“OLAĞAN KENTİN OLAĞAN SORUNLARIYLA UĞRAŞAMIYORUZ”

27-03-2016

Bu hafta Cumartesi konuklarımız Batman Belediye Eş Başkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel’di. Uzun bir sohbet oldu.

Sorular çoktu ama onların söyleyeceği çok daha fazla şey vardı.

Yoğun tempolarından dolayı bugüne kadar ağırlayamadığımız Eş Başkanlarla Batman’a dair güzel sohbete bulunmuş olduk. 

Vaktin elverdiği sürede sorunları, yapılan hizmetleri ve yapılacak projeleri anlattılar.

Belediye, bir şehir veya ilçenin temizlik, aydınlatma, su ve altyapı gibi ortak ihtiyaçlarını ve hizmetlerini gören kurumdur. 

Onlara sormamız için konuklarımızdan gelen sorular da genellikle çevre kirliliği ve yolların bozukluğu üzerine oldu.

Tüm sorulara içten cevaplar verdiler. Eksiklerini ve öz eleştiri yaparak değerlendirdiler.

Batman’da Belediyenin yapması gereken hizmetleri vermek için gerekli olan çalışmaları istedikleri gibi yürütemiyorlar.

Siyasi alınan kararlarla halkın iradesine el konulduğu bu dönemde görevden geçici bir süreliğine uzaklaştırıldıklarından dolayı sadece bir belediyenin vermesi gereken hizmetten çok daha ağır yüke sahipler. 

Özyönetim açıklaması sonucu görevden uzaklaştırıldılar. Bu süreç devam ediyor.

Haklarında kendilerinin de sayısını unuttukları çeşitli davalar var.

Aslında normalde Belediye Başkanlarıyla ilk konuşulması gereken konu, hizmetler ya da şehirdeki sorunlar olması gerekirken biz özyönetim kararı ve görevden uzaklaştırılma meselesi ile bunun akabinde hendek olaylarını soruyoruz.

Eş Başkan Sabri Özdemir “özyönetim doğal bir taleptir” diyor. Hendeklerin özyönetim talebiyle ilgili bir durum olmadığını savunuyor. Hendekler ile özyönetim taleplerinin aynı döneme denk gelmesi nedeniyle olayın kriminalize edildiği ve bu iki konunun aslında birbirinden çok farklı olduğunu vurguluyor.

Şu an yaşanan sürecin silahla bir çözüme ulaşamayacağını dile getiriyor. 

“PKK’nin silahla bitirilemeyeceğini, masaya oturulması gerektiğine”  vurgu yapıyor.

“Acılar ne kadar büyürse, ne kadar çok insanlar ölürse masaya oturmak da o kadar zorlaşacaktır. Ama sonunda oturulması gerekecektir ve mutlaka oturulacaktır. Bu yüzden masaya dönülmesi ve siyasal yolun açık olması gerekir” diyor.

Yapılan baskılarla sindirilmeye çalışıldıklarına vurgu yapıyor Sayın Özdemir.

Doğru olduğunu düşündükleri şeyleri yaptıklarına ve yapacaklarına vurgu yapıyorlar. Görevden uzaklaştırmalar, açılan davalar ve tutuklamaların hiçbir şekilde onları sindirmeyeceğini, doğrularını söylemekten vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

Ne yazık ki ülkede Reza Sarraf gibilere ödül vererek kahraman ilan ediliyor. Can Dündar gibiler de fikirlerini söyledikleri için ceza evindeler. Yarın ne olacağımız beli değil böyle bir ortamda bizler de çocuklarımızın geleceği için mücadele edeceğiz” diye ekliyor Sayın Özdemir.

Eş Başkanlık sistemini soruyoruz; “Yetki karmaşası oluyor mu?”

Eş Başkanlık sisteminin çok iyi olduğunu, çalışma alanlarını belirleyerek yeteneklere göre halkın çıkarlarını gözeterek karar aldıklarını söylüyor Eş Başkan Özdemir.

Halka projeler için söz verdiklerine vurgu yapıyor Eş Başkan Gülistan Akel.

Batman’ın en büyük sıkıntılarından biri olan çevre kirliliğini soruyoruz.

Temizlik ve çöp açısından bazı kampanyalar yaptıklarını hatırlatarak “Çıkıp sokaklarda çöp topladık ve bunu reklâm veya haber için de yapmadık” diyor Özdemir.

Yeni bir çalışma yaptıklarını ve çöp toplama yeri oluşturduklarını söyleyen Sayın Akel ise Belediyede en fazla personelin temizlik biriminde olduğuna vurgu yapıyor. 3 vardiya şeklinde çalıştıklarını söylüyor.

“Tek başına belediyeler temizlik sorununu çözemezler. İnsanlar duyarlılık gösterecek. Kirletmeyecek. Yurttaşlık bilinci ile birbirimize yardımcı olacağız” diye ekliyor.

Yol-asfalt çalışmalarını soruyoruz. Batman yollarındaki çukurları, temiz ve düzgün yapılmayan asfalt çalışmalarını soruyoruz.

Geçen yıl 200 bin ton asfalt döküldüğüne, hiçbir yıl bu kadar asfalt çalışmasının yapılmadığına yer veriyorlar Eş Başkanlar. 

Tahribatın çok fazla olduğuna, doğal gaz çalışmalarından dolayı yolların bozulduğuna, bu tür çalışmalardan kaynaklı yollarda sıkıntılar yaşandığına yer veriyorlar.

Olağan kentin olağan sorunlarıyla uğraşamıyoruz” diyorlar.

Birçok projelerinin ödenek sıkıntısından askıda kaldığına yer verdiler. 

Biyolojik atık tesisi için kredi onaylanmasına rağmen garantörlükten alınamayan bir imza yüzünden kredi verilmediğini,  kadın sığınma evi gibi Batman’da önemli bir çalışmanın bina standartları bahane edilerek engellendiğini dile getiriyor Eş Başkanlar.

Sayın Özdemir, küçük esnafı korumak adına uzunca bir süre Batman’da marketler zincirlerine ruhsat vermediğini söylüyor.

Mahkeme kararıyla ruhsat vermek zorunda kaldıklarını açıklıyor.

Halkın çıkarlarını korumak adına halkın yanında olan Sabri Özdemir ve Eş Başkan Gülistan Akel’le uzun uzun konuştuk.

Eş Başkanlık yaptıkları 2 yılı değerlendirmelerini istedik.

Dönemlerinde belediyenin borcunu sıfırladıklarına yer verdiler.

İluh Deresi ıslah çalışmalarına başladıklarını ve bunu ilk olarak söyleşimizde açıkladıklarını söyleyerek, halkın desteğini alarak kentsel dönüşümle İluh’u rehabilite edeceklerine vurgu yaptılar.

Bana ayrılan köşede çok uzun yer veremediğimden gazetemizin diğer köşelerinde söyleşimizin detaylarını takip etmenizi öneririm.

Spora, belediye çalışanlarına, hizmetlere, yaşanan sıkıntıları dair uzun uzun konuştuk. Konuklarımıza samimi açıklamalarından dolayı teşekkür ederiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?