YOL KAPATMA DA NEYİN NESİDİR!

16-06-2014

Karayollarını trafiğe kapatma furyasıdır almış başını gidiyor bölgede.

KCK yürütme kurulu açıklama yapıyor "yol kapama ve dağa adam kaçırma” gibi bir kararlarının olmadığını söylüyor.

BDP’nin de bu tarz eylem kararı yok.

Ama Batmanda 10 gündür her gün bir yerde eylem yapılıyor ve yollar trafiğe kapatılıyor,

Belediye önünde Cumartesi günü yüzlerini kapatıp lastik yakarak yolu güpegündüz kapatan araç sürücülerine sataşan Çocukları eylemlerinden vazgeçirmekte BDP il Başkanı Serdar Atalay ve yöneticiler zorlanıyor.

Diğer tarafta da yıllardır nasıl olsa elektrik devletten deyip hem enerji hem de su kaynaklarını israf eden çiftçiler de boş durmuyor onlarda yol kapatıyor.

Görünen o ki canı her sıkılanın yeni eylem tarzı “yol kapatma” olarak belirlenmiş.

Özelikle şehirlerde BDP veya PKK’nin eylem veya yürüyüş kararı yok iken onlarca çocuk ve genç yüzünü kapatarak yolları kapatıyorlar.

Ne ellerinde bir pankart var, ne bir slogan atıyorlar ve tam olarak taleplerinin ne olduğu da belli değil.

Anlayacağınız, bu bölgede bir gün barış hâkim olursa bile yıllarca savaşın yarattığı sosyal ekonomik sorunlar devam edecektir.

***

Baksanız da Elektrik satış ve dağıtım işi özelleştikten sonra çiftçilerin gösterdikleri tepkiye.

Büyük kısmı bu güne kadar devlete elektrik parası edememişlerin kayıt altına alınıp bundan sonra elektrik parası ödemeleri yoluna giden Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ)  geçenlerde ilgin bir kampanya başlattı.

Borçlularına dönük “Helalleşme “Kampanyası başlatan DEDAŞ çiftçilerden sadece borçlarının yüzde 25'lik kısmını talep ediyor.

DEDAŞ af etse de su ve enerji kaynaklarını israf edeni Allah af eder mi bilinmez?  

30 yıllık çatışma sürecinin ekonomik mağdurlarından birileri de hayvancılık ve çiftçilik yapanlardır. Elbette devletin kendilerini desteklemesi gerekiyor, zaten kısmı olarak destekliyor da.

Yeni uygulamalar neyi getiriyor diye bakıldığında da DEDAŞ yetkilileri bölge çiftçisine Türkiye’nin en ucuz elektriğini kullanma imkânı sunduklarını belirtiyorlar.

Yine DEDAŞ verilerine göre Bölgemizde “Tarımsal sulamada kaçak oranı yüzde 95'in üzerinde..." "Kayıp kaçak” en fazla tarımsal sulama yapan çiftçiler tarafından yapılıyormuş Türkiye genelinde her yıl Keban ve Karakaya barajlarının toplamı kadar elektrik kaçak olarak kullanılıyormuş.

DEDAŞ; "Çiftçinin geçmiş yıllara ait borçları almayacağız birde elektrik fiyatını %70 indirimli olarak vereceğiz" diyor.

İddialar doğruysa çiftçi buna da yetmez diyerek yol kapatıyormuş.

Gerçek buysa “el insaf demek” gerekir.

Demokratik usul ve kurallarla yapılacak her hak arama yöntemi herkesimden destek bulur.

Ancak amaçsız ve halkı rahatsız edecek, ulaşım ve seyahat özgürlüğünü kısıtlayacak tepki, eylem ve protestolar hiçbir zaman  destek bulamaz, bulmamıştır da.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?