ÜNİVERSİTE MİNİBÜS HATTI İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR...

05-06-2017

Benim Sonsöz Gazetesinde dört senedir kesintisiz yazmamın en önemli nedeni hiç kuşkusuz ki gazetenin öncelikle ilkeli ve dürüst duruşudur.

Kamusal çıkar ve değerleri korumaktan başka bir derdi olmadığını bildiğimden dolayı gazete yönetimi ile bir birlikteliğimiz söz konusudur.

Aksi bir durumda bir dakika bu gazetede durmam, duramam.

Gazete sahibinden muhabir ve yazarlarına kadar aradığım öncelikli kriter dürüstlüktür.

Bu güne kadar hiçbir arkadaşımızın adının, bir şantaja, çıkar ilişkisine karıştığını duymadım.

Biz de kusursuz değiliz elbette hepimizin eksiklikleri yanlışları olabilir.

Mayıs ayı ortalarında her zaman vicdanına tarafsızlığına ve dürüstlüğüne inandığım bir gazeteci arkadaşım bir yanlıştan dolayı aradı.

Batman Sonsöz Gazetesinde  “Üniversite’ye Yeni Minibüs Hattı Talebi” ile ilgili haberin haklı bir talep olmadığını, meselenin çarpıtıldığını belirtti.

Arkadaşıma haber işleri ile ilgilenmediğimden, sorumlu arkadaşları aramasını söyledim.

Merak edip gazetemizde yayınlanan üniversitenin minibüs hattı ile ilgili yazılan haberi okudum.

Haberde kısaca Batman Üniversitesi Batırman Kampusunda okuyan öğrencilerin, şehir merkezi ile üniversite güzergâhı arasında minibüs hattının devreye alınmasını istediğine dair bilgi ve açıklamaları vardı.

İki gün aradan sonra yapılan haberin devamında ise Batman Öğrenci Konseyi Başkanı ve birkaç öğrencinin fotoğrafı gazetede yayınlandı ve haberde yeni hat talebi için imzaların toplandığı belirtiliyordu.

Bu güne kadar hep olumlu tepkiler alan minibüs hattı yönetimi, haberi yalanlayan açıklamalar yaptı, amacın hattan ziyade farklı şeyler olduğunu söyledi.

Minibüs hattı tartışmalarının nasıl ve neden başladığı ile ilgili Üniversite Hattı Kooperatif Başkanı Veysi Erdoğan ve bu hatta ulaşımdan istifade eden öğrencilerle görüştüm.

Yaptığım görüşmeler neticesinde bu hat ile ilgili ciddi manada bir sorun sıkıntı olmadığına kanaat getirdim.

Çünkü Belediye Otobüslerinin yanı sıra 50 minibüs, bu hatta çalışıyor.

30 Km uzunluğundaki hatta Batman Üniversitesindeki yerleşkede eğitim gören 3 bin öğrenciye kaliteli bir hizmet veriyorlar.

Ayrıca uygun bir ücretle öğrenciler 1 Lira 75 Kuruşa, Belediye Otobüsleri ise 1 Lira’ya taşıyor.

Mesai saatleri içerisinde minibüsler 4 dakikada bir, mesai dışında ise 7 dakikada bir hareket ediyorlar.

Gece yarısına kadar hizmet veriyorlar.

Şoförleri tek tip kıyafet uygulamasına geçerek örnek bir davranış sergiliyor.

Dar gelirli öğrencilere ücretsiz ulaşım imkânı sunuluyor.

Yani sosyal sorumluluk adına üzerilerine düşen görevlerden kaçmıyorlar.

Seferlerin gece yapılmadığı saatlerde ise iki minibüs nöbetçi olarak bırakılıyor ve bir telefonla öğrenciyi alıp şehre veya üniversiteye getiriyorlar.

Bundan sonrası daha ne olsun, can sağlığı demekten başka söz bulamıyorum.

Sorumluluklarının bilincinde olan minibüs hattı ile ilgili bir sorun ve sıkıntı varsa şayet kendileri ile görüşülürse anlayış göstereceklerine dair beni ikna ettiler.

Yeni hat talebi ile ilgili bir kısım öğrencinin imza kampanyası başlatmaları ve bunun haberleştirilmesi üzerine üniversite hattı yönetimi, kendilerine haksız ithamlarda bulunan öğrenciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Öğrenci Konseyi Yönetimi de minibüs hattı yöneticileri tarafından tehdit edildiği gerekçesi ile polise şikâyette bulundu.

Diğer bir taraftan öğrencilerin hat talebi ile ilgili başlattıkları imza kampanyasının hemen ardından üniversiteye yeni bir hattın açılması için bazı kişiler müracaatta bulunmuş.

Bu da çok tesadüfi bir gelişme olarak görülüyor.

Bu gelişmelerden sonra minibüs hattı yönetiminin iddiası öğrencileri birilerinin çıkar amaçlı olarak öne sürdüğü yönündedir.

Böyle bir durum var mı yok mu elbette onu bilemeyiz.

Ancak ben adım kadar eminim öğrencilerin talebini haberleştiren Batman Sonsöz Gazetesinin asla böyle bir düşüncesi ve niyeti yoktur.

Her ne amaçla olursa olsun Batman Üniversitesi Öğrenci Konseyi bir imza kampanyası başlatıp basın açıklaması yapıyorsa bu haberdir.

Ancak habere konu olan meselenin haklı bir talep mi, işin içinde başka bir amaç var mıdır, imzalar gerçek midir,  değil midir işin o kısmını ilk bakışta haberci bazen bilmez. 

Ama yayımlanan haberde bir haksızlık, yanlışlık ve hata varsa, cevap hakkı doğuyorsa gazetecinin onu da göz ardı etmemesi gerekir.

Benim bu yazıyı yazmamdaki maksat Batman Sonsöz Gazetesinin yayımladığı haber yüzünden eleştirildiğinden dolayı kendi cephemden yaşananlara bir açıklık getirmektir sadece. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?