ASTROLOJİDE SATÜRN SEMBOLÜ

24-07-2019

Geçmişte ne varsa, gelecekte de, 
Hepsi,kabuklarla ve unutuluşun şekilsiz artıklarıyla saçılmış,
Oraya buraya
Sonraki hepsine taç giydirecektir
Ve Zaman, şu şanlı ortak Hüküm verici
Herşeye bir nokta koyacaktır.
Shakespeare
SATÜRN gezegeni, güneş sisteminde en büyük gezegen olan Jüpiter’den sonra gelen ikinci büyük gezegendir. Türkçe ‘de Arapça kökenli Zühal adıyla da bilinmektedir. 
Satürn; güneş çevresindeki bir turunu 29.5 yılda tamamlar ve her bir burçta yaklaşık 2.5 yıl kalır. Satürn yavaş ve ağır hareket eden bir gezegendir. 
Yavaş hareket etmesi, vurgulamak istediği temaları yavaşça, inceden inceye öğüterek insanların karşısına çıkarmasından ileri gelmektedir. 
Nitekim, zaman her şeyin ilacıdır.
Güneş sisteminde gezegenlerin diziliş sırasıyla 7.sırada yer alan Satürn, kendisinden sonra gelen ve Uranüs, Neptün ve Plüton’un arasında bir duvar gibi durur ve sınırları temsil eder. Satürn bir anlamda eşiktir. 
Dünyadan çıplak gözle bakıldığında görülen en son gezegendir. 7’li gezegen sisteminin son ayağıdır ve yedinci  kat semanın yörüngesinde durur .

7’li gezegen sisteminde her gezegene bir gün ithaf edilmiştir. Örnek olarak, Güneş’in günü (Sunday) Pazar’dır. 
Cumartesi ise Satürn’ün günüdür (Saturday). …
Astrolojide Satürn, Sebep-Sonuç Yasasının, diğer adıyla Karmanın yöneticisidir. Satürn’ün astrolojik sembolü,.

Zamanı gelince herkesin ektiğini biçmesi, yapılan iyiliklerin ve kötülüklerin, kısacası eylemlerinin sonuçlarıyla karşılaşması kozmik bir yasadır. Satürn zamanın ve karmanın gezegenidir. Karma, “Ne ekersen onu biçersin” ifadesi ile özetlenen evrensel bir yasadır. Newton yasalarına göre ise “Etki-Tepki” yasasıdır. 
Etki tepki yasası basit bir nedensellik ilkesidir.
Düşünceler, sözcükler, eylemler karma yaratır. 
Ne ekersen onu biçersin, Rüzgâr eken fırtına biçer gibi deyişler karmayı anlatır ve eylemlerimizin bütününden sorumlu olduğumuzu anlatır. 
Yaşarken iyi veya kötü karma yaratma insanın iradesine bağlıdır. 
Er veya geç yarattığımız karmaya göre Satürn tarafından ya ödüllendirilir ya da cezalandırılırız. Bu nedenle her an bir sonraki anın karmasını yaratma durumunda olduğumuzu bilme, yaşama farkındalıklı yaklaşmayı sağlar. 
Burada Satürn’ün ikinci prensibi devreye girer “Makul Denge”.  Satürn, aç gözlülükten, hırstan, tutkudan ve korkudan temellenen hiçbir çabaya bizim istediğimiz cevabı vermez.

Biz de buna  “Yapıyorum ama olmuyor” veya “Bu nasıl bir kader?” Olmadı “Kısmet değilmiş” gibi düşüncelerle tepki veririz. 
Çoğumuz demoralize olur, daha ileri gidenler depresyona girer. 
Kadere kısmete inanmıyorsak eğer umutsuzluğa sürüklenir ve isyan ederiz. 
Satürn ihtiyacımız kadarını ve yaşam karmamızı gerçekleştirecek fırsatları, transitleri  aracılığı ile her zaman hayata sunar ama biz tercihlerimizi esas doğamızın ihtiyaçları yönünden değil de, ego oyunlarından yana kullanırız.
Yapıcı özellikleri : Öz – disiplin, bireysel çaba, önemli bir hedefe odaklanmak, maharet kazanmak ve karakterimizi güçlendirmek, sadakat, Satürn’ün pozitif niteliklerindendir. 
Eğer bunları hayatımızın geneline uyarlayabilirsek, kendi yarattığımız içsel kaygılardan kurtulur, dış baskılarla mücadele edecek gücü kendimizde bulur ve sonunda yıllar boyunca verdiğimiz emeklerin de karşılığını fazlasıyla alabiliriz.
 Yıkıcı özellikleri: Güvenilmezlik, bağnazlık, kuşkuculuk, vesveselilik, karamsarlık, melakoli, bunalım, kadercilik, sansürlemek, soğukluk, kalpsizlik, inatçılık, utangaçlık, sinirlilik, dar kafalılık, kendini baskılamak, aşırı maddeci olmak, cimrilik, yetersizlik, titizlik, kötü niyetlilik.
Toplumsal anlamda kabul görmenin, saygınlık kazanmanın ve kendini ortaya koymanın son aşaması olan satrün, Oğlak ve Kova burçlarının yöneticisidir, Oğlak gerçekleştirme, düzen ve otorite demektir. 
Sosyal kurumları ve yapıları kurmak, devamlılığını sağlamakla ilgilidir. 
Kova ise mevcut düzenin insanın gelişmesine uygun olacak şekilde değiştirilmesini amaçlar.  Terazi burcunda en iyi ifade bulurken Yengeç Aslan ve Koç burcunda doğasına uygun ifade bulamaz. Satürn’ün rahat etmediği burçlardaki ve sert açılar altında; kişiye yalnız kalmaktan hoşlanan, soğuk, mesafeli, cimri, katı ve duygularını belli etmeyen bir yapı kazandırabilir. 
Satürn disiplinle çalışanı, sorumluluk almaktan yüksünmeyeni ödüllendirir.
 Satürn transitlerinde geçmiş zaman içerisinde yapmış olduğumuz tercihler, aldığımız kararlar, yaşam deneyimlerimiz ile uyumlumu değil mi, doğru yolda mıyız,  yoksa yaşam içinden çıkılamaz bir hamli almaya başladı bunun sinyalleri kendini göstermeye başlar bu karmik derslerle ilgili senaryolar ve kişiler hayatımıza dahil olur. 
Astrolojik doğum haritalarında, Satürn’ün yerleştiği burç, yeri ve aldığı açılar, kişinin hangi yaşam alanında hangi karmik testten geçeceğini anlatır. 
Satürn transitleri yaşamımızdaki olgunluk eşikleri olarak kabul görür.  
Geçmişin kapanışını yaparak bilinmez bir geleceğe yöneldiğimizi hissettiğimiz bu aşamaya nostaljik ve depresif bir ruh hali de hâkim olabilir.
Satürn bizi bu alanlarda çalışmaya, sorumluluk sahibi ve mücadeleci olmaya çağırır. Unutmayalım ki zaman; (Satürn-Kronos) en büyük öğretmendir.
Faydalanılan kaynaklar ; Astrohermetik
Pisikolojik astroloji  Nalan Yıldırım
Astroloji dergisi

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?