“BÖLGE HASTANESİ, MARKA OLMA YOLUNDA”

20-12-2015

Bu hafta Cumartesi Buluşmalarında konuğumuz Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Hakan Pamukçu ve Basın İletişim Sorumlusu Melek Barış’tı.

Bir söz vardır “Allah hastanelere düşürmesin, yokluğunu da göstermesin”. Sağlık denince küçüğünden büyüğüne herkesi ilgilendiren bir konu.

Hayatımızda bu kadar gerekli bir kurum olan hastaneler ve verilen sağlık hizmetlerini Genel Sekreter Hakan Pamukçu’yla konuştuk.

Halk olarak bir doktor gördüğümüzde branşı ne olursa olsun fark etmeden kişi kendi hastalıklarını sayar.  Hastalığına teşhis koymasını ve tedavi etmesini ister.

Hakan Bey, Batman ve ilçe kamu hastanelerinin sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde en etkili kişilerden biri olması sebebiyle kendi sorunlarımızdan ziyade, verilen hizmetler, yaşanan sıkıntılar ve eksikler konuşuldu. Bir nevi sağlık sektörüne teşhisler konuldu, yapılan tedavi yöntemleri anlatıldı.

Batman’da sağlıkta ne kadar iyiyiz? Halka sağlanan hizmet yeterli mi? Nasıl çalışmalar yapılıyor?

İtiraf etmek gerekirse art arda gelen sorular karşısında konuğumuza kahvaltı yaptırmadık.

Hakan Pamukçu’ya yabancı olduğumuz Kamu Hastaneler Birliği Sekreterliği ne iş yapar, görev alanı nelerdir sorusunu yöneltiyoruz.

2012’de kurulan Kamu Hastaneler Birliği Sekreterliği, ilin sağlık sorunlarının yerelde daha hızlı çözülmesi amacıyla Türkiye’de kurulan bir yapı olarak hazırlanmış. Bürokrasi azaltılarak yerelden müdahale etme mantığıyla kurulmuş.

İhtiyaç dâhilinde merkezdeki bir doktoru ilçeye vererek oradaki doktor açığını daha hızlı kapatabilme, sağlık sorunlarındaki ihtiyaçlara daha hızlı müdahale etme amacıyla hazırlanmış olduğunu söylüyor.

“Sağlık ile temizlik” iç içe olan kavramlar. Hastanelerde temizlik ve hijyen soruluyor. Temizlik konusunda nasıl denetim sağlanıyor?

Göreve başladıklarında üç bin hastaya bakılırken şimdi beş bin den fazla hastaya bakıldığını söyleyen Pamukçu, hastanelerdeki kalite artıkça başvurularında artığını belirterek “Aynı fiziki mekânda daha fazla hizmet vermek zorunda kalıyorsunuz bir yerde organizasyonla ilgili sorunlar oluşabiliyor” yanıtını veriyor.

Bu sorunların yaşanmaması adına denetimlerin sık yapıldığını dile getiriyor. Bu konuda ihtiyaç dâhilinde temizlik personel sayısını artırmayı düşündüklerini belirtiyor.

Yeni bir format geliştirdiklerini açıklıyor. Her gece idareci bir ekibin nöbete kaldığını belirtiyor.

Hastanenin genel hizmetleri konusunda denetlendiği ve çalışan sağlık personelinin motive olması amacıyla bu uygulamanın yapıldığını açıklıyor.

Sadece Batman’a değil, bölgeye de hizmet verdiklerini, şehir dışından çok fazla hasta aldıklarını, sağlık açısından bölgede bir marka ve güven oluşturulduklarını vurguluyor. Temizlik konusunda vatandaşların da hastaneye sahip çıkması gerektiği dile getiriyor.

Hastaları yakından ilgilendiren ve hastalar için büyük sıkıntı olan yoğunluğu soruyoruz.  Hastanede yaşanan hasta yükü ve önemli sayılacak hastalıklar için bile doktorların hastasından istedikleri herhangi bir tetkik için günler sonrasına verilen randevuları soruyoruz.

Halkın sağlık hizmetinde nerde yararlanılacağı, hangi basamakta hangi hizmeti alacağı konusunda bilinçlenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Aile hekimliğinin verdiği sağlık hizmetinin çok iyi olduğunu ama birinci basamak olan aile hekimlerinden halkın yeterince yararlanmadığına dikkat çekiyor.

Hastaların dağılımı konusunda yaşanan sıkıntılardan dolayı yığılmaların olduğunu söylüyor.

Formatlarından çok daha fazla hastaya bakıldığını söyleyen Pamukçu, bunun için poliklinik sayılarını artırdıklarını açıklıyor.

Yoğunluğun çok fazla olmasına rağmen Türkiye standartlarında Batman Bölge Hastanesinin çok iyi yerde olduğuna özelikle vurgu yapıyor.

Bu konuda yurt dışına gidip oradaki sağlık çalışmalarını da gözlemlediğine yer veren Pamukçu, Avrupa’da bile bu konuda çok daha ileride olduklarını orda prosedürün daha detaylı olduğuna yer veriyor. Almanya’da emar, tomografi çekmek için bile hastaların en az üç ay beklediklerini söylüyor.

Hastanedeki taşeron işçilerinin sorunlarını soruyoruz. Kadroya geçmeleri için bir çalışmanız var mı?

Bu konuda kendilerinin yürüteceği bir çalışma olmadığını söylüyor. Hükümetin yürüteceği bir çalışma olduğunu dile getiriyor.

Bu prosedürünün bakanlığın belirleyeceği kurallar çerçevesinde diğer kurumdaki taşeron işçilerinin de faydalanacağı bir yasayla olabileceğini dile getiriyor.

Bu konuda hükümetin yetkisinde yapıcı bir süreç oluşturulacağını düşündüğünü ama ana hatlarıyla tam olarak bilgisi olmadığını açıklıyor.

Beşiri Hastanesi’nin neden açılmadığını ne zaman hizmete geçeceğini soruyoruz.

Beşiri’deki hastane Halk Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak planlanmış. Valiliğin desteğiyle Halk Sağlık Müdürlüğünün çalışmalarıyla Genel Sekreterliğe bağlanması için faaliyetlerde bulunduklarını belirtiyor.

Eğer gerçekleşirse hızlı bir şekilde faaliyete sokmak istediklerini dile getiriyor.

Beşiri’ de de uzman hekimlerin hizmet vereceği Beşiri Devlet Hastanesinin faaliyete girmesini arzuladıklarını söylüyor.

Kamu Hastaneleri’nde hangi bölümlerin yer aldığı, açılan yeni bölümleri, hasta yatak sayılarını detaylarıyla konuştuk.

Gazetemizin diğer bölümlerinden takip edebilirsiniz.

Halkın Batman Bölge Hastanesi tercih etiğini biliyoruz. Doktor kadrosu olarak başarılı olduğu düşünülüyor.  Ama değindiğimiz gibi yoğunluğun fazla olması, istenilen tetiklerin geç yapılması hastalar içinde hekimler içinde büyük sıkıntı.

Hastalara ayrılan vaktin artacağı günlere diyerek hoşçakalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?