YENİ BİR BARIŞ UMUDU

22-11-2015

Halkları birbirileri ile düşman sorunlu bir hale getirerek çatıştıranlara karşı toplumsal uyanışı amaçlayan bir hareket olan Batman Barış İnisiyatifi, ikinci toplantısını da gerçekleştirdi.

Bu inisiyatif bir siyasi oluşum veya parti değildir.

Bu toplantıya katılanlar daha çok savaşlardan iç çatışmalardan acı çekmiş, çok darbe yemiş, yakınlarını sevdiklerini kaybetmiş insanlardır.

Yani birebir savaş mağdurlarıdırlar.

Savaşın ne menem şey olduğunu bilen insanlardır.

Hiçbir yerin ne karşıtları ne de taraftarlarıdırlar.

Hiçbir yerin ne dışlanmışları ve ne de uzantılarıdırlar.

Vicdan sahibi bir inisiyatiftir sadece.

İnsanların mutluluğuna, geleceğine dair büyük hayalleri var.

Savaş ve barış kelimelerinin yüz yıllardır en çok telaffuz edildiği coğrafyada hala birileri savaş derken onlar ise yeni ve farklı bir söylemle, “barış” diyerek ortaya çıktı.

İnanıyorlar ki savaşın mağduru olan çoğunluk, kendileri üzerinde oynanan oyunu bozarsa, savaşı çıkaran azınlık bu topraklarda yaşam bulamaz, masum ve yoksul halkı birbirine kırdıramaz.

Popüler kültürden, bireysel rant ve kaygılardan uzak, halkları birbirleriye sürekli sorunlu hale getiren % 5’lik kesimle mücadele etmektir temel amaçları.

Tek hedefleri sadece Devlet ve PKK arasında süren silahlı çatışmayı durdurabilmek değildir.

Çünkü biliyor ki bu tek başına barışı getirmez.

Barış ve barışabilmek kavramlarının, toplum tabanında daha geniş yer edinmesi gerektiğine inanıyorlar.

Elbette ellerinde sihirli bir değnek yok. Yılların kangrenleşen sorunlarını bir iki etkinlik ve toplantı ile ortadan kaldıramazlar.

Ancak dünyaları ayrı da olsa insanların toplumsal barış için bir araya gelmelerini sağlamak önemlidir.

Kalıcı bir barış için her şeyden önce ortak yaşam kültürünün sağlanması gerektiğinde ısrarcıdırlar.

Bu yüzden Barış İnisiyatifi şemsiyesi altında bütün farklılıkları toplayarak birbirlerinin kutsallarına ve değerlerine dokunmadan, hakaret etmeden kendi değerlerini ve kutsallarını savunabilme kültürünü ilk hedef olarak önlerine koymuşlar.

Dernekleşerek hantal, bürokratik bir yapıya da bürünmeyecekler.

İki temel hedef belirlemişler kendilerine; çatışmalardan, savaşlardan zarar gören yüzde 95’i bir araya getirmek, bir araya gelip sorunların çözüm yol ve yöntemlerini konuşmak, eşitlik ilkesine dayalı, yoksulluğun olmadığı bir yaşamda ısrar etmektir.

İnanıyorlar ki bu ikisi gelişirse toplumda diğer büyük ve küçük problemler de kendiliğinden çözülür.

Temel amaç ise farklılıkların birbirlerini ötekileştirmeden, ön yargısız olarak kabul etmesini sağlamak, birbirinin sesine, bakışına, inancına, değerlerine anlayış gösterilmesini, kısacası tahammül edilmesini sağlamaktır.

Barış İnisiyatifinin ilk toplantısı Belediye’de yapılmıştı. Katılımı çeşitlendirmek ve ön yargılarından kurtulmayanları da kapsayabilmek amacıyla ikinci toplantı Kültür Merkezine alındı.

Anlayacağınız kamusal mekânlara karşı bile ön yargının olduğu bir kentte toplumsal mutabakat ve barışı sağlamak gibi zor bir görevi üstlenmiş Barış İnisiyatifi.

Sosyal medya üzerinden başlayan bir tartışmayla örgütlenen ve sayıları 6 bini bulan yüzde 95’in birbirini anlayabilmesi, önyargılardan, kutuplaşmadan kurtulabilmesi için Batman’da bu kıymetli çabayı sürdürenler desteklenmelidir.

Her hafta Pazar günü toplanacak olan Barış İnisiyatifi sosyal medya üzerinde de sayısal genişlemeyi devam ettirerek toplumda etkisini artırmayı hedefliyor.

Barış İnisiyatifinin çabalarını, hedeflerini önemseyen ancak hala kaygı ve korkularından kurtulmayanlar da var.

Geçmişte barışa dair başlatılan çabaları boşa çıkaranlar, elbette bu iyi niyetli çabayı da boşa çıkarmak için harekete geçebilirler.

Sosyal medya üzerinde sayı olarak 6 bini aşan, toplumda da gittikçe kabul gören Barış İnisiyatifini inşa edenler bütün tehlike ve risklerin farkındadırlar.

Böyle kararlı ve inançlı bir oluşumun üstlendiği ağır yüke herkes omuz verirse önce Batman ve sonrasında da tüm halklar, adalet ve eşitlik temelinde barışa kavuşur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?