DOLARIN DÜŞÜŞÜ NEDEN ETİKETLERE YANSIMIYOR

DOLARIN DÜŞÜŞÜ NEDEN ETİKETLERE YANSIMIYOR
05-01-2022

Serbest piyasada dövizin yükselmesiyle oluşan karaborsa ve fiyat artışlarından dolayı hepimiz maddi manevi etkilenmiştik. 

Piyasada on sekizlerin üzerine çıkan dolar hükümetin almış olduğu karala sert düşüşten sonra gerilere düştü.

Vatandaşın bankalarda bulunan kur korumalı Türk Lirası mevduatta vadeli TL paraların döviz cinsinden korunacağı oluşacak kaybın hazine tarafından karşılanacağı kararı alınınca döviz sert bir şekilde düştü.

Haklı olarak vatandaş dövizden dolayı bükülen belinin, ürünlerde yükselen fiyatların inmesini bekliyor. Ama fiyatlar düşmüyor. Toplumun beklediği düşüş yaşanmıyor.

Şimdi pazarda, sohbetlerde, toplantılarda, tv programlarında hemen hemen her yerde dolar düştü ama fiyatlara neden yansımıyor tartışmaları yapılıyor.

Zincir marketlerindeki etiketler neden değişmiyor. Roket hızıyla yükselen dolar neden paraşüt hızıyla indirilmeye çalışılıyor.

Uzmanlar fiyat düşüşlerinin yavaş yavaş olacağını söylüyor, çünkü yüksek fiyattan alınan mallar ister istemez raflarda alınan fiyatların kar marjıyla etiketlendiğini belirtiyorlar. 

Pazarda alış veriş yapıyorum normal tükettiğim temel ihtiyaç ürünlerini alırken fiyatlar hala yüksek dediğimde, ağabey aldığımız hammaddemiz değişmiyor ki biz nasıl indirelim diyor.

Marketlerde toptancılardan ürünlerin yüksek fiyattan alındığını gerekçe göstererek,  Fiyatlar ancak elimizdeki stokları erittikten sonra düşeceği değerlendirmesini yapıyor. Yalnız,

Dar gelirli vatandaşlarımız içinde bulunduğu sıkıntıdan bir an önce kurtulmak istiyorlar. Ateş düştüğü yeri yakar diye bir atasözümüz var. En fazla bu kesim etkileniyor, sabırla bekleyeceğiz.

Her kes üzerine düşen görevi yapmalıdır.

Devletin kontrolünde bulunan fiyatların belirgin bir şekilde düşürülmesi lazım, özellikle petrol menşeli ürünlerin ucuzlamasıyla ona bağlı üretilen ürünler de acilen ucuzlaması gerekir.

Üretici şirketlerin ve zincir marketlerin de bir an önce fiyatlarını indirmeleri gerekir.

Toplum olarak alış verişlerimizi haftalık veya aylık yapmaya alışkanlığımız var, keşke vatandaş ihtiyacı kadar alış veriş yaparsa, ihtiyaçlarımızı günlük yaptığımızda raflarda bekleyen ürünler ucuzlayacağı kanısındayım.

Market zincirleri ve şirketler yapacakları indirimleri açıklarlarsa her kesin haberi olur. Her isteyen de ona göre ihtiyacını almaya çalışır.

Her kesin beklediği fiyat düşüşlerinin kısa sürede gerçekleşmesi dileği ile alım gücü sınırlı olan ailelere sabır ve metanet diliyorum.

Hoşça kalınız...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?