Kur'an'da bir sure nazil olunan Kadir gecesinin Ramazan'ın ayında olduğu, gününün net olmadığı ancak 27 gecesinde olduğu büyük bir ihtimaldir.

Ehli takva olanlar elbette Ramazan'ın ilk gününden ta sonuna kadar her geceyi Kadir Gecesi bilip ihya etmiş camilerde itikafa girmiş tövbeler ve istiğfarlarını yapmış ve yapmaya devam etmekteler. Rabbim bizleri de onların dualarına dahil eylesin inşallah.

Rivayete göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ashabına beni İsrail'i bir kişinin "bin ay boyunca Allah rızası için cihad ettiğini" veya "ibadet dışında" hiçbir şeyle uğraşmadığını anlatınca sahabe buna şaşırmış ve imrenmişlerdi.

Bunun üzerine Kadir suresi nazil olmuş ve Ramazan ayında gizli olan ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi müjdesi verilmiştir.

Peygamberimiz sallallahu Aleyhi ve Sellem Ebu hureyre'den rivayetle şöyle buyurmuş: "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek, Kadir gecesini ibadet ile geçirirse günahları bağışlanır." (Buhari ve Müslim)

Biz Müslümanlara ne güzel bir müjde!

Ele geçirilmeyecek bir fırsat. Kim bilir bir sonraki Ramazan orucuna ömürümüz yeter ve yetmez fırsat elde iken bu geceyi ihya edelim.

Dedim ya adına Kur'an'da Suriye nazil olan Kadir suresinin meali:

1- "Şüphesiz biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik."

2- "Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!"

3- "Kadir Gecesi bin Aydan daha hayırlıdır." 

4- "Melekler ve ruh (Cebrail) o gece Allah'ın izniyle her türlü iş için iner de iner."

5- "O gece tan yerine kadar selamdır."

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ibni ömer'den  (Ra) rivayetle:

"Rüyanızın son 7 gece üzerinde birleştiğini görüyorum buna göre Kadir gecesini aramak isteyen onu Ramazan'ın son 7 gecesinde arasınlar." (Buhari ve Müslim)

Bediüzzaman:

"Yarın gece leyle-i Kadir olmak ihtimali çok kuvvetli olmasından bir kısım müçtehitler o geceye leyle-i Kadri tahsis etmişlerdir. Hakiki olmasa da madem Ümmet o geceye o nazarla bakıyor İnşallah hakiki hükmünde kabule Mazhar olur." (Şualar)

Hz Aişe annemizden rivayetle: "Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Ramazan'ın son 10 gününde itikafa girerdi ve "siz Kadir gecesini Ramazan ayının son 10 gününde arayınız " buyururdu. (Buhari ve Müslim)

Yine Hz Aişe annemiz "Ya resulallah bir gecenin Kadir Gecesi olduğunu bilirsen o gece nasıl dua edeyim diye?" sordum.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Allah'ım sen affedicisin affı seversin beni de affet de." (Tirmizî)

Bu özel duayı yani "Allah'ım sen affedicisin affı seversin beni de affet." Bu gecede bol bol yapalım. Hayır yeterli mi değil.

Yaşıyorlarsa anne babamızın, yakın ve uzak akrabalarımızı ve yine yakın ve uzak komşularımızın dualarını alalım.

Fakirleri yetimleri kimsesizleri aile efradımızı yanımıza çalışanları gönüllerini alalım . İmkanlarınız dahilinde ihtiyacı olanlara yardım edelim.

En az 70 defa tövbe ve istiğfar.

Kendimize yakınlarımıza sevdiklerimize tüm İslam alemine dua edelim.

Dünya nimetlerinin en iyisini ve ahiret saadetini de en güzelini rabbimizden isteyelim.

"Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem ateşinden Kurtuluş olan bu mübarek Ramazan ayının en önemli gecesi olan Kadir gecesini dolu dolu geçirmeye Özen gösterelim

Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?