SAĞLIK ÇALIŞTAYIN’DA ORTAYA ÇIKAN SONUÇ

27-11-2016

Batmanlılar olarak ilk kez bizlere, sağlık hizmetleri ile ilgili fikrimiz soruldu.

Sağlık Bakanlığı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin ortaklaşa düzenlemiş oldukları “Türkiye’de Vatandaşların Sağlık Hizmetlerine Yönelik Beklenti ve Memnuniyetlerinin Araştırması Çalıştayı” geçtiğimiz hafta şehrimizde de gerçekleştirildi.

Sivil toplum örgütleri ve sıradan vatandaşların çağrıldığı toplantı, iki ayrı oturum şeklinde gerçekleşti.

Batman’da sağlık alanıyla ilgili ilgisiz 20 sivil toplum örgütü, 20 sıradan vatandaş ve sağlık sektöründeki kamu kurumlarının orta derecedeki yetkililerinin katıldığı iki çalıştayda, 3 saat boyunca Batman’da devletin sağlık politikaları tartışıldı.   

Böylece Batman’da ilk kez sivil toplum kurumları ve vatandaşlar bir araya gelerek hastanelerin koşullarını ve beklentilerini ortaya koydular.

Batman’ın, sadece ilçelerle birlikte 700 bin nüfusa, Şırnak ve ilçeleri, Midyat, Siirt ve ilçeleri, Bitlis, Muş’tan, hatta Irak, İran ve Suriye’den gelen hastalarla birlikte, bir milyonu aşan hastaya hizmet verdiği ve bölgesel düzeyde hizmet verdiği değerlendirmesi üzerinde duruldu daha çok.

Konu her ne kadar kamu hastaneleri olsa da toplantının katılımcıları, özel hastanelerle ilgili de tespit ve önerilerde bulundu.

Özel hastanelerde alınan fazla muayene ve tetkik ücretlerindeki keyfiyet, hastalar arasındaki ayırımcılık gibi konulara sık sık vurgu yapıldı.

Çalıştayda ortaya çıkacak sonucun Sağlık Bakanlığına ulaştırılacak olması, toplantıyı önemli kılan en önemli nedendi.

Batman ile birlikte Türkiye’de 8 ilde daha bu çalıştay yapıldı.

Çalıştayın bir takım eksiklik ve aksaklıkları da vardı.

Bir gün önceden birçok sivil toplum örgütü toplantıya davet edildiğinden, çoğu kurum temsilcisi hazırlıksızdı.

Hatta toplantıda hiç söz almayıp sadece dinleyenler de oldu.

Diğer bir önemli eksiklik de toplantının amacı ile ilgili bir materyalin veya Batmandaki sağlık kurumlarının kapasitesi ve hizmetlerini belirten bir sinevizyon gösteriminin yapılmamasıydı. 

Çünkü şehrimizde kamu hastanelerinin verdiği sağlık hizmetlerden birçok katılımcı habersizdi.

Mesela Batman’da kanser vakasının yaygın oluşuna dikkat çekilince, kanserle mücadelede KATEM (Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi)’in Batman’da hizmet verdiğini, birçok kişi ilk kez toplantı sayesinde öğrenmiş oldu.  

Yine Sağlık Bakanlığının ALO SABİM 184 diye bir şikâyet hattının olduğunu da bu toplantıda öğrenenler oldu.

Katılımcı profili açısından da ciddi manada eksiklikler vardı.

Batmanda sağlık alanında örgütlü bulunan tüm sendika temsilcilerinin katılım sağlamaması bir eksiklikti.

Ama her şeye rağmen Batman’da ilk kez gerçekleştirilen bu toplantı verimli geçti.

Toplantıda en çok öne çıkan meselelere gelecek olursak;

Özelikle hastanelerin fiziki koşulları ve sayısının yetersizliği birinci sırada yer aldı.

Bunun için de bir araştırma hastanesi ile Üniversitenin Tıp Fakültesinin kurulması gerektiğinin altı çizildi.

İkinci basamak sağlık hizmetlerinde yığılmaların olduğu, bunun önüne geçmek için birinci basamak sağlık hizmeti olan aile hekimliklerinin sayılarının artırılması ve daha işlevsel hale getirilmesi gerektiği belirtildi.

En önemlisi de önleyici tedbirlerin çok önemsenmesi gerektiği, çevresel koşulların hastalıkları yaygın hale getirdiği, bunun için de halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen sorunların ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekildi.

Hastanelerin hijyen ve temizlik konusu zaten görünen ve her zaman şikayet konusu olan bir mesele, bu toplantıda da üzerinde en çok durulan konulardan biriydi.

Hastanelerde yoğun bakım ünitelerinin hizmetleri ve koşullarının yetersizliğinin, üzerinde önemle durulması gereken hayati bir mesele olduğuna değinildi.

Tabi ki yüz’ün üzerinde şikâyet, tespit ve öneriden oluşan bir çıktı oluştu çalıştayda.   

Bu toplantının belki de hesapta olmayan diğer önemli bir katkısı da ilk kez çevreci, engelli kurumlar ve kentteki sağlık kurumları yetkililerinin bir araya gelerek kente dair bir konuyu birlikte masaya yatırmaları oldu.

Bu tip toplantıların dışarıdan birilerinin karar ve talimatı beklenmeden en az senede bir yerel yapılması, sorunların tespiti ve çözümü açısından çok faydalı olacaktır.

Çalıştay formatının dışına da çıkılarak çok önemli tespit, öneri ve talepler ortaya çıktı.

Umarız Sağlık Bakanlığı tüm bunları dikkate alarak bir an önce gereğini yapar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?