TECEDDÜDÜL UHUWWET

TECEDDÜDÜL UHUWWET
16-02-2022

 (Kardeşliğin Yenilenmesi)

Teceddüdüluhuwwet” kardeşliğin yenilenmesi anlamına geliyor. “Kardeşlik” insanlar için büyük bir gereklilik. Toplumun olmazsa olmazlarından. Herkes muhakkak sevdiği ve kardeş gibi gördüğü arkadaşlarının olmasını ister. Çünkü hayat ancak kardeşçe yaşamakla kolaylaşır. Aksi hep zorluktur.

Bir de Allah’u Teala kullarına “İnananlar kardeştir.” Diye emreder. “Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız.” deralemlere rahmet olan Peygamber (sav). “Mümin mümine ihanet etmez. Kendisi için istediğini mümin kardeşi içinde ister. Hased etmez. Kin tutmaz. Kıskanmaz. Buğz etmez. Düşmanlık etmez. Zalim de olsa mazlumda kardeşine yardım eder. Söz verdiğinde sözünde durur. Emanete ihanet etmez. Kimsenin rızkına, ekmeğine göz dikmez. Kendisi için istediğini kardeşi içinde ister.” Der Gözlerin Nuru.

Hele hele kesinlikle “Yalan atmaz.” Bizlere yalan atanın mümin olmadığını öğretir, gönüllerin fatihi, sevgililerin ne sevgilisi (sav)

Bizler bu ilkelere iman ettik. Gençliğimizibu ilkeler doğrultusunda geçirdik. Sırf bu ilkeleruğruna sayısız musibet ve belalarla karşılaştık. Korku ile açlık ile can, mal ve ürünlerden eksilme ile imtihan edildik. İşlerimiz kesata uğradı. Ticaretimiz zarar gördü. Başımıza gelen bu musibetlere sabrettik. Bunları hep rabbimizin imtihanı gördük.“Bizler Allah’tan geldik ve ona döneceğiz” diyerek sabredenlerden olduk.

Rabbimize binlerce kez şükürler olsun…

Yine de bunların hiç biri bana ağır gelmedi. İmtihanların en büyüğünün dostlarla, kardeş gördüklerinle imtihan olduğunda karşılaştığım imtihan kadar. Bunun bizzat müşahidiyim.

Son demlerde yalan atmaktan kaçınmayan, iftiralarda bulunan, sahtekârlık yapmayı marifet sayan, çevresinde bulunanları aldatmaktan çekinmeyen, ihanet içerisinde bulunanlarla karşılaşmak zorunda kaldım ne yazık ki…

Bunlarla hemhal olmam beni ziyadesiyle müteessir eyledi.

Aynı şekilde aldatıcıların karşısında durmaları gerekenlerin, sırf menfaatleri nedeniyle yalancıların, iftiracıların ve ihanet içinde olanlarınyanlarında yer almaları, arkalarında durmaları, benim için imtihanların en büyüğü ve en ağırı oldu desem yeridir.

Rabbim bizleri tüm imtihanlardan başarıyla geçen,  hak üzere sabit duran, haktan ayrılmayanlardan eylesin. İnşallah…

Bizleri her daim hakkı hak olarak bilen ve ona uyan, batılı da batıl olarak gören ve ondan uzaklaşanlardan eylesin…

Geçen günlerde nerdeyse kardeşlik hukukunu, Allah için sevip saymayı unutur hale geldiğimiz bir zamanda kardeşlik duygularımı bana tekrar tattıran önemli ve çok değerli bir zaman aralığından geçtim.

Kardeşlik duygularımı tekrar yeşertip hatırlatan Rabbime hamd olsun. Bunları bana yaşatan değerli kardeşlerimeminnettarım.

Bölgemizden kaynaklı kısır döngü ve çekişmelerin tavan yaptığıbir zamanda, bölgenin dışına çıkmam ve bu ortamdan uzaklaşmam bana Allah için sevmenin manevi güzelliklerini yeniden hatırlattı. Karşılaştığım akıl almaz oyunlar nedeniyle bende neredeyse sönmeye yüz tutmuş bu güzel duyguların tekrar canlanmasını sağladı. Neredeyse kaybetmeye yüz tutmuş bu güzel ve değerli amelleri, yaşamımızı hapsettiğimiz bu küçücük beldeden uzaklaşınca daha iyi anladım. Hayırlı bir iş için kısa süreliğine ayrılmış olduğum ve kardeşliğin yerine karmakarışık duyguların hüküm sürdüğü,bir beldeden yeni bir beldeye gitmem bazı hakikatleri daha net görmemi sağladı.

Bu vesileyle sırf Allah rızası için “kardeşlik” duygularımın tekrar yenilenmesini sağlayan, Allah için kardeş olduğumuzu hatırlatan, rızayı ilahiye dayalı kardeşlik duygularımın yeşermesini, yani Teceddüdül Uhuwwetin” gerçekleşmesini sağlayan tüm değerli dost ve kardeşlerime minnettarım.

Bana bu kısa süre içinde Allah için sevmenin ve Allah için kardeş olmanınönemini bir kez daha hatırlatan, bu güzel duyguları tekrar yaşatıp tattıran, kardeş olmanın değerini yeniden hissetmemi sağlayan tüm dost ve kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Hayırlı vazifemizi gerçekleştirme esnasında bizlerin yanında yer alan, mutluluğumuzu paylaşan, imkânlarını bizler için seferber eden tüm kardeşlerime teşekkür ediyor, hürmetlerimi sunuyor.

Bizleri; kardeşliğin verdiği şuurla sahiplenen, yanımızda yer alan, rahat etmemiz için her türlüimkânı sağlayıp evlerini açan, araçlarını hizmetimize tahsis eden misafirliğin ve mihmandarlığını en güzelini gösteren Batmanlı AbdullahBEĞDE hocam ve ailesine, Diyarbakırlı Mimar İbrahim GÜNEŞ kardeşime, fedakâr ailesine ve yeğenlerime,  bizleri yalnız bırakmayan Kırşehirli Rüştü MARAŞLIOĞLU Ağabey ve ailesine, yakınlarına…

Kardeşliğin muştusunu her zamankendisinde gördüğüm Antakyalı Murat KAHRAMAN Hocam ve ailesine, yine evini ve imkanlarını bizler için seferber eden Sinoplu Azime teyzeye, muhterem eşine, kıymetli evlatlarına,   Balıkesir’den aramıza katılıp mutluluğumuzu paylaşan Çanakkale Bigalı değerli Osman AYTÜRK Hocam ve ailesine, tüm imkanlarını bizler için seferber eden Silvanlı Hamit ASLAN ve değerli ailelerine…

Tekirdağlı Mustafa ÇAĞLAYAN Hocam ve ailesine, yine evlerinive arabalarını hizmetimize sunan değerli insan Ramazan SAYRAV,  oğlu Şirin SAYRAV ve ailelerine, bizleri ağırlamak için davette bulanan dostum Batmanlı Feyzi EKİNCİ kardeşim ve ailesine,

Mutluluğumuzu paylaşarak bizleri şereflendiren dostumuz Zonguldaklı Kemal KOÇAK, Mehmet KOÇAK ve ailelerine,  Bizleri davet ederek şereflendiren Muşlu değerli hocam Cahit Bey’e, bizleri ağırlamak için ısrarla davette bulunan Sakaryalı Yeliz Hocam ve ailesine,

Günümüzü şenlendiren, yanımızda yer alan Mühendis dostlarımız Rizeli Fazlı EKŞİOĞLU, Furkan EKŞİOĞLU ve kıymetli ailelerine, bizlere gönüllerinin samimiyeti ve sıcaklığını “hayırlı olsun” dilekleriyle sunan başta kıymetli kardeşimin ağabeyi Nusaybinli Abdurrahim ZENGİN’e, kadim kardeşim Yahya EKİNCİ Hocam’a, değerli Başkanım İshak AKSOY’a, değerli dostum Bêdiyalı Medeni YILDIZ’a, Yıllarını şehri Diyarbakır’a adayan Kıymetli kardeşim Mesut IŞIK’a, Değerli Müdürlerim Mehmet Şah ORHAN’a, Cevdet AKIN’a, Recep EREN eve tüm değerli Öğretmenlerime şükran ve hürmetlerimi sunuyorum.

Bizlere kardeşliğin o eşsiz şerbetinden tattırdığınız için MİNNETTARIM. Hürmetlerimi sunuyor, teşekkürlerimi bildiriyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?