AK Parti’li Ceylan nasıl aday oldu ve nerelidir?

AK Parti’li Ceylan nasıl aday oldu ve nerelidir?
19-02-2024

İktidar partisi Ak Parti’nin Belediye Başkan Adayı Adil Sebati Ceylan oldu.

Ceylan’ın adaylığı çoğu kişi için sürpriz oldu.

Oysa ben Ak Parti adayının açıklanmasından 10 gün önce köşemde Batman Belediye Başkanı Adayının ismini açıklamıştım.

Aday olduktan sonra Batmanlı olmadığı ile ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı.

Aslen Kurtalanlı olan Ceylan neden memleketi Siirt’te değil de Batman'dan aday oldu?

Batman’da siyasete girmesinde, eş tarafından akrabalıkları ve ticari ortaklıkları bulunan AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu mu etkili oldu?

Daha doğrusu AK Parti adayı kimdir ve neden Batman’ı tercih etti, merak edilen bu konuları araştırdım, cevaplarını bu yazıda büyük ölçüde bulacaksınız.

Öncelikle Sebati Ceylan’ı tanımakla başlayalım;

Ceylan ailesi Batman-Siirt sınırında Şeyhyunus (Yunuslar) Köyünde ikamet etmelerine rağmen bir ayakları daima Batman’daydı.

Şu anda CHP il binasının bulunduğu Batman Park AVM’nin yanındaki bina da kendilerinindi.

1978 yılında Batman'da dünyaya gelen AK Parti Adayı Sabit Ceylan, bu binada ikamet ettikleri evde dünyaya gelir.

12 Eylül darbesinden sonra 24 Kasım 1983 seçimlerinde babası merhum Mehmet Abdurrezak milletvekili seçildikten sonra Ankara’ya taşınırlar.

Ceylan, 1983 ve 1987 genel seçimlerinde DYP’den XVII. ve XVIII. Dönem Siirt Milletvekili seçilerek, 1983- 29 Mart 1989 tarihleri  arasında milletvekilliği yapar.

Bundan 35 yıl önce 29 Mart 1989 yılında Meclis’in kana bulandığı olayda, Siirt Bağımsız Milletvekili Zeki Çeliker ve ANAP Milletvekili İdris Arıkan ile meclis koridorunda tartışır.   Arıkan, Çeliker’e silah çeker.

Yanlarında bulunan Doğruyol (DYP) Siirt Milletvekili Abdurrezzak Ceylan araya girer ve kaza kurşunu ile yaşamını yitirir.

Babasının vefatında Adil Sebati Ceylan henüz 11 yaşındadır, anne ve kardeşleri ile bir süre sonra tekrar Batman’a dönerler.

Aslında her ne kadar Siirt kökenli olsa da Ceylan ailesi daha çok Batman olarak bilinir.

Ak Parti de Batman Belediye Başkan aday olmasının nedenlerine gelince.

Bu güne kadar siyasete mesafeli duran Ceylan’ın siyasete hızlı bir geçiş yapmasının en önemli nedenlerden biri, merhum babasının siyasi geçmişidir.

Babası vefat ettiğinde henüz 11 yaşında olan Ceylan, o günleri unutamaz. Aday olduktan sonra gittiği her yerde babasının siyaset yaptığı yıllardan, memleket aşkından ve hizmetlerinden söz ediyor.

Babası siyasi ayırım yapmaksızın sorunları için kendisine ulaşan herkese yardımcı olurmuş.  Ankara’ya gelen hemşirelerinin sorunları ile ilgilenir, diğer zamanlarını da seçim bölgesi Siirt’te geçirirmiş.

Bu yüzden babalarını pek görmüyorlarmış.

Ceylan, babasının çizgisinde siyasete devam etme düşüncesindedir.

AK Parti Seçim İşleri Komisyonu, babasının yolunda siyaset yapmak isteyen Adil Sebati Ceylan’ı belediye başkan adaylığı için önerir ve teklif götürür.

Ceylan da ailesi ve yıllardır ticari ortaklıkları bulunan Batman AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile istişarede bulunarak görevi kabul eder.

Seçim sürecinden bu yana siyasi çalışmalarda birlikte hareket ettiği AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu da elbette aday olmasında önemli bir etkendir.

Ceylan, merhum babasının milletvekili olmasından dolayı daha çocukken tanıştığı siyasete hızlı bir giriş yaparak dikkatleri çekti.

Siyasette rahmetli babasının yolunda olduğunu da seçim çalışmalarında sık sık tekrarlar.

Hedefi 31 Mart 2024 seçimlerinde Batman Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmaktır.

Bakalım seçmenleri ne kadar etkileyecek ve bunu başaracak mı?

Bunun cevabı için 31 Mart 2024 tarihini beklemek gerekir.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?