Sıradan bir yazı

Sıradan bir yazı
02-11-2022

Efendim, Batman gündemi Ticaret Odası  seçimleri bittikten sonra rutine bindi gözükse de BATSO seçimlerindeki dedikodular ve kulisler hala bitmiyor.

Biteceğe de benzemiyor.

Bencede biteceğe benzemiyor. Hatta 4 yıl sonra yapılacak seçimlere kadar devam edeceğe benziyor.

Efendim, Batso seçimlerinin ardından Batman da 2 fuar açıldı.

Kitap fuarı ve Tarım fuarı.

Bu iki fuarın Batmana katkısı ne kadar oldu ki,

Bu tartışmaya açık bir konu.

Bu iki fuarda yaşanan  eksiklikler ve aksaklıklardan ders alabildik mi bunu sorgulamak lazım.

Gelecek yıl bunları giderebilecek miyiz.

Neyse bu konuyu başka bir yazıya bırakıp yine sosyal medyada okuduğum çok güzel iki hikayeyi sizlerle paylaşayım.

***

SADAKA

Bir hanımefendi anlatıyor :

"Biraz fasulye ve biraz pilav alarak bakır bir tepsiye koydum. Üzerine patlıcan, salatalık ve bir kaç tane kayısı ekledim....Tam dışarı çıkacaktım ki babam sordu:

"- Nereye gidiyorsun kızım? "

"Ninem bunları kimsesiz yaşlı adama götürmemi söyledi" diye cevap verdim.

Bunun üzerine babam:

"- Şöyle yap. Mutfaktan bir kaç tabak daha getir. Her bir şeyi ayrı tabağa koy ve tepsiyi güzelce düzenle. Yanlarına kaşık, bıçak ve bir bardak su da koy, öyle götür" dedi.

Dediklerinin hepsini yaptım ve elimdekileri dedeye götürdüm. Dönünce babama neden böyle yapmamı istediğini sordum. Babam :

"Yemek ikram etmek 'Mal' sadakasıdır. Bir şeyi düzgün vermek ise 'Gönül' sadakasıdır. Birincisi karnı doyurur; ikincisi ise kalbi doldurur.

Birincisi, kimsesiz dedeye, yardım isteyen dilenci hissini verir. İkincisi, yakın bir dost, iyi bir misafir olduğu hissini verir." diye cevap verdi ve devam etti :

"-Maldan vermek ile gönülden vermek arasında büyük bir fark vardır. Gönülden olanın hem Allah katında hem de insanlar yanında değeri daha büyüktür." Dedikten sonra biraz durdu. Sonra gözlerimin içine bakarak sözlerini şöyle tamamladı:

"- Bak yavrucuğum. Yapacağımız ikramlar, sevgi ve iyilikle birlikte olsun. Sakın aşağılayıcı ve küçük düşürücü olmasın".

***

YERLİ OLMAK İLE MİLLİ OLMAK AYNI ŞEY DEĞİLDİR.

Apple ürünleri Amerika’nın yerli olmayan milli servetidir. Amerika’da tasarlanır, Çin’de üretilir. Hakları Amerika’ya aittir. Alıp götürse Çin dur diyemez. Diğer bakışla Apple iphone da Çin için milli olmayan yerli üretimdir.

Bugün Bursa’da üretilen Renault ya da Fiat yerlidir, ancak milli değildir. Honda da yerli idi. Kapattı gitti, bir şey yapamazsınız. Mercedes de yerlidir, Aksaray’da üretilen kamyonların parçalarının neredeyse tamamı yerlidir, ancak kamyon milli değildir. Üründe milim oynama yapamazsınız. Yarın burayı kapatıp Almanya’ya gidiyorum derse bir hakkımız yoktur.

TOGG millidir.

Bu açıdan bu iş çok önemlidir, kimseye hesap vermek durumunda değilsiniz. Devrim MVP idi, işin yapılabileceğini gösterdi. TOGG başlatılan hayalin tamamlanmasıdır. TOGG parçalarının tamamının yerli olması ne güzel olurdu, ancak global ekonomik koşullarda bu pek gerekli de değildir.

TOGG’a bu açıdan laf sokmaya çalışanların da fiziken yerli olup, ruhen milli olmadıklarını düşünüyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?