ULAŞ (I) MA

ULAŞ (I) MA
31-12-2023

Ulaşım bir yerden başka yere erişmek olarak adlandırılır.

Ulaşım için en kolay yolları tercih ederiz.

Aynı zamanda en kolay yöntemleri tercih ederiz.

Şehrimizde her ne olursa olsun; isterseniz en kolay yolu, isterseniz en kolay yöntemi tercih ediniz değişen bir şey olmaz. Ulaşım ulaşmamaya dönüşür.

Şehrimizin ana arterlerinden tutunuz ara caddeleri ve sokaklarına kadar bir trafik yoğunluğu yaşarsınız. O kadar yoğun bir trafik ki neredeyse İstanbul trafiğini aratmaz.

Artık bu caddeler ve sokaklar trafiği kaldıracak durumda değildir. Her yeni yapılan bina veya sitede kapalı otopark ve/veya açık otopark olması gerekirken maalesef ikisi de yok.

Binaların altında otopark yapılırsa daha doğrusu yapılsaydı sokaklar bu kadar yoğun araç park yoğunluğuna şahit olmazdı.

Projelerine uygun yapılmayan ya da uygun projelere göre yapılmayan binalara ve sitelere ruhsat verenler ve denetim firmaları görev ihmali ve görevlerini kötüye kullanma suçu işlemişlerdir.

Bu yollara ve caddelere artık bir şeyler yapmak lazım. Zamanı geldi de çoktan geçti. İnsanlar küçük bir şehirde olduğu halde büyük şehirlerde yaşanan ıstırabı çekiyor.

İnsanların da hatası var tabii. Bir defa bireysel araç kullanmaktan vazgeçmeliler.

Bir kişinin ya da iki kişinin araç içinde olduklarına sıkça rastlıyoruz.

Üç veya dört kişi araç içinde olması makul karşılanır ama çoğunlukla bir veya en fazla iki kişinin olduğu araçlar trafik yoğunluğunu artırmaktadır.

İnsanların bireysel araç kullanmaktan vazgeçip toplu taşıma araçlarını tercih etmeleri gerekir derken elbette toplu taşıma araçları da tercih edilebilir olmalıdır.

Onun için toplu taşıma araçları artırılmalıdır. Toplu taşıma araçları temiz ve yaşanan iklime uygun olmalıdır. Şu an Belediye otobüsleri temiz ve yaşanan iklime uygun olarak taşımayı sağlamaktadır.

Ancak Belediye otobüslerinin sayısı yeterli değildir.

Şehir içi minibüsleri ise her yönüyle eksik ve kötüdür. Hiçbir olumlu yanları olmadığı için yazmaya değer bulmuyorum.

Ancak şehir içi minibüslerinin bu durumda olmasının müsebbiplerinden biri de denetim yapılmamasıdır. Şehir içi minibüslerinin durumu maalesef içler açısıdır.

Ancak bir yerden bir yere gitmek çileye dönüşmüşse artık bir yerlerde ihmal ve kusur bulunduğunu düşünmek gerekir.

Şehir içinden geçen bir demiryolumuz var. Biz bunu neden şehir içi ulaşım için kullanmıyoruz? Şehrin bir girişinden çıkışına kadar raylar hazır halde iken şehir içi toplu taşımaya dönüştürebiliriz.

Kurtalan gidiş-dönüş için şehir dışından ayrı bir demiryolu hattı çekilebilir.

Tramvay, elektrikli tren, metro vs her ne ise bu işi çözmemiz lazım.

Siirt çevre yolu; Diyarbakır da bulunan Siverek yönü caddesi gibi direk geçiş şeklinde düzenlenebilir. Kuzey çevre yolu bir an önce bitirilerek Kozluk ve Siirt yönünden gelen araçlar bu çevre yoluna yönlendirilmelidir.

Birçok yerde çok yönlü geçişler oluşturulmalıdır. Viyadük, üst geçiş, yan yollar, köprülü geçişler ile durmalar, trafik ışıkları sonlandırılmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Abdurrahim KAYA
Abdurrahim KAYA 4 ay önce
Ulaşım değil BULaşım olmuş, şu hemzemin geçitleri ya komple kapatılmalı ya da hepsi açılmalı, ya da alt geçit-üst geçitler yapılmalı, ilin idarecilerini bir saatliğine Çamlıtepe Mahallesindeki Yaşam/Jiyan parkın önündeki demiryolu üstünden geçen yaşlı, genç, çocuklu, öğrenci, engelli, sağlam tüm canlıların geçişine bakmaları için Çamlıtepe Mahallesi Sakinleri olarak davet ediyoruz. Daha kaç kişinin sakatlanması, beyin kanaması, hastalanması, ölmesi gerekir. Ne bir ambulans mahalleye girebiliyor ne bir itfaiye, Misafir bile ağarlıyamıyoruz, Markete, pazara gitmeye korkuyoruz anaokulu ve ilköğretim çocuklarımızı okula tek başına gönderemiyoruz, servis hizmeti göremiyoruz, görsek de iki kat ücret ödüyoruz, Şehir fildişi kulelerde oturmakla yönetilmez. Yeter artık. İmar izni veriyorsunuz, bina inşa etmeye izin veriyorsunuz, Yol yok, Doğalgaz, Elektrik, Su, İnternet, Cami, Okul, Park yok, Bunların olması için de yapılan binanın altı kazılıp yapılmaya çalışılıyor. Hâlbuki idareciler daha iyi biliyor bizden. Önce alt yapı; yol, su, elektrik, doğalgaz, internet, okul, hastane, park yapılır daha sonra şehir inşa edilir. Yazık hem de çok yazık bu millete. Göz var görmüyor, kulak var işitmiyor, dil var hakkı konuşmuyor; böyle müslümanlık/İdarecilik olmaz. Bunları görmezden gelemezsiniz ey YÖNETİCİLER/İDARECİLER!!!