Dem Parti’de adaylar tamam, sıra seçimde… 

Dem Parti’de adaylar tamam, sıra seçimde… 
15-01-2024

Dem Parti, 31 Mart’ta yapılacak olan mahalli idareler seçimleri için belediye başkanları, il ve belediye meclis üyelerini belirlemek için bu sene farklı bir yöntemi denemiş oldu.

Sadece kendi partililerini değil, kentin dinamiklerini de sürece dâhil etmek sureti ile ön seçimle adaylarını belirleme yoluna başvurdu.

HEP’ten DEM’e kadar ki süreçte hem milletvekili hem belediye başkan adaylarının ithal adaylardan seçilmesi, tabanın istemediği kişilerden seçilmesi, adayların merkezi kararlarla belirlenmesi, eleştiri konusu olmuştu.

Nitekim en son milletvekili seçimlerinde de aday belirlenme yöntemi nedeni ile Batmanda Yeşil Sol Parti, rahat alabileceği bir milletvekilinden olmuştu.

31 Mart seçimlerinde geçmişte aday isimleri üzerinde yaşanan tartışma ve kırılmalar ve aynı kayıpları yaşamamak için merkezi kararla aday belirlenmek yerine, yerelde aday belirleme tarzı benimsendi ve Dem Parti 13–14 Ocak’ta 90 seçim çevresinde adaylarını ön seçimle belirlemek için sandık başına gitti.

Sandık başına gidilen doksan seçim bölgesinden biri de Batman’dı.

Batman’da yaklaşık 5 bin kişi Dem Partisinin adaylarını belirlemek için oluşturulan seçim komisyonu tarafından delege olarak belirlendi.

STK temsilcileri, kayıp yakınları, kanaat önderleri, partililer, muhtarlar ve halktan oluşan delege listeleri belirlendikten sonra parti merkezinde askıya çıkarıldı.

Delege listelerine itirazlar, seçim komisyonlarına yapıldı.

Ön seçim kurulu aday aday listeleri ve delege listeleri üzerinde itirazları değerlendirmesini tamamlandıktan sonra kesin listeler belirlenip sandık kuruldu.

Ön seçim için delegeler ve partililer, sabahın erken saatlerinden itibaren Siirt Çevre Yolunda bir düğün salonuna akın etti.

Binlerce kişinin huzurunda cumartesi günü öğlenden önce adaylara kendilerini tanıtmaları için süre verildi, tanıtım programının ardından oy kullanma işlemi yapıldı.

Disiplin ve düzen içerisinde yapılan seçimlerde, ilk olması açısından ufak tefek sorunlar yaşandıysa da seçimi gölgeleyecek ciddi bir sorun yaşanmadı.

Delegeler bir baskı ve yönlendirmeye maruz kalmadan oylarını kullanarak 31 Mart seçimlerde aday olacak isimleri belirledi.

Yapılan ön seçimlerde en çok merak edilen Dem Partisi Batman Belediye Eş Başkan Adaylarının kimler olacağı yönündeydi.

29 ismin Dem Parti belediye eş başkanlığı için yarıştığı listede, eski belediye başkanları, il başkanları ve hukukçuların isimleri yer alıyordu.

İsimlere bakıldığında kolay bir seçim olmayacağı aşikârdı.

Aday adayları, seçimler öncesi yoğun bir seçim çalışmasına girdi.

Delegelerle tek tek görüşerek oyarına talip oldular.

Delegeleri etkileyenler ve etkileyemeyenler oldu.

Ama delegelerden ziyade, delege olmayanların da bu seçime ilişkin tahmin, öngörü ve beklentileri vardı.

Bu yüzden ön seçimin sağlıklı olup olmayacağı ve nasıl sonuçlanacağı merak ediliyordu.

Belediye eş başkanlığı yarışında kamuoyu tahminlerine göre iki isim, açık ara önde görünüyordu.

Bunlar Av Mehdi Öztüzün ve önceki dönem Bekirhan Eş Başkanı Gülistan Sönük’tü.

Seçim sonucunda bu ki isim, delegelerin oyları ile ilgili rakiplerine fark atarak aday oldu.

Batman tarihinde ilk kez eş başkanları ve meclis üyeleri, yerelin inisiyatifi ve konsensüsü ile belirlenmiş oldu.

İki adaya oy veren delegeler de muhtemelen çoğunluğun sesine kulak verdi.

Bu yüzden bu iki isim, kamuoyunun nabzını tutan bizler için sürpriz olmadı.

Delegelerin oyunu almak için ikna yollarına en az başvuran bu iki isim nasıl bu kadar oy aldı peki?

Mehdi Öztüzün, halk nezdinde ciddi manada karşılığı olan bir isim.

Öztüzün’ün halkçı yönü, mütevazi ve ilkeli duruşu, bu güne kadar hiçbir rant ilişkisine girmemiş olması, delegeler tarafından tercih edilmesinin en önemli faktörüydü.

Gülistan Sönük de genç ve okumuş olması, partisi tarafından verilen her görevi yapması, halkla iç içe olması açısından tercih edilen bir isim oldu.

Bu iki adayla seçime girecek olan Dem Partisi, bir sürpriz olmaması halinde, belediye seçimini rahatlıkla kazanacak gibi görünüyor.

Çünkü Batman siyasi tarihinde bir parti ilk kez merkezi karar yerine, yerelden bir karar ve tercih ile belediye başkan adaylarını belirlemiş oldu.

Bu yöntem Dem Partisine seçimlerde kazanç sağlayacak gibi görünüyor.

Batmanda başkan adaylarını belirleyen Dem Partisi, seçim startını da vermiş oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Adem akin
Adem akin 3 ay önce
Mehdi öztüzün dürüst ve cesur bir karakter; Açıkçası Ak Parti'nin adayı kim bilmiyorum fakat Mehdi keskinleşmese tüm tabanlardan oy alabilecek bir potansiyele sahip,ikna kabiliyeti ve hitabeti çok güçlü. Allah hakkında hayırlısıni eylesin