Efsane Bir Lider Mandela

Efsane Bir Lider Mandela
23-06-2023

Sıradan bir insandan tarihin akışını değiştiren bir lidere, NELSON MANDELA

“… gerekirse bu ideal uğruna canımı vermeye de hazırım.” Bu anlamlı söz, Nelson Mandela’nın özgürlük ve adalet için verdiği mücadeledeki kararlılığını ve fedakârlığını açıkça ortaya koyuyor. Azim, fedakarlık, tutarlılık, idealizm… işte Mandela’nın hayatını özetleyen bu unsurlar, aynı zamanda efsane liderin mücadelesinin özünü yansıtır. Mandela’nın hayat hikayesi, sıradan bir avukattan olağanüstü bir kahramana dönüşen birinin hikayesidir. İşte bu olağanüstü hikaye, Mandela’nın “Kendimle Konuşmalar” kitabıyla okuyucularla buluşuyor.

Bu kitap, Mandela’nın özel arşivi aracılığıyla okuyucuyu onun iç dünyasına davet eder; bizleri, bildiğimiz Mandela’nın ardındaki gerçek insanla tanıştırır. Onu kendi sesinden dinleriz; kendi el yazmalarından okuruz. Mektupları, konuşmaları ve anıları sayesinde Mandela’nın düşüncelerine ve duygularına tanık oluruz. Aynı zamanda toplantı notları, günlükler, rüya kayıtları ve yaptığı listeler gibi belgeler sayesinde onun yaşamının izini süreriz.

Kitap, sadece bir liderin arşivinden derlenen bir eser değil; tabuları yıkıp, milyonlarca insanın kaderini değiştiren efsane bir liderin otobiyografisidir, aynı zamanda.

   Mandela, beklentilere göre şekillenen bir lider değil. özgürlük idealini gerçekleştirme yolunda kendisini şekillendiren bir liderdi. O, gizemli güçlere sahip biri değildi; sıradan insanlardan sadece bir tanesiydi. O, özgürlüğü ruhuna işlemiş bir avukattı. Ve insanların özgürlüğü için mücadele ediyordu. Ülkesini sömürgecilerin pençesinden kurtarmaya çalışırken mücadelesinin merkezine adalet, özgürlük, eşitlik gibi insanın ve bir milletin onuruna yakışır evrensel değerleri aldı.

 “… gerekirse bu ideal uğruna canımı vermeye de hazırım.” Sözü de, Nelson Mandela’nın  bu değerlere olan sadakatini ve ülkesi olan Güney Afrika’ nın özgürlüğü idealini gerçekleştirmek için göze aldığı büyük fedakarlığı yansıtır. O, özgürlük mücadelesi uğruna 27 yıl hapis yattı, ailesinden ve sevdiklerinden uzak kaldı, kaza süsü verilerek öldürülen oğlunun cinayetine sessiz kaldı. Ancak hiçbir zaman dik duruşundan taviz vermedi. Umudunu ve inancını kaybetmedi. Çünkü o Nelson Mandela’ydı. O, Güney Afrika için mücadele eden bir liderdi. O, düşmanın bile saygı duyduğu bir kahramandı. O, dünyanın diğer kıtalarında yaşayan halkların örnek aldığı bir kurtarıcıydı.

Mandela’nın cesareti, direnişi ve kararlılığı; bizlere sınırlarımızı zorlamamız, ideallerimiz için mücadele etmemiz gerektiğini hatırlatır. Mandela’nın mücadelesi bizlere şu önemli mesajı veriyor: ”Her birimiz, sıradan insanlar olabiliriz. Ama önce kendimizi daha sonra da dünyayı değiştirebilme gücüne sahibiz.” Bu evrensel mesaj üzerinde biraz düşünmemiz gerekmiyor mu?

Sonuç olarak;  “Kendimle Konuşmalar” kitabı Mandela’nın gerçek bir aziz değil, bizim gibi bir insan olduğunu vurgular. Mandela’nın hikayesi, en karanlık dönemde Güney Afrika’ya ışık olmayı ve tüm dünyaya  umut olmayı başarmış bir adamın hikayesidir. Bu kitap; bizlere Mandela’nın izinden gitmeyi, daha iyi bir dünya inşa etmeyi ve ideallerimiz uğruna her türlü bedeli ödemeye hazır olmamız gerektiğini hatırlatır. Mücadelesi ve kişiliğiyle unutulmaz bir ilham kaynağı olan Nelson Mandela’yı tanıtan bu değerli kitaba bir şans vermenizi isterim.

Yazımı Mandela’nın kutsal mücadelesini özetleyen bir alıntıyla bitiriyorum: “vicdanımın sızladığı zamanlarda, halkımızın özgürlük davasına yürekten bağlılığımın hayatıma anlam kattığını ve benim için bir ulusal gurur ve gerçek bir neşe kaynağı olduğunu kendime hatırlatmak durumunda kalırım.” (syf.78)

Keyifli okumlar…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?