KANSERDE BİTKİSEL TEDAVİNİN YERİ

02-05-2018

Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) isminden de anlaşılacağı üzere en basit tanım, bitkiler ile kişiye özel, görmüş olduğunuz medikal tedaviler, kullanmakta olduğunuz ilaçlar ve başka rahatsızlıklar göz önünde bulundurularak, bir fitoterapi eğitimi almış hekim denetiminde uygulamaktır.

Modern dünyada artan hastalıklarla beraber, doğal tedavi yöntemleri ve popülaritesi de artmaktadır.

Tamamlayıcı tıpta ilk sırayı fitoterapi almaktadır.

***

Fitoterapi, büyük ölçüde, onkolojik hastalıkların tedavisi ile ilgilidir.

Dahası, günümüzde doğal terapiye artan bir ilgi sadece onkolojik hastaların kendisinde değil aynı zamanda doktor ve araştırmacı pratisyenler arasında da yaygın şekilde görülmektedir.

10-15 yıl önce, hastanın fitoterapiyi tedaviye dahil etme önerisi çoğu durumda tedavi eden uzmanlar tarafından doğru anlaşılamaz ve protestoya neden oldu.

Bitkisel terapi, geleneksel tedaviyi reddetme karşılığında iyileşme mucizelerini vaat eden “halk hekimleri”nin okur yazarlığı ve sorumsuzluğu ile bağlantılı olduğu için bu şaşırtıcı bir durum değildir.

Zor durumda bulunan insanların acısını ve bilgisizliklerini acımasızca kullanan “bitki uzmanları”, hastanın sağlığına telafi edilemez zarar verdi ve ayrıca fitoterapötik tedavi yöntemini gözden düşürdü.

***

Bugün neyse ki durum giderek değişiyor.

Objektif gözlemler ve çalışmalar, kanser hastalarının tedavisi için tıbbi bitkilerin başarılı bir şekilde uygulanmasına ilişkin sayısız vakayı göstermektedir.

Birçok tanınmış onkolog ile temsil edilen ortaya konan başarı karşısında geleneksel tıp, fitoterapi olanaklarına saygı duyuyor.

Onkologların bir kısmı halen bir bitkisel tedavinin (ve diğer doğal ilaçların) yardımıyla hastalığın yenilmesi imkansız olduğuna inanmaktadır.

Bununla birlikte, aynı zamanda, fitoterapinin kanser tedavisinde sunduğu muazzam farmakolojik potansiyelden vazgeçmemenin akıllıca olacağını da biliyorlar.

***

Modern tıp, fitoterapinin cerrahi tedavi, kemoterapi ve radyasyon terapisi gibi etkin tedavi yöntemlerinin yerini alamadığı görüşünü savunmaktadır.

Aksine, hastalığı yenmek için modern tıbbın tüm olanaklarını zamanında ve yetkili bir şekilde kullanmak gereklidir.

Aynı zamanda, çoğu onkolog karmaşık tedavinin tavsiye edilebilirliği fikrini desteklemekte ve geleneksel tedavi ile birlikte fıtoterapi olanaklarını kullanmaktadır.

Pratik deneyim, bitkisel tedavinin ameliyata hazırlık, ameliyat sonrası iyileşme, kemoterapi ve radyoterapi alımlarında başarıyla kullanılabileceğini göstermektedir.

Fitoterapi kemoterapiyle beraber uygulandığında, kemoterapi seanslarının etkisi daha hızlı gelişir ve kemoterapiden (bulantı, saç dökülmesi, depresyon) gelen yan etkiler daha az ortaya çıkar.

Fitoterapi kandaki trombosit ve lökosit seviyesini düzeltir ve hematopoietik sistemin durumunu iyileştirir.

Buna ek olarak, birçok şifalı bitki, ciddi bir rahatsızlığa karşı mücadelede insan vücudunun savunmasını harekete geçirebilecek değerli maddeleri (vitaminler, mineraller, eser elementleri ve diğer bileşikler) bulundururlar.

Tamamlayıcı kanser tedavileri büyük ilgi görüyor ve bu alandaki araştırmalar devam ediyor. Dünyadaki hastalar ve hasta yakınları, dikkatlerini kanser  tedavisinde alternatif yöntemler araştırmaya yöneltiyor.

Tıbbi bitkilerin kullanımına dayanan tedavi yöntemi eski çağlardan beri bilinmektedir. Onkolojide fitoterapi, habis hastalığa karşı mücadelede aktif olarak vücudun savunmasını içeren biyolojik tedavi tiplerinden biridir.

***

Kanser Tedavisinde, şifalı bitkiler kullanımı dört önemli sorunu çözmektedir;

Üremekte olan kanser hücrelerinin engellenmesi (Antikanserojen)

 Kronik iltihap odaklarının iyileştirilmesi (Antiinflamatuar Etki)    

Serbest oksijen radikallerinin vücuttan nötralize edilerek uzaklaştırılması (Antioksidan Etki)

Bağışıklığın güçlendirilmesi ile bağışıklık sistemini daima kanserle savaşır duruma getirmek

***

Doktorlar, çoğu zaman bitkisel tıbbın kanserden muzdarip bir insanın ömrünü uzattığını ve sağlık durumunu önemli ölçüde artırdığını ifade ediyor.

Tıbbi bitkilerin standardize ekstraktlar (Bitkinin yoğunlaştırılmış hali denilebilir) halinde kullanılması ilgili uzmanlarca tavsiye edilmektedir.

Aynı şekilde, bitkisel terapi, radyasyon tedavisi gören hastalara başarıyla yardımcı olur. Doğru seçilmiş bitkisel ilaçların tümör rezeksiyonu (cerrahi- organın hastalıklı kısmının alınması) için ameliyattan sonra kalan habis hücrelerin izlerini kaldırmasına yardımcı olduğu çok sayıda durumda bilinmektedir.

Bitkisel preparatlar ve tedavi yöntemi, hastalığın tanısını,evresini, gördüğü tedavileri, eşlik eden rahatsızlıkları, komplikasyonları ve tedaviden kaynaklanan yan etkileri ve diğer faktörleri göz önüne alarak, kesinlikle doktorun gözetiminde seçilmelidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?