ROPÖRTAJ

EN ÖZEL SÖYLEŞİ:

MUHTAR ADAYI ANNEM, SÖYLEŞİ SAYFAMIN KONUĞU…

EN ÖZEL SÖYLEŞİ:
28-03-2019 15:27
Google News

“KADINLAR MUHTAR DA OLABİLMELİ”

Sağlık Mahallesi Muhtar Adayı Annem Fatma Türkan,

Bütün kadın muhtar adayları ile söyleşi yapıyorsun, benimle neden yapmıyorsun?” dedi.

Kolay olacak sandım.

“Sen sorunları ve çalışmalarını yaz bana ver, ben bilgisayara geçiririm” dedim.

Kabul etmedi.

Başka adaylarla yaptığın gibi, kâğıt-kalemi alıp karşıma geçeceksin, soracaksın, anlattıklarımı ses kaydına alacaksın” dedi…

Emir büyük yerden gelince,

Peki” dedim…

Öyle yaptım.

Kız kardeşim Zana, bir söyleşi masası kurdu mutfakta.

Kekler, çaylar falan…

Ben sordum.

Annem yanıtladı.

Arada, evden gelen gürültülere;

Gürültü yapmayın, röportaj yapıyoruz şurada” demeyi de ihmal etmedi tabi.

Çok dert yandı,

Çok anlattı…

Ben, özetini çıkardımJ

Ama sıkı şeyler çıktı ortaya.

Mahallemizin sorunları,

Kadınların istekleri,

Gençlerin beklentileri,

Mahalle yaşlılarının önerileri,

Hepsini tek tek not etmiş.

En can alıcı cümleyi, söyleşinin sonunda söyledi;

“Muhtar seçilirsem, sana da çok iş düşecek, not aldıklarımın hepsini tek tek hayata geçirmemiz gerekecek

Fatma Türkan,

49 yaşında. Adana’da, fabrika işçisi bir babanın 6 çocuğundan biri olarak doğdu. Liseye kadar okudu. Okul dönemlerinde, arkadaş çevresinde, ailesinde, kendini iyi ifade edebilen, güçlü cümleler kurabilen biri oldu. Bu durum, okul başarısını da etkiledi. Nitekim yazdığı yazılardan, kompozisyon yarışmalarından ödüller, dereceler almayı başardı. 23’ünde evlendi. Yine fabrika işçisi bir adamla… Onun da 6 çocuğu oldu. Evinin kadını, çocuklarının annesi olmakla kalmadı, çevresiyle, komşularıyla iyi iletişimler kurdu, yön verici oldu… Yıllar sonra, kocası ve çocuklarıyla birlikte, baba ocağı Batman’a yerleşti. Oturduğu mahallede, aynı zamanda esnaflık da yapmaya başladı. Konu, komşu, aile, akraba, güçlü ilişkileri, onu çevresine yön verebilen, söz sahibi insanlarından biri yaptı. O şimdi, 15 yıldır ikamet ettiği Sağlık Mahallesi’nin tek kadın muhtar adayı…

“BEN ZATEN MUHTARLIK GÖREVİNİ FAHRİ OLARAK YAPIYORDUM”

-Aday olmaya nasıl karar verdiniz?

“Bazı insanlar, önce rol alırlar sonra o rolü oynarlar… Bazıları ise o rolü zaten oynuyordur, etiketi sonradan alırlar… Ben, 15 yıldır Sağlık Mahallesi’nde ikamet eden biri olarak, zaten bu misyonumu yerine getiriyordum. Derdini dinlemediğim kimse kalmamıştır…  Küsleri barıştıran, hasta komşusu gece yarısı hastaneye yetiştiren, komşumun işsiz çocuğuna iş bulmak için sağı solu sıkıştıran, mahallemde rahatsızlık veren metruk binaların yıkılması için çalmadık kapı bırakmayan biriyim zaten… Ne derler buna? Fahri muhtar gibi… Böyle olunca, her şey kendiliğinden gelişiyor. Birileri diyor ki ‘sen muhtar olsana’… Her seçimde çok söylendi. Bu seçimde de konu komşudan bu sözü duydum. Baktım yapmak istediklerimi yaparken bir yetkimin olması işimi kolaylaştıracak ve muhtar olursam sözüm daha fazla etkili olacak, ‘el broşürlerimi hazırla’ dedim sana…J

HERKESİN, DAHA İYİ ŞARTLARDA YAŞAMA HAKKI VAR

-Peki neden?

“Herkes, daha iyi koşullarda yaşamak ister. Herkesin buna hakkı var. Ama bir mahalleye hizmet çok gidiyor, bizim mahalleye ağır aksak geliyorsa demek ki bir şeyler eksik. Demek ki sesimiz daha gür çıkması gerek. Mesela Sağlık Mahallesi’nin birçok sokağı, asfalt yüzü görmemiştir, yamalıdır, çukurlarla doludur. Araç giremeyen sokaklar var. Aydınlatma lambaları yanmayan sokaklar var. Batman’ın, bankalara, hastanelere, alışveriş merkezlerine bu kadar yakın olan, kentin kalbinde bulunan, 18 bin nüfusu, 6 bin seçmeni olan Sağlık Mahallesi’nde halen bir taziye evi yok. Konu komşu, taziyesi olduğunda, başka mahallelerde taziye evi arıyor, hangisi boş ise oraya gitmek zorunda kalıyor. Kadınların en büyük isteği, dinlenme parkı, yeşil alan ve çocuk oyun parkı. Çünkü en yakın dinlenme parkı, Kadın Doğum Hastanesi yanındaki Aram Tigran Parkı. O da mahallemizin sınırları içinde değil. Bir gençlik evi, bir spor sahası yok. Yüksek katlı binalarda su çok az akıyor. Elektrik kesintilerinden mahalleli, bıkmış durumda”

“MUHTAR SEÇİLİRSEM YAPACAKLARIM VAR”

-Neler yapacaksınız muhtar seçilirseniz?

Muhtar ne yapabilecek ki, sanki Belediye Başkanı gibi vaatlerde bulunuyorlar’ diyenler oluyor. Yanılıyorlar. Şu anda muhtarlar, en az belediye başkanları hatta milletvekilleri kadar yetkili. Çünkü artık her şey, tabandan başlıyor. O muhtar, hizmet istemeyi bilirse, neyi hangi kurumdan isteyeceğini bilirse, o kapıyı açtırmayı başarırsa, hizmetin gitmeyeceği yer yok.

-Benim ilk işim, bir muhtarlık ofisi açmak olacak. Mahallenin işlerini buradan yöneteceğim.

-Önceliğim, Bağlar Mahallesi ile ortaklaşarak, bir taziye evi yaptırmak olacak. Yer bulduk. İki mahallenin kesiştiği yerde, caminin hemen karşısında, boş bir arsa tespit ettik.

-Su akmayan yüksek katlı binaların sorununu, Belediye’ye iletip, çözümün takipçisi olacağım.

-Elektrik kesintileri sorununu, Dicle Elektrik Kurumu’na ileteceğim, takipçisi olacağım.

-Asfalt yüzü görmeyen yollarımız için Belediye’ye müracaatlarda bulunacağım.

-Mahalle kadınlarımız, aktifler ama iş hayatına atılacak koşullara sahip değiller. Tandır ekmeği yapan kadınlarımız var. Yazma yapan kadınlarımız var. Tandır ekmeklerimizi ve yazmalarımızı yapıp satabileceğimiz bir yer açmayı çok istiyorum.

-Yoksul ailelerimiz var. Bunlara kendi aramızda düzenli yardımlar yapıyoruz ama yardım kuruluşlarından da düzenli faydalanabilmeleri için şimdiden bir liste hazırladım, bu listeyi yardım kurum ve kuruluşlarına ileteceğim.

-Gençlerimizin talepleri var. İmkânlar yeterse, halı saha ve okuma salonu açmak istiyorum”

“MUHTAR SEÇSİNLER, NELER YAPILABİLECEĞİNİ GÖRSÜNLER”

-Size neden oy vermeliler?

“Ben, zaten ayakları yere basan, bütün zorluklara karşı 6 çocuk büyütmüş, bugün evini de geçindiren bir kadınım. Bunları yaparken çevremdekilerin derdini de dinliyorum, sorunlarına çözüm arıyorum, (sen bunların tümünü biliyorsun zatenJ) Kocasıyla kavga edeni de, çocuğuyla sorun yaşayanı da dinlerim, ne gerekiyorsa yaparım. Muhtar seçilirsem benim için çok şey değişmeyecek. Ama Sağlık Mahallesi için çok şey değişecek. Ben, içi boş vaatler söylemiyorum. Evrak vermesi için telefonla aranınca 2–3 saat sonra gelen, zar zor bulunabilen, vaatlerini unutan, mahallesini unutan, mahalle sakinlerinin derdini ve tasasını kendine dert bilmeyen bir muhtar olmam ben. Muhtarlık yetkimi, en iyi şekilde kullanmak, hizmet görmeyen mahalleme hizmet gelmesini sağlamak için yerel basın da dâhil olmak üzere (burada bana güveniyorJbütün yolları kullanacağım. Muhtar seçsinler, bir mahalleye neler yapılabileceğini görsünler”

“KADINLAR, MUHTAR DA OLABİLMELİ”

“Dikkat edin, biz kadınlar, daha korumacıyız. Çünkü kadınız. En önemlisi de anneyiz. Sorunlara tahammülümüz kısıtlıdır. Sorunları ertelemeyiz. Hızlı çözüm isteriz. Çözümlerde daha ısrarcıyız. Evimizin ve sokağımızın temizliği ile daha ilgiliyiz. Sokakta biriken çöp, çocuğumuzu gönderebileceğimiz bir parkın olup olmayışı, o parkın güvenli olup olmadığı, biz kadınları daha çok ilgilendiriyor. Bu yüzden kadınlar, muhtar da olabilmeli. Batman, bundan yıllardır mahrum kalıyor. Artık kadınlara görev vermenin zamanı geldi. Ben Sağlık Mahallesi’nde bu göreve talibim. Bütün mahallelerde aday olan kadın arkadaşlarıma da şans verilmesini isterim”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete