“HİZMET İÇİN TEK ENSTRÜMAN SİYASET DEĞİLDİR”

27-12-2015

Birincilikle bitirdiği üniversite eğitimine farklı alanlarda yaptığı yüksek lisanslarla katkı sağlamış biri.

Birçok konferanslarda katılımcı olarak yer almış. Üst mevkilere görev yapmış.

İki sefer siyasi deneyimi olmuş. Şuan halen Özeleştirme İdare Başkan yardımcılığı görevine devam etmekte. Bu hafta başarılı bürokratlarımızdan İbrahim Halil Kırşan’ı konuk aldık.

Öncelikle memleketini seven biri Kırşan.

Batman’ın Gercüş ilçesinde doğmuş. Doğduğunda Gercüş, Mardin’e bağlıymış ama gönül bağının kütük bağıyla ilişkili olmadığını çok güzel ifade ediyor.

Gercüş, Mardin e bağlıyken bile Mardin’e zorunlu gidişlerinin dışında hep Batman’la bağları varmış. Bunu da dostluk vefa örneği olarak hep taşımış.

Eğitimi için 80’li yıllarda memleketinden çıkmış.  İş hayatının Ankara’da olması sebebiyle de 30 küsur yıldır Batman’dan ayrı yaşamakta.

Bu süre zarfında Batman’dan hiç kopmamış.

İnsanların doğduğu yöreye, toprağına vefa borcu olduğunu düşünüyor.

Belli ve az sayıdaki insanların siyasi ve bürokratik olarak bir yerlere geldiklerine inanıyor.

Bu insanların sırtlarını topraklarına, insanlarına dönmemeleri gerektiğine vurgu yapıyor. Ve bu şiarla hareket etiği için yıllardır ayda bir ya da iki defa taziye düğün gibi insani hasletleri yerine getirmek için Batman’a gidip gelmekte.

1995–2000 yıllarında Ankara’da Gercüşlüler Derneğinde aktif olarak faaliyetlerde bulunmuş. Bunu Batmanlılar Derneği olarak büyütüp genişletmek istemiş. 

Dönem yoğunluğundan dernek faaliyetleriyle ilgilenememiş. Vali Yılmaz Arslan döneminde yeniden gündeme getirip Ankara’da bürokrat, iş adamları ve ileri gelenler bir platformda bir arada toplanmışlar.

Batman’ın yenilikçi fikirlere açık olduğunu düşünüyor. Batman’ın çok iyi potansiyeli olduğuna inanıyor. Yeni fikirlerin Batman’dan çıktığını genele yayıldığını savunuyor. Ve örnekliyor “İnternet kafeler, sürücü kursları bu şehirden bütün Türkiye’ye yayıldı” diyor.

Eğer yaşanan olumsuzluklar giderilirse, özlenen barış kardeşlik ortamı sağlanırsa Diyarbakır’ı geçerek Antep’i yakalayan bir şehir olacağına inanıyor.

Şuan Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenmiş olan Mehmet Şimşek’i soruyoruz.  “Batmanlılar Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten yeterince yararlandı mı?”

“Mehmet Şimşek’i yeterince değerlendiremedik” diyor. Aslında Maliye Bakanlığı döneminde çok fazla hizmet verdiğini söylüyor. Rakamlarla da açıklıyor: “Batman eğitim, sağlık, alt ve üst yapı noktasında çok ciddi imkânlara kavuştu. Bu süreçte Batman’ın ekonomik gelişimine çok fazla katkısı oldu, bunlar da istihdamı arttırdı” diyor.

7 Haziran’da aday olup 1 Kasım’da neden aday olmadığını soruyoruz.

2011 de aday olduğu zaman herhangi bir hazırlığa sahip olmadığını söylüyor. Kendisi için bir deneyim olmuş. “7 Haziran seçimlerinde ise sevkle heyecanla girdik. Netice alacağımı düşünüyordum. Her şey lehimizeydi. Teamül oyları, STK’lar hepsi istediğimiz gibiydi. Siyaset farklı kulvar kısmet olmadı listede kendimize yer bulmadık” diyor.

Siyasetin tek başına icra edilen bir sanat olmadığını söylüyor.  Çevrenizle beraber istişarelerle yola çıkılması gerektiğini açıklıyor. “1 Kasımda da yaptığımız istişarelerde aday olmamayı doğru bulduk” diyor.

 Zaten hizmetin sadece siyasetle olmadığını düşünüyor. “Hizmet için tek enstrüman siyaset değildir” diyor. Batman’a hizmetin tüm makamların üzerinde olduğuna vurgu yapıyor.

7 Haziran öncesi nerde duruyorsa yine aynı yerde olduğunu söylüyor.

Kapısının, telefonlarının o zamanda herkese açık olduğunu şimdide herkese açık olduğunu söylüyor.

 Yine aynı şekilde imkânları ölçüsünde aynı hizmeti yerine getirmeye çalıştığını söylüyor.

Bu sürecin her zaman devam edeceğine vurgu yapıyor.

Ankara’da yaşamasına rağmen Batman’dan kopmayan Sayın Kırşan, güne ulusal basından önce yerel basını takip ederek başlıyor. Gazetemizi de zevkle takip etiğine vurgu yapıyor.  Gazetemizin içeriğinde Kırşan’la sohbetimizin detaylarını takip etmenizi öneririm.

Hoşça kalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?