DİŞ HASTANESİ’NDEKİ İZDİHAMIN NEDENİ

14-05-2018

Bir okurum, sıra almak için gittiği Batman Diş Hastanesinde çektiği izdihamın fotoğraflarını gönderince, 10 Mayıs tarihli köşemde bu soruna değinmiştim.

Aslında soruna değinmeden önce Hastane Yönetiminin görüşünü alma girişiminde bulunmuştum.

Ancak hastane baştabibi, o gün İl Sağlık Müdürlüğü’nün haftalık hastaneler müdürleri toplantısına katılmış, gün içinde kendilerini aradığım ise tarafına iletilmemişti.     

Ben de bu sebeple eldeki görüntülerden de yola çıkarak “Dış Hastanedeki İzdiham” başlığı altında bu köşemde bir yazı kaleme almıştım.

Yazı internette yayına geçtiği andan itibaren beni Hastane Yönetimi dışından da arayanlar oldu.    

Önce İl sağlık Müdürlüğü Basın Sorumlusu Melek Barış aradı, sonra da Batmanlılığına sıkı sıkıya bağlı bir müdür hemşerim telefonla mesaj yollayarak Diş Hastanesi ile ilgili değindiğim sorunu yerinde gözlemledikten sonra meseleyi etraflıca değerlendirme yapmamın daha doğru olacağı önerisinde bulundu.

Diğer bir tarafta da tabi hastane ile ilgili ufak tefek bazı şikâyetlerde bulunan okurlar da oldu.

Bunun üzerine sorunu nedenini öğrenmek için Batman Ağız Diş Sağlığı Hastanesi yolunu tuttum.

Dört katlı ve 50 ünitenin bulunduğu binadaki durumunu gözlemledikten sonra İdari Bölüme geçtim.

Hastanenin Başhekimi Masum Yıldız ile görüşmek istediğimi söyledim.

Batman insanına özgü, ilgi ve kibarlığı ile beni karşılayan Başhekim Yıldız ile makamında bir süre görüştüm.

Hastane, açıldığı gün sadece 2 katında hastalara diş tedavisi ve 40 ünite kapasiteli yaklaşık 20 diş hekimiyle hizmete başlarken, şuan ise 50 ünite ve yaklaşık 60 diş hekimi kapasitesi ile hizmet veriyor.

Diş ile ilgili en gelişmiş hastanelerde yapılan bütün müdahale ve tedavilerin yapıldığı Batman

Diş Hastanesinde, Merkezi Randevu Sistemi kısa adı MHRS sistemine entegre bir şekilde çalışıyor.

Günlük hasta kontenjanın %80 Bakanlığın zorunlu kıldığı MHRS ile geriye kalan %20’lik kısım ise MHRS telefon veya bilgisayar sistemine ulaşamayan vatandaşlar için ayrılmıştır.

MHRS üzerinden veya bizzat başvur ile günde ortalama Bin 200 hasta girişi olmaktadır.

Bu hastaların yaklaşık 1000’i MHRS’den sıraya girmeksizin tedaviler için randevu alabilmekte ve dolgu, kanal tedavisi ve protez işlemlerini gününde yaptırmaktadır.

MHRS’den sıra almaya yanaşmayan veya bu sistemi kullanamayanlara ayrılan 200 kontenjan için ise bizzat sabah saatlerinde sıra alabilmektedirler.

İzdiham olarak değindiğim kesim ise bu elden sıra almaya çalışanlardır.

Son günlerde Hastanedeki başvuru yoğunluğun nedeni ise daha çok Ramazan ayı nedeniyle oruç süresince sıkıntı çekmek istemeyenlerden kaynaklanıyormuş.

Bu yoğunluk nedeni ile de günlük bakılan hasta sayısı ortalama Bin 500 seviyelerine ulaşmış.

Ayrıca Hastaneden 24 saat hizmet veren nöbetçi polikliniğinde diş çekimi, diş taşı temizliği, medikal tedavi, apse drenajı vb. işlemleri gününde yaptırılmakta hastaneye gelen kişiler kesinlikle geri gönderilmemektedirler.

Hastane yönetimi, anlayış olarak hastaları birer misafir yaklaşımı ile karşılama anlayışına sahip olduğunu da gözlemledim.

Hastanenin tertip, düzen ve temizliğini de son derece iyi gördüm.

Ancak şu randevu sistemi ile ve bizzat sabah saatlerinde sıraya girme kontenjan oranlarının Batman’a has yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Çünkü yurdum insanı telefon ve bilgisayarla randevu alma yerine, hala sabahın köründe gidip sıraya girip tedavi olmak istediği doktoru kendisi seçmek istiyor.

Sanırım oranlar %50 eşitlenirse sabah saatlerindeki izdihama da bir çözüm bulunur.

Diğer ve en önemli çözümde bireyler ağız ve diş sağlığımız noktasında üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmiyorlar.

Dış sağlığı ve temizliği çok önemli olmasına rağmen yeteri kadar dikkat edilemiyor.

Dış fırçalaması ve alışkanlığı ne yazık ki toplumumuzda çokta yaygın değildir.

Batman nüfusunun diyebilirim ki yaşlı, genç ve çocuk fark etmez nüfusun yarısından fazlası ben dahil diş ile ilgili sağlık sorunları vardır.

Birazda Hastaneye olan yoğun ilgi ve izdihamda bundan kaynaklanmaktadır.

Bu noktada izdihamların oluşmaması için devlet kurumları üzerine düşeni görevleri ek hastane ise şubeler ise, randevu alma sisteminde değişiklik ise her ne gerekiyorsa onun gereğini, vatandaş ise dış sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?