Uluslararası Batman Sempozyumu’na Doğru…

Uluslararası Batman Sempozyumu’na Doğru…
22-09-2022

Daha önce Batman Sonsöz Gazetesi’nde yazdığım bir yazıda Uluslararası Batman Sempozyumu’nun tanıtımına yer vermiş ve bilim insanlarına “Batman” konusunun temel alındığı multidisipliner sempozyum için çağrıda bulunmuştum.

Şimdi de sempozyumun icra aşamasına gelindi.

28 Eylül 2022 Çarşamba günü açılışı yapılacak sempozyuma bilim insanlarınca ilgi gösterildi, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde görevli ve alanında yetkin seksene yakın bilim insanı tarafından yaklaşık 60 bildiriyle destek sunuldu.

Bu bağlamda sempozyumun programı ilan edildi, 80 sayfayı aşan bildiri özeti kitapçığı yayımlandı.

Uluslararası Batman Sempozyumu’nun amacı, Batman’ın sanat ve tarihini, kültürünü, toplumsal yapısını, coğrafik ve biyolojik özelliklerini kanıta dayalı araştırmalarla ortaya koymaktır. Hakem süreçleri tamamlandıktan sonra kabul edilen bildiriler içinde sadece “Batman Temalı” çalışmalar değerlendirilmeye alınmış olup programda yer alan bildiriler incelendiğinde; 54 erkek ve 18 kadın araştırmacı olmak üzere toplam 72 araştırmacının sempozyuma katkı sunduğu gözlemlenmektedir. 22 araştırmacı Batman Üniversitesi, 50 araştırmacı ise diğer üniversitelerden veya kurumlardan katılım sağladığı görülmektedir. Bildiri olarak kabul edilen bilimsel çalışmaların genel olarak arkeoloji, edebiyat, tarih, sosyoloji, eğitim, psikoloji, yabancı diller, ilahiyat, turizm, kimya, biyoloji, ekonomi, ziraat, uluslararası ilişkiler ve coğrafya alanlarından olduğu dikkat çekmektedir.

Düzenleme kurulunun gayretli çabaları neticesinde güzel bir program hazırlandı, Batman temalı bir bilim festivalinin sahne alması için kollar sıvandı.

Şimdi sıra programın icrasında.

Ama programın icrası ile ilgili bilgi vermeden önce sempozyumun çağrı metnine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum.

“Batman, petrolün bulunup işlenmesiyle kısa sürede metropol olma sınırlarına erişen bir kent geçmişine sahiptir. Bölgesel dinamizmin öteden beri merkezinde bulunan ve coğrafi olarak tarih boyunca bir geçiş sahası olma özelliğini koruyan Batman, Anadolu’daki farklı çevresel, sosyal ve siyasi gelişmelere sahne olmuştur. Bu özellikler sayesinde Batman’da köklü bir tarihsel, kültürel ve ekonomik yapı ortaya çıkmıştır. Günümüzde harekete geçirilmeye çalışılan potansiyeli ile yerelden ulusal ve uluslararası arenaya açılım yapan Batman; bilim, eğitim, sağlık, sanat, spor, kültür, ekonomi ve turizm alanlarıyla adından sıkça söz edilen iller arasında yerini alma yolunda hızla ilerlemektedir.

Batman Üniversitesinin ev sahipliğinde 28 – 30 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan “Uluslararası Batman Sempozyumu” kentin hedeflerine ulaşması açısından önemli katkılar sağlayacaktır. Batman Üniversitesinin kuruluşunun 15. yılında “Geçmiş, Bugün ve Gelecek” temasıyla düzenlenecek olan “Uluslararası Batman Sempozyumu”nun temel amacı, Batman’ın dününü, bugününü ve yarınını bilimsel olarak ele almak; bu sayede Batman’a ait köklü tarihi, coğrafi, sanatsal, bölgesel, ekonomik, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerleri ortaya çıkarmaktır. Bu çalışma ile Batman ili üzerine akademik çalışmalar yürüten bilim insanları arasında bilgi alışverişi sağlayarak iş birliği ve dayanışmayı artırmaktır.

Batman Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan “Uluslararası Batman Sempozyumu”nda arkeoloji, coğrafya, dil ve edebiyat, folklor, dini ve kültürel hayat, ekonomi, eğitim, kültür-sanat, politika,  meşhur şahsiyetler, tarih, toplumsal yapı, güncel sorunlar, demografi ve turizm, spor, sağlık, şehir ve mimari, biyoçeşitlilik, çevre, doğal zenginlikler-kaynaklar, enerji, madencilik, mühendislik, sanayi, tarım ve hayvancılık ana temaları ile düzenlenmesi planlanmaktadır.”

Bu çağrı metni, sempozyumun ana çerçevesini tayin ediyor.

Sempozyum; 28 Eylül Çarşamba günü, Batman Üniversitesi’nin şehir merkezinde yer alan kampüsündeki konferans salonunda sahne alacak.

Sempozyumda düzenleme kurulu başkanının konuşmasından sonra Batman Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İdris Demir, uygun görürse Sayın Vali Ekrem Canalp birer açılış konuşması yapacak; ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ruşen Keleş tarafından “Cumhuriyet’in Güneydoğu’ya Bakışı” adlı bir açılış konferansı gerçekleştirilecek.

Açılış kısmı sona erdikten sonra sempozyumun asıl unsuru olan bildirilerin sunumuna geçilecektir.

Bu yönüyle sempozyumda sunulacak bildiriler üzerinde de durmak isterim.

Batman il merkezi başta olmak üzere Beşiri, Gercüş, Sason ve Hasankeyf ilçeleri ile ilgili araştırmaların yoğun olduğu görülmektedir. Bunların Beşiri ilçesinin teşkilat yapısı, Gercüş ve Sason’da yetişen meyveler, Sason’da Eğitim, Hasankeyf’in tarihi yapıları ve orada yaşayan bölgeye ilmi katkıları olan şahsiyetler ile ilgili olduğu görülmektedir. İlmi katkısı olan şahsiyetler demişken bu konuda da zengin içeriğe sahip bir sempozyumun icra edileceğini de belirtmek isterim. Din bilimleri alanı ve din bilginlerinin yaşamı ve eserleri hususunda 10’un üzerinde çalışmanın olması yine Batman’ın şehir olarak yeni olsa da bölge ve toplumsal kökler olarak önemli bir geçmişe sahip olduğunu göstermektedir.

Arkeoloji alanında da Üniversitemizin kıymetli hocaları ve başka üniversitelerden katkı sunan hocalarımızın sempozyumda yer alacağını memnuniyetle belirtmek isterim. Bu sempozyumdaki katılımcılar Batman ve çevresindeki arkeolojik alanlar, geçmişte bölgesel etkilere sahip olan depremler, Hasankeyf kalesi ve diğer kaleler ile bazı kiliselere ilişkin bilimsel bilgilere sahip olabilecekler.

Tarihi ve Sosyoloji alanları ile ilgili çalışmalarda da kültürel dokunun ve toplumsal yapıya ilişkin araştırmalarla ilgili bildiriler sunulacaktır. Edebiyat, psikoloji, sanat tarihi, medya ve iletişim alanlarından da sempozyumda önemli çalışmalar sunulacaktır. Turizm, Kimya, Biyoloji, yabancı diller, ekonomi ve adını sayamadığım birçok alandan da kıymetli çalışmaların sempozyumda sunulacağını son olarak sözlerime eklemek isterim.

Sempozyum programı ve özet bildiri kitapçığı yayımlandığını yazımın hemen başında dile getirmiştim.

Dileyen okurlarım sempozyum sayfasından ilgili bilgilere daha detaylı olarak ulaşabilir.

Bu arada yeri gelmişken çok değerli sponsor firma ve kuruluşlara, bu şehir üzerine yapılan bilimsel çalışmalara destek olarak hatır bilen herkese bir teşekkür borcumuzun olduğunu unutmamak lazım.

Sempozyumun Batman’ın geleceğini aramasında önemli bir kilometre taşı olacağını düşünüyorum.

Umarım ki bu türden etkinlikler gelenekselleşir ve her yıl yeniden yapılır.

Elbette daha büyük bir etkiyle…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?