PARAN YOKSA OY'UN DA YOK

12-09-2017

Anayasanın 135. maddesi kapsamında, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olan Batman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetiminin bir görevi de üye aidatlarını zamanında tahsil etmektir.

Üyeler aidatlarını ödemedikleri durumlarda yönetim gereğini yapmaz ise görevi ihmale kadar gider.

İdari ve mali açıdan yapılan denetimlerde üyelerinden aidat toplamayan yönetim hakkında hukuki ve cezai işlem bile yapılır.

Ancak ne yazık ki kurulduğundan beri tüm yönetimler Oda’nın önemli gelir kaynaklarından olan üye aidatı konusunda görevlerini tam olarak yapmamışlardır diyebiliriz.

Tabi bu önemli görevlerini yapmamalarının temel sebeplerinden biri de üyeleri ile parasal bir meseleden dolayı sorunlu hale gelmek istememelerinden kaynaklanmaktadır.

Seçimle Oda’nın yönetimi belirlendiğinden dolayı hiçbir yönetim, üyesinden alacaklı olduğu aidat borcunu tahsil etmek için bir çaba sarf etmemektedir.

Ne zaman üyeler Oda’ya bir iş ve işlem için gitse o zaman işlem öncesi üyenin borcunu ödenmesi için uyarı yapılır.

Tabi üye aidatı her üyenin ödemesi zorunlu bir işlemdir.

Buna itirazım yok.

Ancak her seçim öncesi üye aidatlarının seçimin kaderini belirleyici bir hal almasına itirazım var.

Hele hele bazı adayların, üyelerin odaya olan aidatlarını ödeyerek oylarını satın almaları iddialarının her seçimde gündeme gelmesi utanç vericidir.

Ben BATSO yönetimine aday olmuş olsaydım tüm adaylara “gelin, hiçbir üyemizin sırf oy’unu almak için borcunu ödemeyeceğimize dair en kutsal değerimiz adına yemin edelim” çağrısında bulunurdum.

Ben aday olmadığıma göre bu fikrimi aday olanlardan herhangi birinin gündeme getirmesi çok isabetli olur.

Her seçimde olduğu gibi 7 Ekim’de yapılacak BATSO seçimleri öncesi yeniden üye aidatları üzerinden çeşitli iddialar gündemde dolaşıyor.

5 binin üzerinde üyesi bulunan BATSO’da borcunu ödemeyen üyeler yüzünden kaçının oy kullanacağı, belirsizliğini koruyor.

Kaç üyenin oy kullanma hakkı var, kimler borç yüzünden oy kullanmayacak, bilinmiyor.

Oysa birçok Ticaret ve Sanayi Odası, bu sorunu çoktan aşmıştır.

Örneğin Gaziantep Ticaret Odası (GTO) odası bu konuda çok güzel bir sistem geliştirmiş.

Üyeler borçlarını oturdukları yerden internet sitesi üzerinden anında öğrenip ödeyebiliyor.

Diğer bir şeffaflık da, firmalar oy kullanma haklarının olup olmadığını, hangi firmaların oy kullanabilecekleri, kurumun web sayfasında gösteriliyor.

https://e.gto.org.tr/members/memberslist bu linkin benzeri bir sistemi Batman için de oluşturmak, seçim öncesi oy hakkına sahip olup olmadığını öğrenmek olanağını sağlamak gerekir.

Hem bu “seçimlerde oy kullanıp kullanmayanların isim listelerini gizliyorlar” iddiasını da çürütür.

Aslında bu yazıyı yamamdaki temel gayelerden biri de her ne kadar yasalarla belirlenmişse de borcu olanların oy kullanmıyor olmaları ve oy haklarının ellerinden alınmasının, demokrasiye aykırı olduğunu ifade etmektir.

Çükü bu durum, “paran yoksa oy hakkın da yok” anlayışıdır.

Bunun, mevcut BATSO yönetiminden kaynaklanmadığını biliyoruz.

BATSO yönetiminin seçimlerde borcu olanlara oy kullandırma gibi bir yetkisi elbette yok.

Sadece seçimden çok  çok önce üyelerin, aidatlarını ödemeleri için hatırlatıcı mesajlar, duyuru ve teşvik edici yöntemler denenmeliydi.

Böylece seçim öncesi üyelerin aidat meselesi bu denli gündemleşmemiş olurdu.

Seçimlere bir ay süre kaldı.

BATSO yönetimi bu süreçte üyelerin, borçlarını ödeyebilmelerini kolaylaştırıcı yöntemleri devreye koymalı ve seçimlerde oy kullanacak üyelerin listelerinin güncel bir şekilde en azından günlük olarak kamuoyu ile paylaşmalıdır.

Bu, şeffaflığın ve eşit şartlarda bir seçimin yapılmasının da gereğidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?