SÖYLEYECEK ÇOK SÖZLERİ VAR!...

19-04-2015

Hafta sonu sohbetlerimiz devam ediyor.

Farklı farklı konukları sizlerle buluşturmaya çalışıyoruz.

Kendi sesinizi ya da farklı sesleri daha iyi tanıma ve analiz etmenize fırsat oluşturuyoruz.

Bu haftaki konuğumuz Bağımsız Milletvekili Adayı Sayın Dr. Aydın Gök.

Aydın Gök’ü birçoğumuz önceden tanıyorduk;

Batman Belediye Başkanlığı yapmış rahmetli Salih Gök’ün oğlu olarak biliyorduk. 

Siyasete aktif olarak girmesi ile kendisini daha iyi tanımaya başladık.

Bizzat sevildiğini biliyorum. Daha önce de babasının Batman’a verdiği hizmetlerden, kendi şahsi duruşuyla çevresi tarafından sevilen sayılan biri Sayın Gök.

Siyaset devreye girince, kişisel bakış açışından daha çok, belirlediğimiz ve sahip olduğumuz ideolojilerle karar veriyoruz. Her adayın mutlaka bir tabanı var.

Aydın Gök de bağımsız aday olarak kulvarını belirtse de tabanının Hüda Par olduğunu söylüyor.

Batman’ın 90’lı yıllarına baktığımızda Hizbullah gibi silahlı bir örgütün oluştuğunu ve çok ağır bedeller ödendiğini biliyoruz.

Halk olarak ilk akla gelen, Hüda Par’ın, Hizbullah’ın devamı olan bir parti statüsünde yer aldığıdır.

Gök, buna cevaben “Bir yapının devamı olabilmek için o yapının ortadan kalkması gerekir, oysaki Hizbullah şuan duruyor, demeçler veriyor. Biz legal ya da illegal hiçbir yapının devamı değiliz” diyor.

“Taban olarak aynı şeyleri ifade eden, aynı şeylere inanan ortak yanlarımız olabilir. Bizim sadece onlarla değil bu bölgede yaşayan tüm Kürt halkıyla ortak yanlarımız var” diye vurguluyor.

Gök, “Türkiye için söyleyecek çok sözümüz var” diyor. “Öncelikle belirlediğimiz programımızda sivil anayasa olmazsa olmazlarımızdandır” diyen Gök “Egemenlik anlayışının değişmesi lazım Kutsal devlet anlayışından vazgeçilip insanın kutsallığı kavramı kabul edilmelidir. Devlet, bir arada yasayan insanların ihtiyaçlarından doğan sebeplerle bir araya gelmiş sıyası hukuki teşekküldür. Bu yüzden insanın devlete hizmet etmesi değil de devletin insana hizmet etmesi anlayışı kabul edilmelidir” açıklamasını yapıyor.

Etnik ayrımcılığın da ortadan kalkması gerektiğini savunan Gök “Devletin literatüründe herhangi bir üstün ırkın yer almaması gerekiyor. Hukuk devletinin olmazsa olmazı olan adaleti istiyoruz” diyor.

Kürt meselesine de vurgu yapıyor Sayın Gök. “Diğer bir mesele Kürt meselesi Kürdistan meselesidir. Kürtler bu ülkenin asli kurucu unsurlarıdır. Bu yüzden tüm temel haklara eşit bir şekilde sahip olmamız gerekiyor.  İkinci resmi anadil, Kürtçe olmalıdır” ifadelerini kullanıyor.

Siyasete girme amacı soruluyor Bağımsız Aday Sayın Aydın Gök’e. “Amacımız halkla kucaklaşmaktır. Dini mezhebi ırkı ne olursa olsun tüm grupların kendilerini bizde bulmalarını istiyoruz. Bu yüzden kendimizi daha çok tanıtıp ifade edersek her kesime ulaşabileceğiz” yanıtını veriyor Gök.

Seçim sisteminin tamamen değişmesi gerektiğini vurguladı. Zulüm olarak nitelendirdiği % 10 barajının kalkması gerektiğini dile getiren Gök, azınlıklarında kendilerini ifade edebilmeleri açısından mecliste yer bulmaları gerektiğini söyledi. 

Farklı partilerden aday olmak yerine Irak Kürdistan’ında olduğu gibi nüfus oranına göre Ezdilere, Süryanilere, Ermenilere bulundukları bölgelerde kontenjan açıp kendilerini temsil edebilecekleri bir sistemin Türkiye’de de uygulanılması gerektiğini dile getirdi.

Sayın Gök’le yapılan söyleyişinin tamamını gazetemizin diğer bölümlerinde okuyabilirsiniz.

Gelecek haftalarda farklı konuklarımızla buluşmak üzere hoşçakalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?