MASAYA OTURTACAK TEK GÜÇ AK PARTİ’DİR

25-10-2015

Geçen hafta Cumartesi Buluşmalarında HDP Milletvekili Adaylarını konuk aldık. 

Bu haftaki konuklarımız AK Parti Milletvekilli Adayları Ziver Özdemir, Murat Çiçek ve Adile Gürbüz’dü.

Geçen hafta olduğu gibi bu hafta da soru, görüş ve fikirlerinizi almak için sosyal medyada konuklarımızın isimlerini sizlerle paylaştık.

Sorulardan ziyade, AK Parti adaylarını aldığımız için eleştiriye maruz kaldık.

Hak, hukuk, demokrasi, adalet kavramlarına vurgu yapmak ve talep edip, yokluğundan dem vurup farklı düşüncedeki kişilere bile tahammül edemeyen bir kesim oluşmuş durumda.  Kişileri sevmeyebilirsiniz, siyasi duruşları size ters gelebilir.

Fikirlerini sonuna kadar kabul etmeyip en demokratik hakkınız olan fikirleri üzerinden eleştiriyi yapabilirsiniz. Ama karşımızdakine söz hakkının verilmesine bile tahammül edemiyorsanız olay çok daha ciddi boyutlara varmış demektir.

Seçim öncesi yaşanan sıkıntılı dönemi, kaos ortamını, seçimden beklentilerini AK Parti Adayları ile konuştuk.

AK Parti Türkiye’ de daha önce hiçbir hükümetin yapmadığı Kürt sorununa yer verdi.

“Çözüm süreci” dedi. Karşılıklı adımlar atıldı. Ama şu an gelinen noktada Güneydoğu’da birçok ilde sokağa çıkma yasağının uygulandığı, sivillerin öldüğü, barıştan çok şiddetin yer aldığı bir ortam var. Bu durum, AK Parti’nin oylarını bu bölgede düşürmez mi? Neden böyle bir yolu seçti diye soruyorum.

“Bu bölgeye birileri silahla giriyorsa, bölgedeki halkı kullanıyorsa, devlet oradaki güvenliği korumak zorunda, oradaki silahlandırılmaya göz yumamaz. Evet, devletin zafiyeti vardır. Burada hiçbir sivil vatandaşın tırnağının kanamaması gerekiyordu. Sivil halkın can güvenliği adına her türlü tedbir alınmalıydı. Ancak devleti göstererek, sivilleri öldürüyor denilirse haksızlık yapmış olunur” diyor Ziver Özdemir.

Murat Çiçek “Biz çözüm sürecine yaklaşırken oy hesabı yapmıyoruz. İlk çözüm süreci ortaya konduğunda, ezberler bozulduğunda ak partinin aleyhine olacağı söyleniyordu. Mesele sadece Kürt seçmeni açısında değil. Ak parti bu riski göze aldı. Bu süreci denedi. Kürt sorununu demokratik yöntemlerle çözülmesi sürecine adım attı.  Kürt meselesi çözmek öyle kolay değil. Çözüm sürecinde murat edilen şey şuydu, Türkiye’de artık silahla hak aranmayacak, silah, hak arama yöntemi olarak görülmeyecek, Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemle çözülecekti. PKK’nin silahı bırakıp siyasete entegrasyonu, Kürt halkının ve Kürtlerle birlikte, diğer farklı etnik kimliklerinde Alevilerin, gayri Müslimlerin, Romanların sorunlarının çözümü için siyasal iklim inşa edilecekti” yanıtını veriyor.

Anadilde eğitim konusuna değiniyor. “Anadilde eğitim zaten bir haktır” diyor Murat Çiçek ve ekliyor “Pazarlık söz konusu olamaz. Siyasi mücadeleyle alabileceğiniz bir haktır şartlar oluşacak ve bu hakkı verilecek. Ama resmi dil, bir hak değil, talep edilebilir bir siyasi haktır. Siyasi mücadeleyle alabileceğiniz bir haktır. Çözüm süreci, yeni bir siyasal iklim, yeni bir anayasal düzen inşa edecek. Kim halkı daha çok ikna ederse, demokratik siyaset ortamında sorunlarımızı çözeceğiz. Bunun dış kapsamı da var. Ortadoğu’da dengeler değişiyor. Yeniden şekillenen Ortadoğu düzeninde Amerika, Rusya, kimse tek başına oyun kuramıyor. Eskisi gibi değil dünya.  Oyun kurabilmek için güçlü ve yerli bir güce ihtiyaç var. Bir ittifakın yerli ve öz olması çok daha önemlidir. Kurulacak bir ittifak yeni Ortadoğu’da daha güçlü olacaktır. Tarihten günümüze gelen ve sütümüze sinen Kürt-Türk kardeşliği var. Bunlar yerlidir

Ortadoğu coğrafyasında adil, barışçıl ve insani bir düzen talep ediyoruz”

Ziver Özdemir de anadilde eğitim konusuna yer veriyor. “Anadilde eğitim bir haktır” diyor “Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Altyapısı oluşturuluyor şu anda. Bütün dünyadaki örnekleri incelendi. Türkiye ‘ye nasıl uyarlanır diye çalışmalar yapıldı. Anayasal değişiklik olmadan anadilde eğitim olmaz” diye ekleme yapıyor.

Adile Gürbüz ise “7 Haziran’dan sonra bu kadar can kaybı varken birinci meselemiz barışı tesis etmek akan kanın durmasını sağlamak iken inanıyorum ki ilk tercih yine AK Parti olacaktır. Çünkü iktidar olduğu takdirde elini taşın altına koyan bir lider kadrosuyla birlikteyiz biz doğunun da batınında kalbini tek hale getiren partiyiz. Geçmişte çok sıkıntılar ve süreçleri AK Parti sayesinde aştık. Eğer masaya tekrar oturacaksak burada masaya oturtacak tek güç yine AK Parti’dir” diyor.

Adaylarla birçok konuya değindik. Hepsine yer veremediğim için gazetemizin diğer bölümlerini takip edip adayların ne dediklerini okumanızı tavsiye ediyorum. Ak Parti adaylarına başarılar dilerim. Huzurlu geçecek bir seçim ortamı olmasını dileyerek hoşçakalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?