ROPÖRTAJ

Batman’ın gurur tablosu bu okulda…

Okul ziyaretlerini özlemiştim. Uzun bir aradan sonra yılın ilk okul ziyareti için randevulaştık. Batman’da idealist öğretmen olarak tanıdığım Merve Öter’in görev yaptığı Batman Fen Lisesine konuk oldum.

Batman’ın gurur tablosu bu okulda…
21-01-2023 11:13
22-01-2023 17:02
Google News

Okul ziyaretlerini özlemiştim.

Uzun bir aradan sonra yılın ilk okul ziyareti için randevulaştık.

Batman’da idealist öğretmen olarak tanıdığım Merve Öter’in görev yaptığı Batman Fen Lisesine konuk oldum.

Batman’da bazı şeyler yanlış yerlere konuşlandırılır ya, Fen Lisesi de öyle.

Kente neredeyse 12 km uzaklıkta TEİAŞ yolunda, sapa bir yerde bulunan okula gitmemiz, 20 dakikamızı aldı.

Neyse ki okul bahçesi, enerjimi yükseltmeye yetti bile…

Eğitimci Merve Öter ve Okul Müdürü İsmet Ürün tarafından karşılandım.

Önce çay eşliğinde sohbet ettik, sonra okulu adım adım gezdik.

28 YILLIK EĞİTİMCİ…

Okul Müdürü İsmet Ürün, 28 yıllık bir eğitimci. Aslen Batmanlı. 1995'te öğretmenliğe başlamış. Branşı fizik öğretmeni olmasına karşın, uzun zamandır eğitim kurumlarında idarecilik yapıyor. Petrol Ofisi İlkokulu, Yahya Kemal İlkokulu derken, farklı iş alanlarında kısa bir İstanbul, Erzincan, Adıyaman ve Şanlıurfa geçmişi olmuş. İstanbul'da öğretmenlik yapmış ve 2005 yılında Batman Gazi Lisesine dönmüş. İMKB Lisesinde sonra da Özel idare Lisesi, Ziya Gökalp Lisesi ve Gültepe Anadolu Lisesinde müdürlük yapmış. Mevlana Anadolu Lisesinden sonra 2019 yılının Kasım Ayında Batman Fen Lisesinde göreve başlamış.

BATMAN’IN İLK FEN LİSESİ…

Batman’da iki Fen Lisesi bulunuyor, biliyorsunuz. Ziyaret ettiğim okul, Batman’ın ilk Fen Lisesi… 2015 yılında açılmış. Okul binası 4 katlı, 18 derslikli. 37 öğretmen, 1 memur, 1 güvenlik memuru, 1 teknisyen, 1 aşçı ve 4 hizmetlinin i görev yaptığı okulda mevcut öğrenci sayısı 506. Okulumuz eğitim ve öğretime Belde Mahallesi'nde 2001 yılında başlamış. 2015 yılında ise şimdiki yeri Batıraman Kampüsüne taşınmış. Kampüs, petrol merkezi Batıraman Eteklerinde bulunuyor. 36 dönümlük bir yerleşkeye sahip. Bir eğitim binası, 1 adet öğrenci pansiyonu, 10 adet öğretmen lojmanı, kapalı spor salonu, basket alanı, voleybol ve tenis sahaları, amfi tiyatro, müzik odası, bay ve bayan mescitler, okul ve yurtta modern etüt salonları, santranç odası, açık alan santranç sahası, kamelyalar, öğrenci oturma alanları, birebir soru çözüm odaları mevcut. Eğitim binasında konferans salonu, bilgisayar, fizik, kimya ve biyoloji laboratuarları ile zengin bir Z kütüphane bulunuyor” diyor.

YATILI ÖĞRENCİLER OKUL PANSİYONUNDA KONAKLIYOR

Şırnak, Mardin, Diyarbakır gibi illerden gelen öğrenciler, okulun pansiyonunda konaklıyor. Okulun pansiyonu son derece iyi donatılmış, içerisinde etüt merkezleri oluşturulmuş. Pansiyon mutfağında uta aşçılar tarafından hazırlanan yemeğin tadına da bakıyorum tabi… Pansiyon, tam bir ev rahatlığı sunuyor. Okul bahçesinde öğretmenler için de pansiyon mevcut. Okul, şehir merkezine epey uzak olduğu için öğretmenler bu pansiyonda konaklıyor.

BU OKULDA ÖĞRENCİLER TEK TEK TAKİPTE…

Okul Müdürü Türüt, öğrencileri tek tek takip ettiklerini belirtirken “Öğretmenlerimizle birlikte şube toplantıları yapıyoruz ve bu toplantılarda öğrencileri tek tek değerlendiriyoruz. Öğrenci hakkında herkes fikrini söyler, ortak bir kanıya varılır. Veli ve öğrenci ile görüşme yaparız. Öğrencinin akademik başarısı, sosyal çevreyle iletişimi ve sınıf içindeki durumu, takibe alınmış olur. Görev yaptığm okullarda bu şekilde başarıyı yakaladım. Yahya Kemal ve Anadolu Liselerinde müdürlük yapmaya başladığım dönemde öğrencilerin fizik not ortalaması 0.48’lerdeydi. 6 sene sonra bu okullardan ayrıldığında bu ortalama 1.26 oldu.

negatifleri nötr hale bile getirirseniz bile başarı seviyesi yükseliyor. Dolayısıyla her öğretmenin işini yapması, aslında başarıyı artırıyor. Batman Fen Lisesi, Türkiye geneli yüzde 2,5 sıralama ile Batman ve çevre illerin en iyi öğrencisinin yerleştiği en çok tercih edilen okul” diyor.

ÖĞRETMEN MUTLU OLACAK Kİ ÖĞRENCİSİ MUTLU OLSUN

Öğrenci kadar öğretmenin de mutlu olması gerektiğinden bahsediyor Müdür Türüt ve diyor ki “Öğretmen mutlu olmalı ki öğrencisini mutlu etsin. Öğretmen mutlu değilse öğrenme gerçekleşemez. Hepimizin hayatında bir idol öğretmeni olmuştur. Bu öğretmen, hayatımızda bir iz bırakmıştır, yüreğimize dokunmuştur. Öğretmen 10. kattadır, öğrenci zemindedir, öğretmen tüm bilgileri ile o merdivenleri iner, öğrencinin elinden tutar ve yavaş yavaş onu 10. kata çıkarır. Öğretmenlik budur aslında. Ben bu okula gelirken öğretmenlerin ayaklarının geri geri gitmesini değil, öğretmenlerin ayaklarının bu okula doğru gelmesini isterim”

OKUL DUVARLARI, MEZUN ÖĞRENCİLERİN FOTOĞRAFLARIYLA DOLU

-Okul duvarlarındaki fotoğraflar kimlere ait?

“Üniversiteye yerleşen öğrenciler için bir tablo oluşturduk. Aydınlık Yarınlar Köşesi. Üniversiteye yerleşenlerin fotoğraflarını ve yerleştirdikleri bölümleri yazdık. Diğer öğrencileri cezbetmesini sağlıyoruz. Başka bir tabloya da üniversitelerin bölümlerini yazdık. Öğrenci, o bölüme kendi fotoğrafını yerleştirmek için hedefe kitlensin diye düşündük”

ÖĞRENCİYE İSTEDİĞİNİ VERİNCE, BAŞARI KENDİLİĞİNDEN ARTIYOR

Okulun başarı ortalamasını yükseltmek için okulda her türlü imkan mevcut. Okul Müdürü Türüt, başarılı öğretmen kadrosuyla hedefe ulaşabildiklerini belirtirken “hem ortak hem de kurucu olarak yürüttüğümüz elektronik projelerle öğrencilere 4 dil becerisine odaklanarak İngilizcelerini geliştirme fırsatı sunuyoruz. Okul kurs merkezi projesi, öğrenci anketi, öğrenci koçluğu projesi, sınıf bazlı veli toplantısı projesi, ödüllü soru yarışması projesi, okul temsilci toplantısı projelerini yürütüyoruz. Üniversite gezileri, her sınıfa hobi bahçesi projesi, okul kampüsüne spor aletleri getirme, okul bahçesine yürüyüş parkuru, öğrenci orkestra grubu projelerini yürütüyoruz. Çocuklar etüt istedi. Etüt salonu açtık. Kütüphane istediler kütüphaneyi ders çalışma ortamı için hazırladık. Sonra dediler ki biz sorularımızı getiriyoruz öğretmen bulamıyoruz, biz de öğretmenlerin boş saatlerine göre bir program hazırladık. Daha sonra deneme sınavı artırılsın dediler, şu anda 2 haftada bir deneme yapıyoruz. Dershaneler 40 deneme yapıyorsa, biz 50'yi geçiyoruz. Müthiş bir çalışma yaptık.  2020'de 39 tıp öğrencisi 1 hukuk öğrencisi çıkardık. Çocukların istediklerini, eksikliklerini yerine getirdiğimiz zaman başarı, iki katına çıkıyor. Hedefimiz ilk 20.000'e gelen öğrenci” diyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete