RAMAZAN AYI’NA GİRİYORUZ

08-04-2021

Dinimizde, kültürümüzde, örf ve adetlerimizde önemli yer tutuyor Ramazan’lar.
Bedeni açlıkla terbiye ederken, irademizi sınav etme şansını yakalıyoruz.
Ama her şeyden önce, duygularımızı terbiye etmemiz önemli.
Çünkü Ramazan’da tutulan oruç, açın halinden anlamamız içindir.
Eğer empati yapamıyorsak, açın halinden anlayamıyorsak, tuttuğumuz orucun bir hikmeti de kalmaz.
Herkes kendi sokağındaki ve mahallesindeki ihtiyaç sahibi aileyle dayanışma gösterirse, açlık ve yoksulluk diye bir şey kalmaz.
Herkes bu yüzden üzerine düşeni yapmalı.
Evimizde pişen yemekten iki tabak komşuya göndermek bizi aç bırakmaz.
Ya da maaşımızın bir parçasıyla yoksul ailelerin mutfak ihtiyacını karşılamamız, bizi ruhen de doyuracak, tok tutacaktır.
Orucun faydaları, dinen ve tıbbi olarak her Ramazan Ayında konuşulur.
Ben de bu faydaları sizler için derledim.
***
ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI
Orucun birçok maddi ve manevi faydaları vardır. 
Bunlardan bazıları şöyledir:
İnsan nefsinin aşırı isteklerine ve ihtiraslarına engel olur. 
Oruç tutanlar daha sabırlı ve metin olurlar.
Peygamberimiz: "Oruç sabrın yarısıdır." buyurmuştur ve aynı zamanda: “Sabır imanın yarısıdır." hadis-i şerifleriyle orucun, imanın dörtte biri olduğu sabit olmuştur.
Senenin diğer aylarında devamlı çalışan ve yorulan mide oruç aracılığıyla dinlenme imkanı bulur. Oruç, toplumun ahlâki hayatını değiştirir, iyiye ve güzele götürür.
Zenginler, oruç sayesinde fakir ve yoksulların durumunu daha iyi anlar. Böylece bireyler arasında yardımlaşma, acıma, şefkat ve merhamet duyguları gelişir.
Ilâhi bir emir olduğu için ramazanda kendisine helâl olan şeyleri yapmayan kimse haramlara hiç yaklaşmaz. Bunlardan başka orucun bir çok dini yararları vardır:
3082 - Hz. Ebu Hüreyre (radiyallahu anh) anlatıyor: Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: Ademoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-i Hakk'in bu husustaki sünneti şudur:) Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yedi yüz misline kadar çıkar. Allah Teâla Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur:
Oruç bu kaideden hariçtir.
“Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfaatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terk etti.”
"Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (halüf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur.''
3104 - Hz. Ayşe ve Hz. Hafsa (radiyallahu anhümâ) buyurdular ki: "Sadece şafaktan önce niyet edenlerin orucu muteberdir.''
“Bir kimse ramazanın faziletine inanarak ve mükafatını Allah'tan umarak oruç tutarsa geçmiş günahları affolunur."

Hayırlı Ramazanlar...

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?