Şehrin aynası

Şehrin aynası
16-06-2022

Bu hafta yazımı Batman’da düzenlenen önemli ama yine de gözden kaçan bir etkinliğe ayırmak isterim.

Belki kamuoyunda yeterli yankı bulmadı ama ben bu etkinliğe değinerek kentimizdeki önemli bir eksikliğe işaret etmek istiyorum.

Söz konusu etkinlik, "Askeri, Siyasi ve Ekonomik Yönleriyle Büyük Zafer`in 100. Yılı" adını taşıyan sempozyumdu.

Batman Üniversitesi Rektörlüğü ile Batman Valiliğinin iş birliğinde "Askeri, Siyasi ve Ekonomik Yönleriyle Büyük Zafer`in 100. Yılı" adlı uluslararası sempozyum 8 Haziran-10 Haziran 2022 tarihleri arasında yapıldı.

Atatürk Kültür Merkezi’nin de sempozyuma önemli bir desteği oldu.

**

Peki neydi bu sempozyum?

Büyük Taarruz’un 100. Yılında bu süreci bilimsel bir yaklaşımla yeniden değerlendirmek, yeni bilgi ve belgeleri, yorum ve sentezleri kamuoyu ve bilim dünyasıyla paylaşmak, tartışmak amacıyla düzenlendi sempozyum.

Askeri, Siyasi ve Ekonomik Yönleriyle Büyük Zafer`in 100. Yılı" Uluslararası Sempozyumu”nu Cumhuriyetin ilk yıllarında küçük bir nahiye iken 1940 yılında petrolün bulunması ile birlikte hızlı bir şehirleşme süreci geçiren Cumhuriyetin en genç vilayet merkezi olan Batman şehrinde gerçekleştirmenin düzenleme kurulu açısından ayrı bir onur olacağı deklare edilmişti daha önceden.

Nitekim Batman şehrinde güzel bir şekilde de gerçekleşti.

Bugüne kadar İzmir, İstanbul, Afyon gibi şehirlerde düzenlenen Büyük Taarruz konulu sempozyum serisinin Batman’da, Batman Üniversitesinde düzenlenmesi önemli bir başarıdır.

**

Türkiye’nin dört bir yanından Batman’a bilim insanları geldi, bilimsel çalışmalarını sundular, kentte dolaştılar, alışveriş yaptılar ve yaşadıkları yere, çalıştıkları üniversitelere geri gittiler.

Şimdi her birinin dilinde Batman.

Uzun yıllar boyunca kentimize karşı ön yargısı olanlar, Batman’ı görünce “Biz Batman’ı böyle bilmiyorduk.” dediler hep bir ağızdan bu defa da…

Onlar, Batman’ın gönüllü birer elçisi oldular şimdi. Zira her birinin dilinde bir memnuniyet, yüzünde tebessüm, gözlerinde ışıltıyla ayrıldılar.

Batman’ı Türkiye ve dünya sahnesinde daha çok tanıtacak, daha çok öne çıkarak bir programın düzenlenmesi elbette sevinç verici.

Ama duyarsız da kalınmamalı bu tip etkinliklere.

**

Yeri gelmişken bu tip kongre, sempozyum ve sergilerin kentimizde daha çok düzenlenmesi için gayret gösterilmeli. Üniversiteyi öncülüğü noktasında tebrik etmeli.

Ayrıca bu etkinlikleri kentin bütün dinamiklerinin de üstlenmesi gerekir.

Kentin ihtiyacı olan büyük bir kongre ve sergi merkezi için bir an önce adım atılmalı.

Kongre ve sergi salonu gibi mekanlar, Batman’ın dünyaya açılan kapıları olacaktır.

Dolayıyla bu mekanlarda icra edilecek olan sempozyumlar, kongreler, sergiler, festivaller, fuarlar ve daha nice etkinlik, şehrin aynası olacaktır.

Aynamızı parlak kılalım.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?