ROPÖRTAJ

SIRADIŞI BİR OKUL…

PETROL OFİSİ İLKOKULU

SIRADIŞI BİR OKUL…
03-04-2019 17:29
Google News

Ümit Dursun

Batman’ın tanınan, bilinen eğitimcilerinden.

Baba Destek Programları (BADEP) ile babaları eğitime alıyor,

Baba’lara, eşleri ve çocukları ile nasıl iletişim kurmaları gerektiğini,

Sevgilerini nasıl göstermeleri gerektiğini anlatıyor.

Eğitimi başarıyla bitiren babalara sertifika veriyor.

Müdür olarak görev yaptığı okulu gezmek istedim.

Beşevler Mahallesi’nde Petrol Ofisi İlkokulu…

Sınıfları gezdim, okul bahçesini taradım, öğretmenlerle tanıştım…

Çok fedakâr ve özverili bir ekip var bu okulda.

Çocukları sadece ders-sınav yarışına tabi tutan değil,

Onları motive eden, sporla-sanatla buluşturan,

Onları hayata hazırlayan bir ekip…

Veliler de okul idareci ve öğretmenlerinin en büyük destekçisi.

Bu okul, idarecileriyle, öğretmenleriyle, yardımcı elemanlarıyla, velileriyle, öğrencileriyle tam not aldı bizden…

1989’DAN BERİ…

3 mahallenin kesiştiği yerde, 29 yıldır öğrenci yetiştiriyor bu okul. 3 katlı tek binası varmış ilkin. Nüfus arttıkça, bu bina yetmez olmuş. 2015’te 4 katlı ikinci bina açılmış. 26 derslik, 1460 öğrenci, 3 müdür yardımcısı, 70 öğretmen ve 2 hizmetli var şimdi bu okulda.

ŞİMDİ Kİ HEDEF, TEKLİ EĞİTİME GEÇMEK

Okulda ikili eğitim uygulanıyor. Sabahçı ve Öğlenci Sınıflar var yani… Gelecek dönem tekli eğitim başlayacak. Öğrenciler, sabah okula gidecek, öğlen arası mola verecek, öğlen sonrası tekrar aynı sınıfta derse girecek, son ders zilinden sonra eve dönüş…

ERİŞİLEBİLİR TEK OKUL

Biliyorsunuz, engelli bireylerin erişimine uygun binalara erişilebilirlik sertifikası veriliyor. Batman’da bu sertifikaya sahip tek okul Petrol Ofisi… Görme engelliler için kabartmalı panolar, hissedilebilir sarı yüzey ve rampalar…

BEYAZ BAYRAĞI VAR

Okulun bir de Beyaz Bayrağı var. Nedir beyaz bayrak? Denetçiler gelir, binayı denetler ve hijyen bulunması halinde o binaya beyaz bayrak takdim eder.

OKULLARDAKİ MONİTÖRLERDE SÜRPRİZ VAR

Okulun katlarında monitörler var. Öğretmen ve Öğrencilerin doğum günlerinde bu monitörde fotoğrafları yayınlanıyor, kendilerini özel hissetmeleri sağlanıyor.

OKUL DUVARLARI İÇ AÇICI

Okulun merdiven ve koridorlarına doğa manzarası olan tablolar asılmış, iç açıcı bir görüntü kazandırılmış.

OKUL, KAN BAĞIŞÇISI

Petrol Ofisi İlkokulu, kan bağışçısı bir okul. Her yıl Kızılay Kan TIR’ı bu okula çağrılıyor, öğretmen ve veliler kan veriyor. Bağışlanan 1 ünite kanın, 3 kişinin hayatını kurtardığı anlatılıyor. Farkındalık oluşturuluyor.

BABALARA VERİLEN EĞİTİM ÖNEMLİ

Okul Müdürü Ümit Dursun, aynı zamanda Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’in Saha Danışmanı. Diğer yandan, 2012 yılından beri Baba Eğitim Destek Programları (BADEP)’nı düzenliyor. Bugüne kadar Batman’da Bin babaya ulaşmış. Babalar, sevgilerini daha az belli ediyor ya hani… Bu eğitimler bunu kırıyor. Babalar, ilgili ve sevgi dolu adamlara dönüşüyor. Bu durumdan en çok da anneler memnun. Şimdi de Anne Destek Eğitim Programları başlamış bu okulda. Şimdiden 80 anneye ulaşılmış bile…

ÖĞRETMENLER, HİKÂYE KİTABI YAZMIŞ

Azimli bir öğretmen kadrosu var burada. 8 öğretmen bir araya gelmiş, öğrencileri için hikâye kitabı yazmış. Tamamen kendi hikâyelerinden oluşan bu kitap, bütün sınıflarda duruyor şimdi. Bu hikâye kitaplarının satışından elde edilen gelirle, okulun ihtiyaç sahibi çocuklarına kıyafet alınmış. Çocuklar, paylaşmayı da öğreniyor böylece.

ÖĞRETMENLER YAZDI, ÖĞRENCİLER OYNUYOR

Okulun iki öğretmeni de oyun kitabı yazmış. İçinde tam 140 oyun var. Hepsi bu iki öğretmenin yaratıcılığının ürünü olan oyunlar. Çocuklar, teneffüslerde bu oyunları oynuyor.

ZEKÂ SINIFI OLAN TEK OKUL

Zekâ sınıfı olan tek okul burası. Öğrenciler, günde 1 saat boyunca bu sınıfta zaman geçiriyor. Zekâ oyunları ile mantık ve düşünme kabiliyetleri geliştiriliyor.

ÖZEL EĞİTİM SINIFI İSTİYOR

Batman’da gönüllü olarak özel eğitim sınıfı açtıran tek okul burası. “Engelsiz sınıf açın, ben engelli çocuklarımızı burada eğitime alıp ilgilenebilirim” demiş okul yönetimi. Şimdi mahallenin 8 otistik çocuğunu burada eğitip, hayata kazandırıyorlar.

SPORLA İÇ İÇE…

Okul, her türlü spor branşında turnuvalara katılıyor. Öğretmen ve öğrenciler, müsabakalara katılıyor, okula dereceler kazandırıyor. Kupa ve madalyalar, okul binasında sergileniyor.

SATRANÇLA HEM EĞLENİYOR HEM ZEKÂLARI GELİŞİYOR

Kocaman taşlardan satranç takımı yapılmış, okulun bahçesinde 20 metrekare alana satranç çizgileri çizilmiş. Çocuklar, bu taşları taşırken hem eğleniyor hem satranç oynuyor…

OKULDA GÖZLEME YAPAN DA VAR MEYVE TABAĞI HAZIRLAYAN DA

Veli, Öğretmen-Öğrenci bağlarını güçlü tutmak için “Anneyim Babayım Haftada Birgün Okuldayım”

programları düzenleniyor. Her ay bir öğrencinin velisi, sınıfta çocuklarla zaman geçiriyor. Terzi veli, çocuklara eldiven dikiyor. Aşçı baba, meyve tabağı hazırlıyor. Gözlemeci anne, sınıfta kurduğu sac’ın üzerinde çocuklara gözleme pişiriyor…

OKULUN EMEKTARI ABDULKADİR YILDIRIM

Okul bahçesinde Abdulkadir Yıldırım ile tanışıyoruz. Okulda 1990 yılından beri hizmetli olarak çalışıyor. Okul yönetimi, öğretmenleri, velileri ve öğrencileri ile sıkı ilişkiler kurmuş.

AMAÇ, OKULU SEVDİRMEK

“Batman’da buna benzer başka bir okul yok” diyor Okul Müdürü Ümit Dursun ve ekliyor “Amacımız, çocuklara okulu sevdirmek. Okulu seven çocuklar daha başarılı olur, okulu seven öğretmenler daha verimli olur, veliler daha huzurlu olur… Fırsat verdikçe, motive ettikçe öğretmen, her türlü şeyi yapıyor, başarıyor Çocuklarımıza ders anlatırken, zekâ oyunları ve aktivitelerle sorgulamayı, düşünmeyi de öğretiyoruz. Öğretmenlerimizin büyük bir kısmı TEGV gönüllüsü. Hepimiz eğitim gönüllüsüyüz. Bu yüzden başarılıyız ve mutluyuz” diyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
8 Mayıs 2024 e-gazete