ATATÜRK PARKI İLE İLGİLİ YAŞANANLAR

11-07-2016

Tümü ile kamuya açık yeşil bir alan olan ve temeli 1975’lerde atılan bu park, yaklaşık 40 yıldır Batman halkına hizmet veriyor.

Günde binlerce insanın yolu mutlaka bu parktan geçer.

Kentin en ana arterlerinden biri olan bu park, kentin odak merkezi halindedir.

Bazı provokatörler kentin bu odak merkezi üzerinde birçok defa tehlikeli oyunlara başvurdular.

Bayramın ikinci gününde bir manyak tarafından Atatürk Parkının ismi Google Mapa üzerinden Eşcinseller Parkı olarak değiştirildi.

Muhtemelen provokasyon amaçlı olarak yapılan bu değişiklik, sosyal medyada kısa sürede “Belediye Atatürk Parkı adını Eşcinseller Parkı yaptı” algısına yol açtı.

Bir kısım basında bu provokatörlerin değirmenine su taşıyarak “HDP’li Belediye Batman’da eşcinseller parkı açtı” diye haber yaptı.

Bu yalan ve yanlış bilgiden dolayı kendilerine durumdan vazife çıkaranlar Batman Belediyesini hedef tahtasına koyarak sosyal medya üzerinden saldırdı.

Oysa herkes şunu çok iyi biliyordu ki Batman gibi muhafazakâr bir kentte bir parka Eşcinseller Parkı ismini vermeye hiç kimse girişimde bile bulunamaz.

Hele hele parka isim verme ile ilgili bir prosedür var ki toplum açısından hoş karşılanmayacak bir ismin bir parka verilmesi mümkün değildir.

Bir Parka isim verilmesi için prosedürler şu şekilde işletilmektedir;

1-Belediyenin parklardan sorumlu birimi, gerekçeleri ile birlikte parka isim verilmesi için yazılı olarak Belediye Meclisi Kâtipliğine yazı yazar.

2- Belediye Meclisi Kâtipliği, ilgili komisyona dilekçeyi havale eder, ilgili komisyon isim değişikliği talebini gündeme alıp almamayı görüşür.

3-Belediye Meclisi, isim talebi ile ilgili gündem maddesini görüşmek üzere kabul edilip edilmemesini oylamaya sunar.

4- Parka verilecek isim, Belediye Meclisinde değerlendirilerek oylamaya sunulur.

5-Belediye Meclisinin aldığı isim hakkı kararı ile ilgili 15 günlük askı süreci başlar. Dileyen her vatandaş bu isimin iptali için gerekçeleri ile birlikte itirazda bulunur.

6- Sonra Belediye Meclisinin park ismi ile ilgili verdiği karar, Valilik onayına sunulur.

7- Vali, isimi uygun görmesi takdirde onaylar, uygun görmediği takdirde ise iptal eder ve böylece Belediye Meclisinin kararı iptal olur.

Yani anlayacağınız öyle kolay değildir bir parka isim vermek.

Ve hiçbir Belediyenin, toplumun, kamu idaresinin, belediye meclisinin uygun görmeyeceği bir ismi herhangi bir parka vermesi mümkün değildir.

Ama bütün bu gerçeklere rağmen birileri ısrarla Atatürk Parkının isminin Belediyece Eşcinseller Parkı olarak değiştirdiği yaygarasını çıkardı.

Ortalığı daha da gerdirmek ve Batman’ı karıştırmak için 2 yıl önce tiyatro festivali esnasında her biri farklı bir renge boyatılan parkın giriş kapısındaki boruların da eşcinselleri sembol ettiğini yaymaya başladı.

Belediye yönetimi ve AK Parti’li Belediye Meclis Üyeleri, bütün yaygaraların ve isim ile ilgili yayılan iddiaların, Belediyenin bir kararı olmadığını ve Belediyeden kaynaklanmadığını açıklamasına rağmen tepkiler dinmedi.

Gece yarısı ise tartışmaların odağındaki Atatürk Parkı’nın gökkuşağı renklerindeki giriş kapıları kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi, siyah boyalarla renklerin üstünü kapatmaya çalıştı.

Giriş kaldırımındaki zemine de siyah boya ile “lut kavmini unutma” yazısı yazıldı.

Atatürk Parkı isimi ve giriş kapısında hiçbir maksadı olmayan gökkuşağı renkler üzerinden birileri Batman’da ortalığı fena karıştırmak istiyordu ama hesapları tutmadı.

Ancak şöyle bir gerçekliğimiz de var:

Bazılarımız basit yalan ve yanlış şeyler hemen kandırılıyoruz.

Atatürk Parkının ismi değişikliği savsatasına haddinden fazla kulak asanlar ve inanlar oldu, böylece gereksiz bir tartışma ve gerilim ortamı oluştu

Bu tür gerilimler hiç kimseye yarar sağlamaz aksine onarılması mümkün olmayan sonuçlara neden olabilir.

Bu yüzden her söylenene inanmamak gerekir.

Bu yaşanan hassas süreçte tarafları karşı karşıya getirmek isteyenlerin, provokatörlerin oyununa gelmemek gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?