ROPÖRTAJ

“BÜTÇE, HALKIN TALEPLERİNE KÖR”

Bir sendikanın en tepe noktasındaki kadının bütçeye bakışı;

“BÜTÇE, HALKIN TALEPLERİNE KÖR”
19-12-2019 16:52
Google News

KESK Eş Genel Başkanı 
Aysun Gezen’le tanıştım önceki gün.
Diyarbakır’da adil bir bütçe talebiyle 
Gerçekleştirecekleri mitingin 
Duyurusunu yapmak üzere 
Gelmişti Batman’a.
Basın toplantısında konuştu önce.
Sonra özel bir söyleşi için çekildik bir köşeye.
Anlattı da anlattı.
İşçinin, 
İşsizin,
Emeklinin sorunları çok tabi.
Öyle kısa sürede konuşulup bitirilecek gibi değil.
Oturaklı,
Kendinden emin,
İkna edici cümleler kurdu söyleşimiz boyunca.
Henüz genç yaşında,
Sivil toplumun 
En tepe noktasına kadar gelmiş olması
Sürpriz olmamış anladığım kadarıyla..
22 Aralık’ta Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda
Düzenlenecek mitinge
Çağrı yapıyor Sayın Gezen.
Ve bakın, neler anlatıyor ülke gündemine ilişkin…


En sonda sorulacak soruyu en başta sorayım bu kez. Diyarbakır Mitingi ile ilgili Batman Halkına özel bir çağrınız var mı?

“Olmaz mı? Bu mesele sadece kamu işçilerinin meselesi değil, tüm halkı da çok yakından ilgilendiren bir mesele. Çünkü bütçe, gerçekten halkın ihtiyaçlarına son derece kör. Halkın ihtiyaçlarını görmüyor. Aksine sermayedarların ihtiyaçlarını, halkın sırtından kazanmaya dönük bir bütçe oluşturuluyor. Diğer yandan ciddi bir yoksulluk söz konusu. Simit satarak geçinmeye çalışan bir kişi zabıtalar tarafından tartaklanırken, zengin simit şirketleri ise bir gecede kamu bankaların verdiği kredilerle kurtarılmaya çalışılıyor. Kapısına ‘siyanür var girmeyin’ yazarak intihar ederken bile başaklarının hayatını düşünen insanları, maalesef geçim derginden dolayı kaybediyoruz. İnsanlar bankalara borçlu. Ciddi bir geçim sıkıntısı var. İnsanlar, aldığı asgari ücretle kışın elektriğini ve gazını nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünüyor. Aileler, çocuklarının ihtiyaçlarına yetemiyor. Halkı dinlemeden, onların ihtiyaçlarına kulak tıkayarak bütçe oluşturuyorlar. Böyle bir bütçe, halka da emekçiye de bir şey getirmez. Bu sorunlar Batmanlıların da sorunları. Hepimizin sorunları. Bu yüzden Batmanlıların da o meydanda olması, adil bir bütçe talebine ses vermesi gerekiyor. Çünkü sadece ekonomik haklarımızla ilgili mesele değil, bu gerçekten halkı çok yakından ilgilendiren aslında halkın ihtiyaçlarının karşılanması için ses çıkarmak için alana çıktığımız bir miting olacak”

ALANLARDAN HİÇBİR ZAMAN ÇEKİLMİYORUZ

-KESK’ten bahsetmek istiyorum biraz da. Her dönem çok yoğun ve aktif çalışma yürütmeye çalışıyor KESK. Bunu neye bağlıyorsunuz?

“KESK’in çok ciddi mücadele geleneği var. Biz kamu emekçisiyiz. Emeğimizi satarak para kazanıyoruz. O dönem kamu çalışanlarını açısından bir sendika yasası henüz yoktu. Bu sendika yasası mücadelenin ardından geldi. Ne kadar haksızlık varsa KESK her zaman yüzbinlerle sokaklarda oldu. Üyelerimiz ihraç edildi. Ama buna rağmen sözümüzü söylemekten sakınmadık. Çünkü biz tüzüğümüz gereği faşizme karşı demokrasiyi, emperyalizme karşı bağımsızlığı, savaşa karşı barışı savunan bir örgütüz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini savunuyoruz. Biz aslında var oluşumuzun gereğini yerine getiriyoruz. Bu yüzden alanlardan hiç çekilmiyoruz”

ŞUBELERDE KONGREYE GİDİLİYOR

-Kongreleriniz olacak mı peki, bir değişim dönüşüm bekleyelim mi?

“Önümüzdeki dönem Şube Kongrelerimizle başlayacağız. Mart Ayı gibi şube kongrelerimiz tamamlanacak. Arkasından iş kongrelerimiz başlayacak. Temmuz’un ilk iki haftası içerisinde KESK’in 10. Olağan Kongresini gerçekleştireceğiz”

YENİ PARTİLER ÇÖZÜM OLMAYACAK

-Sendikacılık, siyasi süreçlerden bağımsız gelişmiyor. Biraz da siyasi süreci değerlendirelim mi? Yeni partilerin çıkışını nasıl buluyorsunuz?

“Aslında bugüne kadar yaşanan sorunları ortaya koymuş kişilerin parti kurma çabasını görüyorum. Bir paradigma değişimi yok burada. Aksine bu politikaları devam ettirme yönünde adımları var. Belki biraz daha halkın tepkisine dindirecek tarzda kimi politikalar, geliştirilebilir ama bunlar hiçbir şekilde bugün yaşadığımız sorunların çözümü olmayacak. Kısmi bir rahatlama sağlasa bile biz emekçiler açısından hiçbir cevap üretemeyecekleri çok ortada bu partilerin. Sorunun parçası olan partilerle hiçbir şekilde yola gidemez”

EYT SORUNU, KÜÇÜK BİR DOKUNUŞLA ÇÖZÜLEBİLİR

-Emeklilerin sorunlarından da bahsetmiştiniz. Bunu çözmek mümkün görünüyor mu şu süreçte?

4 Milyonluk kitle olan emeklilikte yaşa takılan meselesi var. Bu insanlar maalesef sistem gereği çok küçük yaşta çalışmak zorunda bırakılıyor. Dolayısıyla yıpranmaları da çok daha erken oluyor. Bugün 1 emekli 900 TL ile 2 Bin 3 binasında değişen rakamlarla ücretler alıyor. Bu ücretlerle bir emeklinin geçinmesi sağlık harcamalarına bunun yetmesi mümkün değil. Bütçenin bir kısmı savaş harcamalarına gidiyor ve bu miktarın küçük bir kısmıyla EYT’lilerin sorunları çözülür. Artık sözleşmeli çalışmaları ortadan kaldıracak adımda atarsınız. Dolayısıyla tercih ettikleri şey aslında tamamen sermayeleri beslemek, zenginler grubu oluşturmak ve onun dışında savaş harcamalarına bu bütçeyi seferber etmek. Bu bütçe halk açısından hiçbir yararı olmayan, halkın eğitim, sağlık, haberleşme, başta olmak üzere kamusal hizmet hakkını tamamen yok sayan, bunların hepsine bizi ekstra para harcatan bir anlayışla gerçekleşiyor. Buna hayır diyen, demokratik bir ülkede yaşamak isteyen herkesi, özellikle tüm Batman Halkını 22 Aralık’ta Diyarbakır’da yanımızda görmek istiyoruz'

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete