KISIRLIK NEDİR?

01-03-2018

Kısırlık, kadınlarda ve erkeklerde eşit olarak görülen çocuk sahibi olamama durumudur. Burada evli ve sağlıklı olan bir çiftin korunmadığı halde 1 yıldır gebelik oluşmaması durumuna denir.

KISIRLIK OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

Kadınlarda

- Yumurtlalık bölgesinde meydana gelen sorunlar enfeksiyonlar

- Tüplerin hasarlı olması yapışıklıklar

- Endometriozis

- Rahimde oluşan sorunlar

- Alerjik nedenler

Erkeklerde- Sperm üretiminde bozukluk (yetersizlik veya sperm yokluğu)

- Yapısal sorunlar

- Çevresel faktörler

KISIRILIK OLUŞUMUNDA RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Yaş: Kadınlarda 35 yaşından sonra hamile kalma ihtimali düşmeye başlar. 40 yaşından sonra ise oldukça azalır.

Şişmanlık: Aşırı şimanlık kısırlık sorununa yol açabilir.

Sigara ve alkol tüketimi: Vücuda büyük zararları olan sigara ve alkol kısırlık sorununa yol açmaktadır.

Bazı ilaçlar ve vitamin eksikliği: Bu durum kısırlık sorununa sebebiyet vermektedir.

Radyoterapi: Erkeklerde bu işlem sonucunda spermler hasar görmektedir.

 KISIRLIK NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Kısırlığın teşhis edilebilmesi için kadın ve erkeğin doktora birlikte başvurma gereklidir. Sorunun tespiti için öncelikle kadının hikayesi dinlenir. Daha sonra ultrason ile jinekolojik muayene yapılır. Bunun yanında üreme organları, hormonlar ve yumurtlama fazı değerlendirilir. Erkeğin muayenesinde ise sperm araştırması yapılır. Yapılan tetkiklerin ardından kısırlığın nedeni büyük ölçüde saptanır.

Erkek hastalarda kısırlığın en önemli sebebi sperm sayısındaki yetersizlik veya Sperm hareketindeki sorunlardır.

Tedavide hastanın sperm sayısı ve kalitesini artırmak gerekiyor.

Sperm  Artırma Yolları denilince akla iki ihtimal geliyor.

Bunlardan birincisi sayı olarak sperm sayısının yoğunluğunun düşük olması durumunda sperm sayısını arttırmaktır. Sperm sayısının azlığının en önemli nedeni beslenme ve kötü alışkanlıklardır. Sperm arıtmanın ikincisi ise sperm sayısı normal fakat mevcut spermlerin kalitesinde problem olması durumudur.

Sperm kalitesizliği durumunda meni içerisindeki sperm hücrelerinin yumurtayı döllemeye ulaşamayacak derecede güçsüz olması olarak adlandırılabilir.

Kalitesiz spermler, sayısı ne kadar çok olursa olsun yumurtaları dölleyerek sağlıklı bir embriyon oluşturma yeteneğinden yoksundur. Sperm artırmak için sadece ilaç tedavisi değil, aynı zamanda sperm arttırıcı bitkiler ile de bir takım bitkisel çözümler geliştirilebiliyor.

 Günümüzde gebelik sonrası tekrarlayan düşüklerde fazla olmaktadır.

Buradaki temel problem annedeki pıhtılaşma bozukluğuna bağlı gelişmektedir.

Bunu da annenin kanında bakılan trombofili paneliyle teşhisini koymaktayız.

Tekrarlayan düşükleri olan hastaya gebelik öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar ve vitamin desteğinin yanında özellikle damar açıcı bitkisel kürler ile gebeliğin sağlıklı oluşması hedeflenir. Gebelik oluşunca da bitkisel ilaç kesilip hastaya kan sulandırıcının yanında cilt altı yapılan başka bir kan sulandırıcı eklenip gebelik boyunca takıp edilir.

 

BATMAN’DA BİR ÇİFT, FİTOTERAPİ İLE BEBEK SAHİBİ OLUYOR

Sizinle kliniğimize başvuran bir hastanın tedavisinden biraz bilgi vereceğim

Kliniğimize infertilite nedeniyle başvuran 31 yaşında erkek hastanın öncesinde yapılan tetkiklerinde sperm hareketi ileriye doğru sıfır olarak tespit edilmişti.

Hastanın herhangi bir alışkanlığı yoktu. varikosel nedeniyle opere olmuş fakat kontrol tetkiklerde sperm hareketinde değişiklik olmamış hastaya tüp bebek tedavisi önerilmişti. Bize başvurduğunda sperm analizinde sperm sayısı 10 milyon idi. ileri hızlı hareketi % 0 idi yavaş hareket %25 yerinde hareket %15 hareketsiz ise %60 idi.

Hastaya tedavi olarak üroloji uzmanının önerdiği tedaviyi yapmasını önerdik. Kendisine vereceğimiz tedavinin destek tedavisi olduğunu söyledik hasta kendi isteğiyle bizim verdiğimiz tedaviyi tek başına kullanmak istedi.

Hastaya bir bitkisel çay karışımı günde 3 kez alacak şekilde; beraberinde bitkisel bir macun sabah akşam aç karına alacak şekilde hazırladık düzenli olarak kullanmasını önerdik.

Bir aylık düzenli kullanım sonunda hastanın spermiyogram analizini yaptık sperm sayısı 10 milyondan 63 milyona çıkmış hızlı ileri hareket % 0 dan % 19 yükselmiş , yavaş ileri hareket %24 ten %44 yükselmiş , yerinde hareket % 15 ten % 2 düşmüş  hareketsiz ise %60 tan % 35 düşmüş hastanın spermiyogramı 1 ay da normal değerlere ulaştı. 

Tedavimiz 3 ay boyunca devam edecek. Bu değerlerde hasta ve eşinin sağlıklı bir gebeliği oluşabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?