ROPÖRTAJ

CUDİ MAHALLESİ SAKİNLERİ DERTLİ

Gazetemiz Sonsöz’ün youtube hesabında, Canlı yayınlarımız devam ediyor.

CUDİ MAHALLESİ SAKİNLERİ DERTLİ
19-03-2021 15:38
Google News

 

Gazetemiz Sonsöz’ün youtube hesabında,
Canlı yayınlarımız devam ediyor.
Mahalle muhtarları da her hafta konuğum oluyor.
Bu kez Cudi
Namı diğer Yavuz Selim Mahallesi Muhtarı Abdurezak Öner
Konuğum oldu.
Mahalle sakinleri tarafından epey sevilen bir muhtar.
Mahallenin sorunlarını konuştuk detaylıca.
Mahalle sakinlerinden özel röportajlar aldık.
Cudi’nin sokaklarından görüntüler izledik birlikte.
Keyifli bir söyleşi oldu.
Mahalle sakinlerinin talepleri duyulsun,
Sorunları çözülebilsin diye
Gazetemizin sayfalarına da taşıdık sohbetimizi.
DEDAŞ’ın, elektrik saatlerini direklerin üzerine çıkarması,
Mahalle sakinlerinin gururunu incitiyor anladığım kadarıyla.
Mahalle sakinleri, tapu sorununun da giderilmesini istiyor.
Söz;
Cudi Sakinlerinde, buyurun.


-Pandemi süreci mahallenizde nasıl geçti?
“Cudi Mahallesi biraz kalabalık bir mahalle. Aile bağları çok gelişmiş. Ziyaretler fazla olunca, kalabalık aileler olunca, salgının ilk günlerinde epey sıkıntı oluştu. Daha sonra saolsun bilinçlendirme çalışmaları ile vakalar azaldı. Tabi ki tehlike halen devam ediyor. Mahalle sakinlerimiz, ekonomik olarak da sıkıntı yaşadı. İşyerleri aylarca kapalı kaldı. Cudi Mahallesi Sakinlerine, sabır ve sağduyularından ötürü teşekkür ediyorum”

-Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
“1975 Hasankeyf Ataköy doğumluyum. Liseyi Batman Fatih Lisesinde, üniversiteyi ise Manisa'da okudum. 30 Mart 2014 tarihinde muhtar oldum. Muhtarlıkta ikinci dönemim”

“MAHALLEMİZ, İPRAGAZ VE YAVUZ SELİM’DEN SONRA CUDİ ADINI ALDI”

-Mahallenizi tanıtır mısınız?
“Cudi Mahallesi 1990’dan sonra gelişmeye başladı. Köydeki göçlerden dolayı birden gelişti. Cudi, Bayındır ve Petrol Mahalleleri’nin birleşiminden oluşan kalabalık bir mahalle. 40 binden fazla nüfusumuz var. 12 bin seçmenimiz var. Mahallemizin adı Yavuz Selim Mahallesiydi. İmza toplayarak Cudi adını aldık”

“İKİ DÖNEMDE HEDEFLERİMİ YAPTIM, YENİ HEDEFLER BELİRLEDİM”

-Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
“Mahallemde aynı zamanda esnaflık yapıyordum. Mahallemin sorunlarını yakından izliyordum. Muhtar olmamın nedeni de sorunlara yakından şahit oluşumdu. 30 Mart 2014'te mahalle sakinlerimin desteğini alarak seçime girdim ve muhtar oldum. O dönem belirlediğim hedeflerimin birçoğunu tamamladım. Taziye evi yaptırmak istiyordum, 3 adet taziye evi yaptırdım. Cami yaptırmak istiyordum, şu anda Kuba Cami’miz var. Bunları mahalle sakinlerimizin desteğiyle yaptık. Park problemimiz var ama yer sıkıntısından dolayı yapılamıyor. Küçük bir alana toprak döktük, orayı park olarak kullanacağız”

TAPU, EN NEMLİ SORUN

-Yeni hedefleriniz var mı?
“En büyük hedefim, imar sorununu çözmek. Mahallemizdeki evlerin çoğunun tapusu yok. Herkesin tapusu, bir başkasının üzerine. Zamanında alınıp satılmış, tapu devri yapılmamış. Mahallemizdeki arsa sahipleri yardımcı olup tapulaştırmaya destek verirse, kentsel dönüşüm başlatabiliriz. Evlerinin önü genişletilir, caddeler genişletilir, yeşil alanlar ayrılır”

“DEDAŞ, SAATLERİ DIŞARI ÇIKARAK BİZE HAKARET EDİYOR”

-Mahallenin sıkıntıları var mı?
“Olmaz mı? En büyük şikâyetimiz, DEDAŞ’tan yana. Elektrik saatlerimizi direklerin üzerine çektiler. Bize bu muameleyi yapma hakları yok. Kaçakla mücadele ediyorlarsa hatları yeraltına alsınlar. Bunun çözümü saatleri direkleri almak olmamalı. Mahalle sakinlerinin onurunu kıran bir muameledir.  Bunu defalarca dile getirdik. Her yerde kaçak var ama bu muamele bize yapılıyor”

-Başka ne tür sorunlarınız var?
“İnternet sorunumuz var. İnşallah 2021’de alt yapı çalışması yapılacak. Şuanda yoğun bir talep var internete. En kısa zamanda bu sorun çözülecektir inşallah.

EN BÜYÜK HAYALİM, SPOR KOMPLEKSİ YAPMAK

-Mahallenizle ilgili bir hayaliniz var mı?
“Evet. Mahallemize sosyal alan ve spor kompleksi yapma hayalim var. İçerisinde yüzme havuzu olacak. Spor salonları olacak. Okuma alanı olacak. Gençlerimiz buradan ücretsiz faydalanacak.  Halk Eğitim Müdürüyle görüştüm. Yer sorunu çözülürse destek verecekler”

-Mahalle sakinleriniz ile aranız nasıl peki?
“Aramız çok iyi. Soruları varsa gelip anlatırlar, 7–24 telefonumu arayabilirler. Onlar da beni evsiyor, ben de onları seviyorum”

-Valilik, çalışmalarınıza gerekli desteği veriyor mu?
“Valimiz çok iyi. Hangi konu dile gelirse gelsin yardımcı oluyordu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Sosyal tesis hayalimi Vali Beye ilettim. Pandemi araya girmeseydi bu konuda bir ilerleme olurdu ama pandemi araya girdi”

-Peki Belediye?
“Belediye ile aramız çok şükür iyi. Hiç bir sıkıntımız yok. Mahallemizin asfalt çalışması yüzde 80 oranlarında tamamlandı. 1 yılda yapıldı. Sadece yüzde 15'lik bir kısım kaldı. Kalan yerlerde alt yapı sorunlarımız olduğu için beklemek zorunda kaldık. 2021 programına alındı”

-Batman’da diğer muhtarlarla istişare yapabiliyor musunuz?
“3 muhtar derneği var Batman’da. Bağlı olduğum dernekte başkan yardımcısıyım. Keşke tek çatı altında olabilseydik. Bütün muhtar arkadaşlar çok fedakâr, özverili. Hepsiyle aramız iyi. Çok sık istişare ediyoruz”

MAHALLE SAKİNLERİMİ ÇOK SEVİYORUM

-Mahalle sakinlerine ne söylemek istersiniz?
“Mahalle sakinlerimi çok seviyorum. 7/24 saat kapım onlara açık, telefonum açık. Bazen sorunlara yetişemeyebiliyorum ama mutlaka çok uğraşıyorum. Mahalle sakinlerimiz, elimden geleni yaptığımdan emin olsun. pandemiden dolayı aksama ve gecikmeler olabiliyor ama inşallah bu zor günleri atlatıp güzel günlerde buluşuruz”

CUDİ MAHALLESİ SAKİNLERİ İLE SOKAK RÖPORTAJLARI:
İdris Ertaş “Sorunlarımız bitmiyor. Sürekli evlat muamelesi görüyoruz. Özellikle en büyük sorunlardan biri, tapu ve imar sorunu. Park dahi yapamıyoruz. 1990 yıllarında köyler boşaldığında toplu bir şekilde insanlar kente yığıldı. Kimse tapu almadı. Tabi tapunun ne olduğunu da bilmiyorduk. Şu anda da bu sıkıntıyı çekiyoruz. Çöp vergisini, ev vergisini, suyu, elektriği ödememize rağmen tapularımızı alamıyoruz. Buna çözüm bulunmalı. DEDAŞ’ın zulmü var. Saatlerimiz, direklerin üzerine çekildi. Ne harcadığımızı bilmiyoruz. Gelen faturaya şikâyet dahi edemiyoruz bu durumda. Bazen bir tek lamba açsak, 250–300TL fatura geliyor”

Mustafa Öner “Mahallemiz daha önce tüplerin doldurulduğu yerdi. Bu yüzden İpragaz denildi. Sonra Yavuz Selim, sonra da Cudi ismini aldı. Mahallemiz yavaş yavaş gelişti, büyüdü, gelişti. Güzel bir mahalle. Mahallemizden razıyız. Daha çok hizmet ve yatırım istiyoruz”

Hüseyin Demir “Futbol sahalarına ihtiyacımız var. Sokaklarda futbol maçı yapıyoruz. Hem sürücüler hem biz sıkıntı yaşıyoruz”
...
Haci Yılmaz “30 senedir bu mahalledeyim. 30 sene önce arsa aldım. Şimdi tapu parasını istiyorlar benden. Nasıl ödeyeceğim tapu parasını? Mağduriyetimiz çoktur. Batman Valiliği, Belediye, Emniyet, Milletvekilleri, bize sahip çıksın istiyoruz. Eğer paramız olsaydı tapumuzu tabi ki alırdık”

Hasan Altınışık “Sorunlarımız çok. Elektrik saatlerimiz direklerin üzerine çekildi. Ayda 1000 TL elektrik parası geliyor. Biz 6 nüfusluyuz. Hiç bir gelirimiz yok. Sokağa dahi çıkamıyoruz parasızlıktan”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete