BELEDİYEDE KAYYUM DÖNEMİ

18-09-2016

9 günlük bayram tatili öncesi yazdığım son yazımda, bayramda gerçekleşmesini arzuladıklarımı sıralamış ve hiç birinin gerçekleşme ihtimalinin olmadığını peşinen belirtmiştim.

Nitekim barışa, kardeşliğe, huzura, istikrara ilişkin hiçbir arzu ve beklentim gerçekleşmediği gibi, 9 günlük bayram tatilinde kentimiz açısından hiçbir bayramda yaşanmamış olağanüstü gelişmeler de yaşandı.

1955 yılından bu yana kurulan Batman Belediyesi Başkanlığı görevine tarihte ilk kez kayyum atandı.

Belediyelere kayyum atanması ile ilgili yaklaşık 3 aydır tartışmalar yaşanıyordu.

Aralarında Batman’ın da olduğu 28 Belediyeye kayyum atanacağı uzun süredir gündemdeydi.

DBP’li Belediye Yönetimi, kayyuma karşı günlerdir basın açıklamaları, nöbet eylemi ve çeşitli etkinlikler düzenliyordu.

Ancak Belediye Yönetiminin “kayyumu tanımayacağız” çıkışına rağmen 11 Eylül 2016 tarihinde yani arife sabahı İçişleri Bakanının kararı ile aralarında Batman Belediyesinin de olduğu 28 Belediyeye kayyum atandığı duyuruldu.

Kayyum yazısı ile Belediyeye giden polisler, Belediye binasındaki eylemci ve görevlileri dışarı çıkarıp Belediye’nin etrafında geniş güvenlik tedbirleri aldı.

Belediyeye kayyum olarak atanan isim de Batman’da 3 yıldan bu yana Vali Yardımcılığı görevini yürüten Ertuğ Şevket Aksoy oldu.

Bu arada internet erişimi de kayyum atanmasının yapıldığı andan itibaren yaklaşık 10 saat süreyle tüm bölgede kesildi.

Kayyum haberi üzerine Belediye Yönetimi, Milletvekilleri, partililer ve bir kısım Belediye çalışanları, Belediye bahçesinde toplandı.

Aynı anda Valilik tarafından Belediye Ünite Müdürleri toplantıya çağrıldı.

Telefonla ulaşılabilen müdürlerin bir bölümü toplantıya katıldı. 

Bu arada kayyumun haberini alan Belediye çalışanlarının büyük bölümü iş bıraktı.

Belediye otobüsleri, Belediyenin ön ve arka tarafındaki caddede park edildi.

Şehir içi ulaşım ve çöp toplamada özelikle ciddi manada aksamalar yaşandı.

Bayramın 1 ve 2. gününde İl Özel İdaresi ve Karayolları çalışanları tarafından çöpler toplandı.

Çöp toplayan Karayolları ve İl Özel İdaresi işçilerinden bazıları, taşlı sopalı saldırılara maruz kaldı.

Bunun üzerine çöpler, polisin takibi altında toplandı ve görüntüler ulusal basına da yansıdı.

Kayyum olarak atanan Ertuğ Şevket Aksoy, “Belediyenin Temizlik İşleri ve Otobüs İşletmesinde çalışan bütün geçici işçilerin işine son verildiği” yönündeki söylentiler üzerine açıklama yaparak, hiçbir belediye personelinin işine son verilmediğini belirtti ve herkesin görevinin başına dönmesi çağrısında bulundu.

Ertuğ, Batman’da biriken çöpler sorun olunca, işçi sendikalarının temsilcileri ile görüşerek personellerin, işlerinin başına dönmeleri yönünde görüşmelerde bulundu.

Belediyenin bütün çalışanları bayramın 3. günü işlerine döndü ve Batman’da Belediyenin başta temizlik ve ulaşım hizmetleri olmak üzere bütün birimlerinde çalışan işçiler işbaşı yaptı.

***

Bu arada daha önce görevden uzaklaştırılan Belediye Meclis Üyelerinin yerine, çoğunluğu memur olmak üzere 14 yeni isim görevlendirildi.

Tabi Belediye Meclisi sadece yeni atanan bu 14 kişiden oluşmayacak.

Aralarında kayyumdan önce Belediye Başkan Vekili olan Hürriyet Kaytar başta olmak üzere görevinden uzaklaştırılmayan 14 DBP’li ve 10 AK Parti’li Meclis Üyeleri de görevine devam edebilecekler. 

Çünkü bunlar görevden uzaklaştırılmadığı için yerine herhangi bir atama yapılmamış.

Belediye Meclis Üyeliği devam eden 14 DBP’li üyenin bundan sonra nasıl bir tutum sergileyecekleri ise ileriki süreçte belli olacak.

AK Partili Meclis Üyelerinin toplam sayısı 24’ü buluyor, bu yüzden katılıp katılmamaları karar alma sürecini tıkamaya yetmeyecek.  

Ayrıca üç toplantıya mazeretsiz olarak katılmamaları durumunda ise Meclis Üyelikleri yasal olarak belediye meclis kararı ile düşürülebilecek.

Tabi kayyum meselesi bir geçiş sürecidir

Kayyumun atanma riskleri ortadan kalkması durumunda görevden uzaklaştırılan meclis üyeleri ve Belediye başkanı göreve dönebilecek.

Bu geçiş sürencin duruma göre süre uzatımı veya seçim kararı da söz konusu olabilir.

Kayyumun resmiyette unvanı ise Belediye Başkan Vekilidir zaten.

Tabi işin en can alıcı ve önemli meselesi de her sebep ne olursa olsun işin, kayyum atanmasına varacak düzeye gelmesidir.

Belediyeleri siyasi kavgalardan, tartışma ve gerginliklerden uzak tutmak gerektiğinin ne kadar önemli olduğunu kayyum atanması ile birlikte daha iyi anlamış olduk.

Batman Belediyesinin bu sıkıntılı günleri geride bırakarak bir an önce olağan işleyişine dönmesi, herkesin ortak temennisidir. 

Görevden uzaklaştırılan Başkan ve Meclis Üyeleri seçimle göreve geldiler, seçimle gitmeleri daha uygun olurdu.

Böyle düşünen ve görevden uzaklaştırdıkları için mağdur olan seçilmişlerin, kayyum kararının geri alınması ve düzeltilmesi için mücadele etmeleri, her türlü hukuk ve demokratik yol ve yöntemlere başvurmaları en doğal haklarıdır.

Şu ana kadar ki tepkilerin bu temelde ortaya konulması, doğru ve yerinde bir yöntemdir.

Bunun dışında bir hak arayış yöntemine asla başvurulmamalıdır ve gerekçesi ne olursa olsun hiçbir gerekçe, şiddeti meşru ve haklı gösteremez.

Belediyede istenmeyen sonuçlara varan gelişmeler için erken seçim kararı en doğru adımdır.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bu yana Batman Belediyesinde bir türlü sular durulmadı.

İki buçuk yıl süre içerisinde önce Eş Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri görevden alındı, sonra da Başkan Vekili görevden uzaklaştırılıp yerine kayyum atandı.

Şu ana kadar Belediye Yönetiminde 3 kez değişim yaşandı.

Dolayısı ile Belediyenin işleyişinde ve hizmetlerinde de aksamalara neden oldu.

Umarım Belediyedeki bu olağanüstü gelişmelerin ve geçiş dönemlerinin yerini bir an önce istikrarlı ve uzun vadeli bir yönetim alır.

Çünkü Belediye, yaşanabilir bir kentin anahtarı konumundadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?