Batman’dan Türkiye’ye alarm!

Batman Çevre Platformu, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, yurt genelinde olduğu gibi Batman’da da sulak alanların yok olma tehdidi altında olduğuna dikkat çekti.

GÜNDEM - 4 ay önce

SULAK ALANLAR CİDDİ TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYA

Batman Çevre Platformu Dönem Sözcüsü ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa “Sulak alanların yok olması ekosistemlerin çökmesi demektir. 1971 yılında İran’ın Ramsar kentinde imzalanan ve Türkiye’nin de taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi, sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını esas alıyor. Buna rağmen Türkiye’de ve Batman’da sulak alanlar ciddi tehditlerle karşı karşıya. Sulak alanları besleyen su kaynakları üzerine barajlar kuruluyor, suyun yönü değiştiriliyor, aşırı ve kontrolsüz su çekiliyor. Tarımsal, evsel ve endüstriyel atıklar nedeniyle su kalitesi hızla bozuluyor. Tarım ve yerleşim alanı açmak adına sulak alanlar kurutuluyor ve dolduruluyor. Küresel ısınma ve kuraklık ise bu süreci daha da hızlandırıyor” dedi.

BATMAN’DA TEHLİKE BÜYÜYOR

Batman Çayı Havzası başta olmak üzere, kent çevresindeki dere yatakları, sazlıklar ve taşkın alanlarının hem kirlilik hem plansız müdahaleler nedeniyle işlevini yitirmeye başladığını belirten Argünağa “Sulak alanların korunmaması taşkın riskini artırır, yeraltı su kaynaklarını zayıflatır, biyolojik çeşitliliği yok eder. Sulak alanlar, tropik yağmur ormanlarından sonra dünyadaki en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip alanlardır. Dünyadaki canlı türlerinin yaklaşık yüzde 40’ı sulak alanlarda yaşıyor. Türkiye’de 122 sulak alan bulunuyor. Bunların 14’ü ramsar alanı, 59’u ulusal öneme sahip, 49’u ise yerel öneme sahip sulak alan statüsünde. Ancak bu alanlar yapılaşma, kirlilik, kurutma ve aşırı kullanım nedeniyle yok olma tehdidi altında. Sulak alanlar, ormanlardan üç kat daha hızlı yok oluyor. Her sulak alan için ekolojik, sosyal ve ekonomik bütünlüğü gözeten Sulak Alan Yönetim Planları hazırlanmalı, yerel halk, milletvekilleri ve kamuoyu şeffaf biçimde bilgilendirilmeli, alınacak koruma önlemleri açıkça ilan edilmelidir. Sulak alanlar üzerindeki yapılaşma ve kirlilik baskısı sona erdirilmelidir” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Batman, Türkiye birincisi oldu

2026-02-02 15:59 - GÜNDEM

Batman’da ilk: Kademeli yaya geçidi hayata geçti

2026-01-31 14:05 - GÜNDEM

Batman’da et fiyatlarına sert zam

2026-01-30 16:15 - EKONOMİ

Batman’da yine intihar!

2026-02-01 13:59 - ASAYİŞ

İstihdam Kurulu, yeni kararlar aldı

2026-02-03 00:45 - GÜNDEM

Batman’da "sahte komiser" ile altın vurgunu

2026-01-28 12:47 - ASAYİŞ

Batman’a bu fiyatlar reva mı?

2026-01-31 11:20 - SİYASET

Batman’ın gönüllü elçisi

2026-01-30 10:13 - YAŞAM

İndirim de çare olmadı

2026-02-02 14:40 - EKONOMİ

İŞKUR ile ŞAH-MAR’dan istihdama güçlü iş birliği

2026-01-28 01:11 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Batman’ın kalbi, Sonsöz gecesinde attı

15:16 - GÜNDEM

CHP PM Üyesi Batmanlı Yaşar: “Kurultayın toplanması için imzamı attım”

14:17 - GÜNDEM

Bakan Kurum’a Batman Dosyası sunuldu

14:01 - GÜNDEM

Polisten çay yatağı uyarısı

13:51 - GÜNDEM

Besicilik yapılan alanlar ilaçlanıyor

13:28 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

GIDA ÜRÜNLERİ SATIN ALINACAKTIR

00:00 - RESMİ İLANLAR

Batman’ın kalbi, Sonsöz gecesinde attı

15:16 - GÜNDEM

TEGV mezunları Batman’da buluştu

14:49 - EĞİTİM

Batman Belediyesi sahada yarışıyor

14:47 - TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Hemşire adayları yemin etti

14:31 - EĞİTİM