NEJDET ATALAY ARTIK ÖZGÜR

02-07-2014

24 Aralık 2009 tarihinde, başta dönemin Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay olmak üzere onlarca Kürt siyasetçi ve belediye başkanı tutuklanarak cezaevine konmuştur

Nejdet Atalay ve arkadaşlarının tutuklanmasına tepki olarak 4 yıl boyunca haksız uygulamaya karşı bir sivil itaatsizlik eylemi başlatıldı.

‘Kara Perşembe’ eylemleri ile her hafta Belediye önünde basın açıklaması ve oturma eylemleri yapıldı, “sivil Cuma” adı altında binlerin toplandığı açık havada anadilde ibadete başlanıldı.

Ardında Cezaevlerindeki KCK tutukluları mahkemelerde “anadilde savunma” mücadelesini başlattılar. Bu mücadelenin sonunda da yapılan yasal düzenlemelerle mahkemelerde anadilde savunma hakkı tanındı.

Kürt siyasi mücadelesini legal yürütenler 1990’lı yıllardan buyana faili meçhullerden tutun, işkenceler, sürgünler, tutuklamalar ve daha birçok haksız uygulama ile karşı karşıya kaldılar.

Bunlardan en kapsamlısı ise “24 Aralık 2009” operasyonlarıydı.

Bu operasyon öylesine derin ve planlı bir operasyondu ki neredeyse Kürtlerin legal siyaset yapmasının önünü tıkayabilecek kadar tehlikeliydi.

Neyse ki bu Kürt siyasi hareketi operasyonları yapanların oyununa gelmedi. Bu haksızlığa karşı tutum daha çok demokratik mücadeleyle şeklinde gelişti.

Bu mücadelenin Kürtlere çok önemli kazanımları da oldu. 

Bugün Kürt sorunu demokratik ve adil bir barışla çözülebilmesi için başlatılan “çözüm süreci” bir bakıma son beş yılda Kürt siyasi hareketinin izlediği isabetli politikaların sonucudur.

Çözüm süreci başarılı bir şekilde devam ederken KCK operasyonları adı altında tutuklanan seçilmiş Kürt siyasetçilerin cezaevinde tutulması da sürecin ilerlemesi için önemli bir engeldi.

Bu engelin ortadan kalkması gerekiyordu.

Bu engelin ortadan kaldırmanın ilk adımı bir yıl önce aralarında Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan’ın da bulunduğu KCK tutukluların serbest bırakılmaya başlaması ile atılmıştı.

Önceki günde Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 32'si tutuklu 175 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, Batman Belediye eski Başkanı Nejdet Atalay ve Diyarbakır merkez Kayapınar İlçe Belediye Başkanı Zülküf Karatekin'in de aralarında bulunduğu 31 sanığı tahliye etti.

KCK davasında tek tutuklu Abdullah Eflatun kaldı.

Ani baskınlarla gözaltına alınan Batman eski Belediye Başkanı Nejdet Atalay ve arkadaşlarının karşılanması coşkuluydu.

Batmanda gece yarısına kadar Belediye ve BDP önünde toplanan kitleye hitap eden Nejdet Atalay in ilk sözü “özgürlük güzel bir duygu” demek oldu.

Neredeyse 5 yıldır Nejdet Başkan cezaevinde tutukluydu, özgürlüğünden mahrum bırakıldı.

Dünden itibaren aramızda artık. 

Nejdet Atalay, Cezaevi yerine görevi başında olsaydı, Batmana her açıdan çok önemli kazanımlar sağlayacaktı kuşkusuz. 

Nejdet Başkanın yokluluğunda 4,5 yıl süre ile Batman Belediyesi emanetçi ve başarısız bir ekiple yönetildi. Belediye yönetim kadrosundaki ekip Nejdet Başkanın projelerini ne yazık ki hayata geçirmede başarısız kaldı.

Kaybeden de  Batman oldu ne yazık ki.

Nejdet Başkan bundan sonrası siyasete devam diyecek mi, etmeyecek mi? onu zaman gösterecek. 

Bilgili donanımlı ve kararlı bir yapıya sahip olan Nejdet Atalay gibilerinin aktif siyasetin içinde olmaları gerekli ve önemlidir.

Umarım kararı da  “aktif siyasete devam” şeklinde olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?