Basın sus!   

Basın sus!   
26-02-2024

Seçim öncesi aday belirleme süreci Batman’da zor ve sıkıntılı geçti.

Özellikle tabanı olan partilerin tüm aday belirleme yöntemleri tartışmalı geçti.

Siyasi partilerle hukuku olan olmayan bazı kesimler belirlenen adaylara karşı tepkilerini açıkça sosyal medya üzerinden ortaya koydu.

DEM parti, AK Parti, Hüda Par’ın aday kararları tabanda şaşkınlığa neden oldu diyebiliriz.

DEM partinin ön seçiminde 1. olan adayın seçim kuruluna bildirilen başkan adayı olamaması,

Ak Parti’nin, adaylık başvurusu olmayan bir ismi aday olarak tercih etmesi,

Hüda Par’ın ise başka isim yokmuş gibi Doğu ve Güneydoğudaki tek milletvekilini Batman’da başkan adayı olarak göstermesi,  

Partilerde ister istemez tartışmalara ve tepkilere yol açtı.  

Adaylarla ilgili tepki ve görüşlere köşe yazıları ve haberlerle gazetemizde kısmen yer verdik.

Adaylar konusunda yaşanan sıkıntı ve itirazları objektif ve güncel bir yaklaşım ile yayınlayan bizim gibi basın kuruluşları, bu işin sorumlusuymuş gibi gösteriliyor.

Bizim gibi dürüstlüğü ve tarafsızlığı kendine şiar edinmiş basın mensuplarının susması için birileri sosyal medya üzerinden karalama kampanyası yürütüyor.

Gerçekleri yazan bizim gibi gazetelere ‘susun yoksa haddinizi size bildiririz’ diyenler de oldu bu süreçte.

Oysa kamuoyuna doğruları aktaran, siyasilere hesap sorabilen özgür ve bağımsız bir basın, güçlü ve sürdürülebilir bir demokrasi açısından, özgür ve adil seçim için en etkili güçtür.

Basın özgürlüğü olmadan halk da nasıl yönetilmek istediği konusunda sağlıklı kararlar alamaz.

Buna rağmen basının demokrasi gereği gerçekleri kamuoyu ile paylaşması birilerini rahatsız ediyor.

Yaşanan seçim sürecinde eleştiri ve öz eleştirinin önünde geçiliyor.

Gazetecilerin görevi sadece magazin türü ve adli vakalar ile ilgili haber yapmak değildir, temel görevi toplumu ilgilendiren siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel her gelişmeyi sansürsüz bir şekilde kamuoyu ile paylaşmaktır.

Basının güncel gelişmeler ile ilgili haber verme, yorum yapma hakkı yanında, denetim ve eleştiri hakkı ve sorumluluğu da vardır.

Yaşanan gelişmelerin objektif paylaşılmadığı bir yerde basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değildir.

Görevini hakkı ile yerine getiren basının niyetini kendine göre okuyup yorumlamaya çalışanlar, yaşanan tüm olumsuzluklardan basını sorumlu tutmaktadır. 

Bu şekilde gazetecileri baskı altında tutmamaya çalışıyorlar.

Demokrasinin gelişmesi için kamu yararına bilgilendirme yapan gazetecilere karşı ciddi bir tahammülsüzlük söz konusu.

Oysa basının özgür olmadığı toplumda şeffaflık ve demokrasiden söz edilemez.

Demokrasi ve basın özgürlüğü arasında ciddi anlamda bir bağ vardır.

Basını susturmak ve gerçekleri yazmasına tahammül etmemek, demokrasiyi istememek anlamına gelir.

‘Basın sus’ demek yerine baskıcı politikalardan vazgeçilmelidir.

Baskıcı ortamlarda ne özgür basından ne de demokrasi ve ifade özgürlüğünden söz ermek mümkün değildir.

Bu nedenle basına ‘sus’ diyenlerin aslında basın özgürlüğünü savunmaları gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Rıdvan Öz
Rıdvan Öz 2 ay önce
Vayyyy Kavuş bey çok sertsiniz. Bam teline dokundum değil mi?
Mertlik, namertlik edebiyatı yapma benim ismimi yayınlarsan sevinirim ama yayınlayamazsın çünkü; kendi kendini sansür eden tek medya Türk medyasıdır.
Benim adımı yayınlarsan sana da “anarşist” derler. Boşuna kendini harcatma bu çetelere. Sana yazıktır, daha gençsin, görecek, yaşayacak çok şeylerin var.
Bence ilk yorumu yayımla basın özgürlüğü var mı yok mu? Belli olsun sen de rahatla ben de rahatlamayayım. Adın gibi biliyorsun yayımlayamazsın Sert çocuk topu taca atma…
recep kavuş
recep kavuş 2 ay önce
Gerçek ismini yazamayan bir zavallının Bana cesaret ve özgürlükten söz etmesi kadar abes bir durum yoktur. Senin kim olduğunu tahmin edebiliyorum ve seni burada ifşa edebilirim. Sadece yalancı değil iftiracısın 35 yıllık meslek hayatımda mesleğime meslektaşıma bir ihanetim olmamıştır. Batmanda gazeteler kapatıldı diye de bıyık altında sevinip gülmemişim bunu çıkıp ıspatlamazssan namertsin. önce sen gerçek ismin ile burada yorum yazma cesaretini göster söz köşemde yer verecem.
Rıdvan öz
Rıdvan öz 2 ay önce
Sayın Kavuş; basın özgürlüğünden bahsedecek son kişi sen ve senin gibilerdir. 2016 yılında Türkiye geneli 400 Batman özelinde ise, 4 gazete bir TV ve iki Radyo haksız yere kapatılınca basın özgürlüğünden niye söz etmedin? Bıyık altından güldünüz be! Biraz insaf…
Hadi şimdi doğruları yazın bakalım. Yazabilir misiniz? Yazamazsınız çünkü; basına gözdağı verildi ve terbiye edildi. Tüm medya mensupları memur haline getirildi. İşte asıl tehlike bu. Bunu görün lütfen.
Bir ülkeye zarar vermek istiyorsan basını susturacaksın. Bunların yaptığı da aynen böyle basını susturarak ülkemizin kimyasını bozdular. Asıl acı olan ise bunları görmezlikten gelip, baskıcı rejimi alkışlamak! Her toplum kendi kaderini belirler. Türkiye toplumu da kaderini belli etmiştir. Hilafet hızla geliyor bu bşr kader değil tercihtir. Hadi hayırlı olsun.
Not: bu yorumu aynen köşende yazarsan Kavuş bey, ülkede basın özgürlüğü vardır demektir. Yazamaz isem bence bu mesleği daha fazla yapma çok komik oluyor….