ROPÖRTAJ

“ÇAY ALACAK PARASI OLMAYAN DERNEĞİ, YATIRIM SAHİBİ YAPTIK”

“Hak arayan bir kuruluşuz”

“ÇAY ALACAK PARASI OLMAYAN DERNEĞİ, YATIRIM SAHİBİ YAPTIK”
28-11-2019 18:29
Google News

Hafta sonu Ankara’daydım.
Güzel tesadüf ya,
Türkiye Emekliler Derneği 
Batman Şube Başkanımız Hüseyin Ekmen de burada.
Emekliler Misafirhanesi’nde görüştük evvela.
Köşe bucak gezdim misafirhaneyi.
Tiril tiril,
Personelleri, ailenizden biri gibi.
Kızılay’ı adım adım gezip,
Yürüme mesafesinde olan
Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkezi’nin
Yolunu tuttuk birlikte.
Bir güler yüzlü ekip,
Bir ilgi, 
Bir alaka,
Sabah çayı ile başlayıp,
Genel Merkezin güneş gören terasında enfes bir öğlen yemeği
Ardından sade yapılmış bir kahve ile noktaladım ziyaretimi.
Tabi bu kadar geniş zaman ayırıp,
Röportajsız çıkacak değildim.
Genel Başkan Kazım Ergün’le söyleştik epey.
Mütevazı,
Samimi biri.
Yönetiminde yer alan;
Gazi Aykırı,
Ömer Kurnaz,
Arif Yıldız ve
Abdulkadir Ersal da öyle.
En önemlisi,
Hayata bakışları, insan odaklı.
Derneğin dününü,
Bugününü anlattı,
Yarın’ın hedeflerinden bahsetti.
“Bir çay alacak parası olmayan derneği,
Üyelerimizin 1’er TL aidatları ile bugünlere getirdik,
Şimdi genel merkez binamız, misafirhanemiz, sosyal tesislerimiz,
Yatırımlarımız var” diyor, gururlanarak.
Batman Şubesinin çalışmalarından da övgüyle bahsediyor.
Haklı övünmekte,
Emeklilere TOKİ vasıtası ile binlerce konut yapmış Batman Şubesi.
Türkiye Emekliler Derneği bugün,
Batman’ın olduğu gibi 
Türkiye’nin de 
En saygın sivil toplum kuruluşlarından biri.
1 milyon üye,
81 ilde 114 şube,
5 sosyal tesis,
Dile kolay.
Yok’luktan,
Tırnakları ile kazıya kazıya bugüne getirmişler derneği.
Emeklinin,
İşçinin,
Emekli adaylarının,
İşsizlerin dertlerine çare arıyorlar şimdi.
Çözüyorlar da bazı sorunları.
Hepsini tek tek anlattı Genel Başkan.

“BU DERNEĞİN BİR BENZERİ DAHA YOK”
-Türkiye Emekliler Derneği’ni biraz tanıtır mısınız, nasıl geldi bugünlere?

“Geçmişteki adı Türkiye İşçi Emeklileri Derneği. Bugün ki adı Bugün ki adı Türkiye Emekliler Derneği. Derneğimiz 16 Kasım 1970’te kuruldu. 16 Kasım’da 50. yılına girecek. Dünyada benzeri yok olmayan bir kuruluşuz. 2009 yılında bütün Türkiye toplandı. Artık küçük olsun bizim olsun demedik, büyük olsun Türkiye’nin olsun dedik. Tüm Türkiye’de memurun, işçinin ve Bağ-Kur’lu emeklilerin birleştiği yer oldu burası. Biz milyonlarca emeklinin sofrasında, ekmeğinde hakkı olan insanlarız. Herkesin hakkını arıyoruz”
-Genel Merkez Binanızı gezdim gayet donanımlı bir hizmet binası yapmışsınız.
“Bu içinde oturduğumuz dernek binasını 1 liralık aidatın 15 kuruşuyla yaptık. Biz dünyaya ve ülkedeki herkese ekonomi dersi veriyoruz” 
-Derneğin genel yapısı nasıl?
“Hak arayan bir kuruluşuz. Sadece Emeklinin hakkını değil, kapımızın çalan herkesin hakkını arıyoruz. Kapımızı çalan herkesin bedava avukatıyız. Bedava danışmanıyız. Bedava hizmetkârıyız. Bu kapıdan herkes, dua ederek çıkacak. Felsefemiz budur. Genel Merkezde 5 yönetici ile bu kapıdan giren herkesin hizmetkârıyız. Bu 5 yönetici, kendi illerinin de şube başkanlarıdır. Biri kayseri, biri kartal, biri Tarsus, biri Isparta Başkanıdır. Ben de Zonguldak’ın Eski Başkanıyım”
-50 yılda aralıksız büyüyen bir derneksiniz. Neler yaptınız bugüne kadar?
“Bu kuruluş olmazsa emekli maaşları bugün aylık 200–800 lira eksik olacaktı. İkramiye ve konut edindirme yardımı bizim sayemizde çıktı. 5 defa seyyanen zam aldık. Bankadaki kuyrukları biz kaldırdık. 2006 yılından buna yana emekliler dükkân dükkân dolaşıp fatura fiş dilenmiyor. Her ay maaşlarına yüzde 4 ek ödeme alıyorlar. Böylece ülkedeki bir yolsuzluğu da ortadan kaldırarak, hem devletimize hem milletimize iyi bir hizmet yapmış olduk”
“ÇAY İÇECEK PARASI OLMAYAN BİR DERNEK İKEN TESİSLERİ OLDU”
“Çay içecek parası olmayan bir kuruluşun, bugün genel merkez binası, eğitim tesisi, misafirhanesi var. Tarsus’ta 350 bin insan hizmet eden, binası bize ait, sağlıkçıları devlete ait olan bir diş polikliniğimiz var. Mersin’de 76 yataklı bir huzur evi açtık. Maliyeti 2 bin TL. Burayı bir koleje kiraya verdik. Eğitim yuvası olarak hizmet veriyor o binamız. Bir kuruş para kazanmadan yıllarca bu camiaya hizmet ettik. Projeler ürettik. Allah da yardım etti”
“EMEKLİ VE EMEKLİ ADAYLARI İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”
“22 yıllık mücadelemizin ardından intibak yasasını çıkardık. Şimdi de 2000–2008 arasında emekli olan sigorta emeklilerini intibak yasasına dâhil etmek için 7 yıldır mücadele ediyoruz. Emeklinin sırtında bir kambur var. Emekli, hastaneye gittiği zaman muayene parası ve ilaç parsı ödüyor. Bunun kaldırılmasını istiyoruz. Emekli maaşı düşük bağlanıyor. Bu yanlışın düzeltilmesini istiyoruz. Bize üye olan emeklinin emanet ettiği para ile devasa yatırımlar yapıyoruz. Balıkesir Erdek’te 160 yataklı denize sıfır eğitim tesisimiz var. Bu tesiste bu sene Başkanlar, Yöneticiler ve Çalışanlar dâhil 4 Bin 500 kişi eğitimden geçti. Aynı zamanda orada dinlendi, ailesiyle tatil yaptı. Ankara’nın kalbinde, Kızılay’da bulunan misafirhanemiz ev sıcaklığındadır. Herkese açıktır. Ankara’nın en temiz ve en ucuz cafesi de yanındadır”
“ANTALYA’DA EĞİTİM VE TATİL TESİSİ KURMAK İSTİYORUZ”
-Planlamanızda neler var peki?
“Bu kuruluş bir hayır kuruluşu gibi. Ülkeye, insanlığa hizmet ediyor. Bize emanet edilen ekmek parasıyla biz tasarruf yapıyoruz. Yüzlerce insana ekmek veriyoruz. Afyon’da 23 dönüm yer aldık. Ekonomik sıkıntılar baş göstermeseydi, buraya 4 yıldızlı 400 kişilik ve 600 kişilik toplantı salonu olan bir termal tesis yapacaktık. Bunu şimdilik durdurduk. Doğu, Güneydoğu, Karadeniz’in uç noktasından Erdek Eğitim Tesisine gelen emekli ve işçilerin bir günü yollarda geçiyor, ulaşım masraflı oluyor. Bunları rahatlamak için Akdeniz’e en az 500 kişiyi barındıracak bir eğitim tesisi kurmak için yer arıyoruz. Bu tesisi kurarsak, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz’in uç noktaları buraya çok daha kolay ulaşabilecek. Yılda 50 Bin kişiyi eğitimden geçiriyoruz. Bugün Türkiye’den emeklinin yüzde 99’u hangi kanunla hak aldığını bilmiyor, dernekler kanununu bilmiyor. Bu eğitimlerde bunları anlatıyoruz” 
Eğitim ve tatil sitesinde bir kaynaşma ortamı da oluşuyor değil mi?
“Elbette. Bu kuruluş yıllardır Türkiye’ye kardeşlik dersi veriyor. Eğitim tesislerimizde Batman’dan gelen bir aile Trabzonlu bir aile ile dostluk kuruyor. Aydınlı bir aile ile dostluk kuruyor. İşte Türkiye kardeşliği budur. Bunu ilk biz uyguladık. Eğer Türkiye kardeşliğini kuramazsak, insan saygısını yaşatamazsak huzuru yakalayamayız. Türkiye’nin huzura ihtiyacı var. Türkiye’yi kim yönetirse yönetsin Türkiye’nin kalkınmaya ihtiyacı var. Şuanda en büyük sorun eğitimli genç işsiz. Biz dünyaya yemeğe, içmeye kirletmeye gelmedik, bizden sonraki nesillere pırıl pırıl bir Türkiye bırakacağız. Biz diyoruz ki, işi olmayanın aşı olmaz, aşı olmayanın eşi olmaz, eşi olmayan insanın evi olmaz, evi, işi, aşı olmayan insanın huzuru ve mutluluğu olmaz. Milyonlarca mutsuz insanın yaşadığı bir ülkede barış olmaz, kalkınma olmaz. Biz bu yüzden diyoruz ki, ne olur gençliğin evini, işini, hayatını kuralım”
-Batman Şubesinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
“Batman’da şube açmaya imza atan kişi olmakla gururlanıyorum. Hüseyin Ekmen ve arkadaşları ile gurur duyuyorum. Hüseyin Bey, hem kendi ilinin başkanı hem de genel merkezimizin denetim kurulunda yer alıyor. Bütün Türkiye’ye hitap eden bir yeri var. Batman’da emeklilere konutlar yaptı. Tüm dünyaya örnek oldu. Batman’a bir mahalle kurdu. Bu işin doğum yeri Batman’dır. Binlerce insanı TOKİ vasıtası ile konut sahibi yaptı. Bu projenin adı da Altın Projedir. Kendisini tebrik ediyorum. Yeni bir şube olmasına rağmen Batman’ın en güzel yerinde, derneğimize hizmet binası kazandırdı. Bugün her emekliden birinin evi yok. Devlet buna el atarsa, her emeklinin, çok uygun taksitlerle evi olabilir. Bunu da takip ediyoruz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete