ANIZ YANGINLARI İÇİN İLÇE KAYMAKAMLARINI ŞİKÂYET EDİN

ANIZ YANGINLARI İÇİN İLÇE KAYMAKAMLARINI ŞİKÂYET EDİN
04-10-2021

Batman ve civarındaki anız yangınları her sezon olduğu gibi bu yıl da devam ediyor. Bu yangınların insanlara ve tabiata verdiği zararı anlatmama gerek yok. Hastası, yaşlısı, çocuğu, hamilesi ve normal insanı bundan etkilendiği gibi çeşit çeşit hayvanlar ölüyor, toprak da büyük zarar görüyor.

Hasadın yapılmasından sonra genellikle Eylül ve Ekim aylarında çekilmez hale gelen anız yangınlarına nedense çözüm bulunamadı.

Önce ilimizden söz edelim. Batman çiftçisi de diğer komşu ilçelerin çiftçisi gibi ürününü kaldırdıktan sonra tarlayı ateşe veriyordu. Son yıllarda vatandaşların tepki göstermeye başlaması, yetkililerin köylüleri uyarması ve yer yer cezaların verilmesiyle anız sorunu azalma gösterdi.

Sorunun muhatapları o ilin Valileri ile Kaymakamları ve kolluk görevlileridir. Çevremizdeki ilçeler olan Bismil ve Silvan’daki yangınlardan etkilenen Batmanlıların tepkisi ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneğinin anızın üstüne gitmelerine rağmen bu yıl da yine anız yakıldı, Batmanlılar nefes alamaz hale geldi.

Anlayacağınız ilçe Kaymakamlarından bu konuda arzulanan girişim ve takip gelmediğinden her yıl aynı rezaleti yaşıyoruz.

Peki, bu konuda vatandaşların şikayet etme hakları yok mudur? Yani Muhtarları ve Kaymakamları adli makamlara şikayet edemezler mi?

Bu konuyu danıştığım bir adli yargı makamı herkesin hakkını arayabileceğini, şikayet edilecek makamlar hakkında Batman Cumhuriyet Başsavcılığına başvurulabileceğini açıkladı.

Ve dedi ki,

"Anız yakmak, Ceza hukuku yönünden genel güvenliği yangın çıkarmak suretiyle tehlikeye sokmak suçunu oluşturur. (5237 sayılı Tck'nın 170.maddesi)

İşlem yapmayan kolluk veya diğer kurum görevlileri yönünden 5271 sayılı CMK'nın 161.maddesi delaletiyle 5237 sayılı Tck'nın 279. maddesi uyarınca, soruşturma izninine gerek olmadan, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi suçu oluşur.

Her iki suç da şikayete bağlı olmadığından, yani kamu adına, doğrudan yürütülmesi gereken suçlar olduğundan her vatandaş da ihbar edebilir. Komşu il veya ilçede işlenmesi fark etmez. Bulunduğumuz yere ihbar yapabiliriz. Evrak ihbar yapılan başsavcılık tarafından suç yerine gönderilir.

Her anız yangınında vatandaş duyarlı olup onlarca ihbarı başsavcılığa yaparsa illa ki evrakı sonuçlandırmak için de olsa ilgilisi araştırılacaktır. Hakkında yasal işlem de yapılacaktır. Bulmak da zor değildir. Eğer ilgililer pasif kalıyor ise bu durum ilgilileri de mecburen harekete geçirir."

Demek ki, Batmanda yaşayıp anızdan etkilenen vatandaşlar ile STK.lar Kaymakamlar hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.

Bunun dışında din adamları da köylülere ve vatandaşlara sıklıkla hatırlatma yapabilir, kolluk kuvvetleri de uyarılarda bulunabilirler.

Dolayısıyla her anız yakan kendisini emniyet - jandarma - savcılıkta - mahkemede ifade verecek halde görecek. Bu nedenle gidip gelecek. Kuvvetle muhtemel ceza da alacaktır. Gittikçe de eylemler azalacaktır.

Evet, yapılması gerekenler bunlar. Eğer Bismil ve Silvan Kaymakamları anızları önlemezlerse haklarında Batman Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak ve böylece adlı süreç başlamış olacaktır.

Adli Yargı mensubu unuz verdiği bilgiler doğrultusunda ilimizdeki STK'ları ve duyarlı vatandaşlar çok sayıda şikayet dilekçesini Başsavcılığı verirlerse gereken yapılacak ve belki de yılların sorunu böylece tarihe kavuşmuş olacaktır.

Dostça kalınız…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?