ROPÖRTAJ

“BATSO’YU MARKA ODA YAPACAĞIMA SÖZ VERİYORUM”

Batman’da gözler, 7 Ekim’de yapılacak olan Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) seçimlerinde.

“BATSO’YU MARKA ODA YAPACAĞIMA SÖZ VERİYORUM”
17-09-2017 21:36
Google News

 

Önemli bir Oda BATSO. Önemli yetki, misyon ve sorumlulukları olan bir STK. Bu yüzden başa gelecek isim ve yönetimi, önemli. Adayları iyi tanıyın, kime oy vereceğinizi bilin diye 7 Ekim’e kadar adaylarla bu sayfada buluşacağız. İlk konuğum, eğitim camiasının güçlü ismi, Bahçeşehir Kolejinin Kurucusu Turgut Önal. Sorularıma dolu dolu cevaplar verdi Sayın Önal. Söyleşimizi beğeninize sunuyorum, keyifli okumalar…

***

-Sizi, eğitimci yönünüzle tanıyoruz. Peki, kimdir Turgut Önal, kısaca anlatır mısınız?

“1973 Batman Merkez Akça Köyü doğumluyum. 8 çocuklu bir ailenin çocuğuyum. Dedem, Türkiye Petrolleri (TP)’nden emeklidir, aynı zamanda çiftçidir. Babam, TP’den emeklidir. Biz 3 kuşak TP ile beraber büyüyen bir aileyiz. Çukurova Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı mezunuyum. Kısa bir dönem Milli Eğitim’e bağlı çalıştım ama 21 yıldır özel sektörde eğitim alanında koşturuyorum. 2001 yılında çeşitli kurumlarda yöneticilik yaptım. 2003 yılında Uğur Dershanesini açıp, eğitim sektörüne bir işletmeci olarak girdim. 14 yıldır eğitim işletmecisi yatırımcısı olarak hizmet veriyorum. Aile şirketiyiz, kardeşlerimle birlikte eğitim, özel inşaat sektörü ve açık hava reklâm alanında faaliyet gösteriyoruz”

-Bahçeşehir Kolejini kısa sürede iyi yerlere getirdiğiniz. Koleji kısaca anlatır mısınız?

“4–5 yıldır, Sayın Cumhurbaşkanımızın temelini attığı Türkiye’nin en büyük Bahçeşehir Eğitim ve Yaşam Kampüsünü işletiyorum. 30 milyonluk bir yatırım bu. Kreş ve anaokulumuz tamamlandı, velilerimiz için şık bir cafe-restoran yapacağız. Bahçeşehir Üniversitesinin sürekli eğitim merkezini kuruyoruz. Bu, bölgede bir ilk olacak. Mesleki eğitim, yetişkinlere yönelik eğitimler, kurumlara kurumsal hizmet içi eğitimler düzenleyeceğiz. Yüksek Lisans Programları açacağız. Anaokuldan üniversiteye hizmet vereceğiz. Bu yatırımı, kendi memleketimize yapmak, gurur verici. Bugüne kadar 23 bin öğrenci okuttuk”

-Eğitim sektöründe başarılı işlere imza atarken, neden BATSO Başkanlığı?

“Biz yatırımlarımızı, kendi memleketimize yaptık. İnsanın yaptığı yatırım büyüdükçe yaşadığı kentle ilgili fikir ve kaygıları oluşur. Batman’da ticaret ve sanayi adına bir şeylerin doğru gitmediğini gördüm ve aday oldum. Toplumda saygınlığı olan, istihdam yaratan, değerli ve yıpranmamış arkadaşlarımızla yola çıktık. İş dünyasındaki birikimimi, bu kentin önünü açmak, yatırımcının ve işadamının önünü açmak için kullanmak istiyorum. Kazan Kazan mantığı diyelim buna. Bu kent iyi giderse, ben de herkes gibi kazanırım. Bir yatırımcının buraya yatırım yapması demek, çocuğunu benim okuluma kaydetmesi, benden ev alması demek. Benim kazanmam da, bu kentteki başka girişimcilerin kazanması demek”

“220 YATIRIMCI, OSB’DE YER BEKLİYOR DEMEK ÖVÜNÜLECEK ŞEY DEĞİL”

Yasaya göre, Ticaret ve Sanayi Odaları, devletin gösterdiği yerde Sanayi Odası kurar yönetir, organize sanayi kurar yönetir, teknokent kurar yönetir, teknoloji merkezi kurar yönetir. Bunların hangisini Batman Ticaret ve Sanayi Odası yapıyor? Diyorlar ki Organize Sanayide 220 kişi, yatırım yapmak için yer bekliyor. Bu, övünülecek bir şey değil, aksine trajikomik bir durumdur. Ben girişimci olsam, burada neden yatırım yapmam gerektiğine dair bana bilgi verecek kimse yok. Yani bu kentle ilgili kaygılarım olduğundan yönetime aday olduk. Bir başkan ve şoförünün yönettiği yer olmamalı BATSO. Orası kurumsal bir yer olmalı”

-BATSO’nun kötü yönetildiğini mi düşünüyorsunuz?

“Sanayi Ticaret Odalarının, inanılmaz bütçeleri var. Kurulan her şirketten para alır, 5 bin şirket varsa hepsi aidat verir, kurumlar ve şirketler vergisinden binde 5 pay alır. Sanayi Ticaret Odaları, meslek örgütüdür, sanayiciye, işadamına, kente hizmet etmek adına vardır. Devletin bu kadar güzel yatırım imkânı sunduğu bir yerde Sanayi Ticaret Odasının kötü gitme gibi bir şansı olmamalı. Bugüne kadar, Oda’nın 4 başkanı oldu. Rahmetli Mahmut Ortaboy, rahmetli Mehmet Teymur, kısa bir süre kura ile Osman Nasıroğlu ve seçimle 4,5 yıldır A. Kadir Demir. 50 yıllık bir süreçte 4 insan yönetmiş. Bu bile yanlış yönetildiğini gösteriyor”

“BATSO’YA, RUHSATI OLMAYAN YANLIŞ BİR YAPILDI”

-BATSO’ya hizmet binası yapıldı ama?

“Sanayicinin, işadamının, çiftçinin soruları var. Kimse elindeki parayla yatırım yapmaz. Yatırım yapacak herkesin paraya, krediye, finansa, alana, danışmanlığa, destek ve enerjiye ihtiyacı vardır. Ticaret Odası ne yapıyor bunlarla ilgili? BATSO’ya bina yaptılar. Yanlış bir bina yapıldı. Otoparkı olmayan, ufak, komşularına imar sıkıntısı vermiş, ruhsattı olmayan bir bina. Bölge Hastanesinin yanında 2,5 dönümlük arazisi vardı. Neden satıldı? Kongre merkezi gibi, otoparkı olan, ailelerin zaman geçirebileceği, konferans salonu halka açık olan bir bina yapılabilirdi”

MESLEK ÖRGÜTÜ SAYISI 23’E ÇIKARILMALI

“5 bine yakın üyesi olan Oda’nın, en az 23 meslek örgütü olmalı. Bizde ise 7 meslek örgütü var. Ben 3. gruptan seçime giriyorum. Bu grupta yaklaşık 600 şirket var. Biz 3 kişiyle gireceğiz seçime. Eğitim, eczane, sigorta. 3 arkadaşız. Diğer 9 meslek grubunu Oda’da kim temsil edecek? Oda’nın bir kere temsil edilmeme sıkıntısı var. 7 grup olsun, ben seçileyim mantığı. Göreve geldiğimizde ilk 3 ayda Oda’nın meslek grubu sayısını 23 yapacağız. Çünkü bu şekilde insanların sorunları orada dile gelmiyor”

“BATMAN’IN FOTOĞRAFINI ÇEKECEĞİZ”

-Siz neler yapacaksınız, biraz da bunlardan bahseder misiniz?

“Özel bir üniversite ile anlaştık. Swot Analizi (Arama Konferansı) yapacağız. İşadamlarını akademisyenlerle buluşturacağız. Batman’ın zayıf yanları, güçlü yanları, fırsat ve tehditlerini tespit edeceğiz. Bence TP böyle yönetilmeli, bence Batman Çayı böyle olmalı demeyecekler. Bunlar bilimsel yapılacak. Kentin fotoğrafını çekeceğiz. Ne sorunlarımız var? Çözümler neler? Stratejik plan çıkarılacak”

“KREDİ VEREN, BURSLU ÖĞRENCİ OKUTAN BİR ODA OLABİLİRİZ”

“OSB sorunu artık çözülmeli. Yer, su ve enerji sıkıntısı var. Atıl durumdaki fabrikalar iyileştirilmeli. Neden sıfırdan fabrika kuralım ki? Batman’ın lokomotifi inşaat. 4 yıldır havamina yüzünden çivi çakılmıyor. Sanayi Odası, bu işin içine girmeli. Lobi yapmalı. Sanayi Odası bu kente katma değer yaratabilir. Ben bu göreve talibim. Biz neden 500 öğrenciyi burslu okutan bir Oda değiliz? Bankada 2,5 milyon paramız var diyorlar. Ne yapıyor o para hesapta? Kendi işadamına kredi imkânı sunan Oda’lar var. Oda şeffaf yönetilmiyor. Maraş Ticaret Oda’sının mizanı, gelir-gider kalemleri internet sayfasında tek tek yazıyor. Batman’da bu yapılmıyor. Orası kimsenin şirketi değildir, hesap verebilir olmalıdır”

“ODA AKREDİTE OLMALI”

“Avrupa Odaları Birliği var. Sizi akredite eder. Kriterleri sağladığınızda akredite olursunuz. Batman Sanayi Ticaret Oda’sı da ISO belgesi almalı. Bu Oda’yı AB üyesi yapmak, hedefimiz olacak. Marka Oda yapmaya söz veriyoruz”

-BATSO seçimleri için çok fazla aday çıktı. Bunu neye bağlıyorsunuz?

“İnsanlar yatırım yapmak, iş imkânı bulmak istiyor. Sanayi Odası’nın inanılmaz imkânları olduğunu görüyorlar. Bu sürecin içinde olmak istiyorlar. Sorunları çözmek istiyorlar bu, olumlu gerekçe. Diğer bir gerekçe de şahsi çekişmeler, aile içi çekişmeler, aşiretsel çekişmeler, kotluk kapma hesapları”

-7 Ekim’de sandık başına gidilecek. Oy kullanacaklara ne söylemek istersiniz?

“Henüz hiçbir aday, seçimde oy kullanacak sağlıklı üye listesini alamadı. Oda, 7 değişik taslak vermiş piyasaya. Ücret karşılığı. Oda’nın, bir fotokopi parasına mı ihtiyacı var? Seçimi mevcut binada yapmak istiyorlar. Ruhsatı, oturma izni olmayan bir binada seçim yapılamaz. 4 bin kişinin oy kullanırken araçlarını hangi otoparka park edecek? Merdiveni yok, asansörü yetersiz. Seçim yine Kültür Merkezinde yapılmalı. Biz, Batmanlı sanayicilerin, yatırımcıların sorunlarını biliyoruz. Devlet, yatırımcılara, özellikle bölgede güzel imkânlar sunuyor. Yatırımcılar bu imkânlara ulaşamıyor. Biz köprü olmaya geliyoruz. Toplumun bütün kesimlerinin adayıyız. İşimiz, Gücümüz Batman sloganı ile çalışıyoruz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete