ASTROLOJİDE VENÜS SEMBOLÜ

28-05-2019

Gençliğin büyük bölümü hazzı arar,

sanki haz herşey gibi; ama yargılanır

ve azarlanırlar. Ben onları ne yargılar, ne azarlarım. Bırakın arasınlar

çünkü onlar arayışlarında yalnızca hazzı bulmayacaklar.

Hazzın yedi kız kardeşi vardır ve en küçükleri

bile hazdan daha muhteşemdir ve bedeniniz, ruhunuzun müzik aletidir.

Güzel müzik veya anlaşılmaz sesler çıkarmak size kalmıştır.

Kırlara, bahçelere çıkın; öğreneceksiniz ki çiçeklerden

bal toplamak arının hazzıdır; balını sunmak ise çiçeğin…

çünkü arıya göre çiçek yaşamın kaynağıdır ve çiçek için arı sevginin ulağıdır.

ve ikisi için ise, hazzın verilmesi ve alınması

bir gereksinim ve bir vecddir.                 

Halil Cibran

Evrendeki her şey insan için bir haz objesi olabilir. Bedensel ihtiyaçların doyurulmasıyla alınan hazlar geçicidir. Ancak ruhsal doyum için alınan hazlar kalıcıdır. Bedensel hazlara aşırı bağlılık geliştirmek Venüs’ün gölgesidir. Zihni haz alarak uyuşturmaya alışmak, sadece bedeni doyurarak mutlu olunabileceğine inanmak büyük bir yanılgı ve hayal kırıklığı oluşturur uzun vadede her şeyin gelip geçici olduğu ve dönüştüğü evrenimizde anlam arayışı ve hazların derin anlamları üzerine düşünmek, insanoğlunu daha tatminkar ve doyumlu kılar. Taşkın şehvet duygusu insan için zehirlidir. Hazları tüketmeye odaklanan kişi bedeninin kölesi olmaya mahkumdur.

Venüs neleri değerli ve güzel bulduğumuzun, yaşamdan aldığımız zevklerin sembolüdür. Haritada yerleştiği burç ve ev zevk anlayışımız, sanatsal potansiyellerimiz, bizi mutlu eden şeyler hakkında bilgiler verir. Erkeğin haritasında Venüs hoşlandığı kadın tipini tarif edebilir. Kadınlar daha çok haritalarındaki Venüs konumunun özelliklerini yansıtırlar. Venüs’ün doğum haritasındaki pozisyonu karşımızdakini etkilemek için üstlendiğimiz roldür. Nasıl, neyi, kimi sevdiğimiz Venüs’ün yerleşimine bakarak açıklanır. Venüs hoş kokuları, tatlıları, zengin içerikli yemekleri, aşkı, müziği, uyumu temsil eder diye uzayıp gider kısacası haz alınan her şeydir. Bunlarla birlikte kendimize verdiğimiz değer bilincini öz değer ve özsaygıyı da ifade eder İnsan beyni rahat hissettiren ve güven veren şeylerden yani güzelden haz almaya, kaotik olanı yadırgamaya programlanmış gibidir. Venüs’ün amacı uyum, ritim ve simetri duygusuyla bezenmiş hazlardır.

Evrenin kutsal yaradılışı ateş, hava, su ve toprak elementlerini, mineralleri bitkileri hayvanları, insanları kapsar ve tüm bu öğeler birbirlerine bağlıdırlar. Ancak varoluşun kendini gerçekleştirmesi için beşinci bir unsurun gerekli olduğuna inanılır. Beşinci element diğer dört unsura uyum ve birlikteliği aşılayan eter  ya da özdür. Yani Venüs’tür.

Ay ve Güneş’ten sonraki en parlak gök cismi olması nedeniyle geceleri gökyüzüne bakıp da göz kamaştıran Venüs’ün konumunu tespit etmek zor değildir. Venüs Güneşten önce yükseldiği zamanlarda Sabah Yıldızı, diğer zamanlarda ise Akşam yıldızı isimleriyle anılır. Venüs Güneş’in etrafında diğer gezegenlerin aksi istikametinde hareket eder ve Her dört senede bir ekliptik şablon üzerinde beş köşeli yıldız çizermiş gibi tuhaf ve büyüleyici bir yörünge izler. Dolayısıyla beş köşeli yıldız ve beş rakamı anlam olarak Venüs’le kaynaşmıştır. 

Astrolojide Venüs Boğa ve Terazi burçlarını yönetir Boğa burcunda değerlere sahip olmak iken Terazide değer vererek değerli hissetmek inancı hakimdir  Adalet ilkesi ile ilgilidir. İlişkilerde, sözleşmelerde müzakere ve sanatta güzellik ve orantı ilkeleriyle bağlantılıdır. Güçlü Venüs yerleşimi, kendine ve çevresine sevgisinde dengeli, hayattan zevk alabilen, paylaşımcı, geniş sosyal çevreye sahip bir kişilik verir. Akrep, Başak ve Koç, Oğlak burçlarında tam ifade bulamaz, dürtüsel davranabilir.

Son olarak Carl Gustav Junk’un :“Siz bilinçaltınızı bilince dönüştürene kadar, o sizin hayatınızı yönlendirecek ve siz ona kader diyeceksiniz.” Sözüyle bitirelim.

Bir sonraki yazımda buluşmak dileği ile esen kalın.

Faydalanılan kaynaklar ; Kristin Demirci Astrolojide Venüs etkisi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?