KIŞ AYLARINDA ARTAN ELEKTRİK KESİNTİLERİ

24-01-2016

Bir kaç hafta aradan sonra Cumartesi Buluşmalarımızla sizlerleyiz. Halkın kış aylarında en çok çektiği sıkıntı, ardı ardına kesilen elektrikler olunca biz de bu hafta konuk olarak Dicle EDAŞ (DEDAŞ)  İl Müdürü Faruk İşlek’i konuk almaya karar verdik.

Aynı zamanda DİCLE EPSAŞ (Elektrik Perakende Satış) İl Müdürü Serhat Öztürk, Proje Tesis Müdürü Bilal Altunç ve DEDAŞ Basın Sorumlusu Zeki Gün de konuğumuz oldu.

Dicle EDAŞ İl Müdürü Faruk Bey, Siirt’ ten Batman’a geleli henüz 2 ay olmuş.

Öncelikle değinmek isterim Faruk Bey, Siirt’e görev yaptığı sürede çalışma arkadaşlarıyla ve personelleriyle uyum içinde çalışarak hizmet vermiş. 

Genelde kurumlarda amirlerle personellerin uyum yakalaması zordur.  Faruk Bey personeliyle yakaladığı uyumu yaptığı çalışmalarla ortaya koymuş.

Bunları bizzat orda çalışan kişilerden duyduğum için değinmeden edemedim.

Bu yüzden Batman’a gelmesi Batman adına bir şans güzel çalışmalar yapacağını biliyorum. Konuştuğunuz zaman hakkaniyetle işini yapmaya çalıştığını, işin hakkını vermeye çalıştığını anlarsınız.

Bizler konuk alırken genelde halkın ihtiyaçlarını giderme açısından halkı ilgilendiren sorunların muhataplarını almaya çalışıyoruz. Sıkıntılarını söylüyoruz.

Sorunları yetkililere iletiyor, çözümleri nelerdir neler yapılabileceği hakkında bilgi alıyoruz. Kış aylarında yaşanan elektrik kesintilerinde artış olunca sorular da hazır bir şekilde konuklarımıza soruldu.

Şehrin tümüne tam kapasiteli elektrik verilmediği, belirli yerlerde mutlaka uzun süreli arızalar yaşandığı belirtilerek bunun neyden kaynaklandığı soruluyor.

Soruya şehri iki yakadan değerlendirerek cevap veriyor Faruk İşlek “Yeni yerleşim yeri olan bölgelerde Belde ve Gültepe gibi mahallelerde kesintiler ufak arızalardan kaynaklanıyor. Diğer bölgelerde ise fazla yüklenmeden kaynaklı trafoların yanması sonucu kesintiler oluşuyor” diyor.

Kaçak elektrik sıkıntısına vurgu yapıyor. Bunu kullananların sadece yoksul kesim olmadığını söyleyen İşler şehrin % 80’inin kaçak olduğunu söylüyor.

Kaçak elektriği önlemenin yolları soruluyor. Kaçak kayıp bedelinin düzenli ödeyen kullanıcıya yansımasını ve buna yönelik nasıl önlem aldıklarını soruyoruz.

Aslında kaçak elektrik kullanımını önlemek için her türlü yetkilerinin olduğuna vurgu yapıyor Sayın İşlek.

İsterlerse kolluk güçleriyle birlikte çalışma yürütebileceklerini de söylüyor.   Ama bu tür sert uygulamalar yerine halk bilinçlendirilerek, alışa gelmiş bu kaçak kullanım alışkanlıklarından vazgeçirmek istediklerine vurgu yapıyor.

Kaçakla mücadelenin tek bir koldan değil birçok koldan yapılması gerektiğini söylüyor. Milli Eğitim, Valilik, Müftülük, düzeyinde halkın bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. 

Bu tür sonuçların daha hızlı cevap vereceğine değiniyor. Sahada olduklarını, bunun için çalışmalar yaptıklarını söylüyor.

Şehirde yaşanan elektrik sıkıntılarında arza ekipleri yeterlimi diye soruyoruz.

Havaların eksileri gösterdiği dönemde kaçak elektrik kullanımının artması sonucu 30’a yakın trafo yanmış. 

Bu dönemde ekipleri takviye etiklerini söylüyorlar.  Toplam 18 ekiple en hızlı şekilde çalışmalarını yaptıklarını açıklıyorlar.

Elektrik kesimlerinden kaynaklı cihazlar arızalanmışsa, DEDAŞ’tan kaynaklı arıza olduğunu belirten bilirkişi raporu düzenlendiği takdirde bozulan cihazların tahsilâtının da yapıldığını söylüyorlar.

Konuklarımız projelerini yatırımlarını anlatılar. Enerji nakil hatları yatırımları, yeraltı problemleri için yapılan yatırımlar, sokak aydınlatmaları,  köy bakımlarında yaptıkları sürekli çalışmalara değindiler.

En iyi abonelerin Tüpraş ve Batman Belediyesinin olduğuna vurgu yapıp özelikle teşekkürlerini bildirdiler.

Konuklarımızla yaptığımız sohbetin tüm detaylarına yer veremediğim için gazetemizin diğer bölümlerinden takip etmenizi öneriyorum.

Kış aylarında yaşanan kesintiler dolayısıyla mağdur oluyoruz. Hele faturasını düzenli ödeyen bizler en iyi hizmeti almak istiyoruz.

Halen kaçak kullanmanın normal olduğunu düşünüp bilinçsizce elektrik tüketimi yapılıyor.  Bu konuya çözüm bulunduğu takdirde elektrik kesimlerinde büyük azalma görülecektir. Ve bunu için ayrılan bütçe diğer yatırımlara eklenecektir. Hoşçakalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?